Tryckeri Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tryckeri, varianter, uttal och böjningar av tryckeri

Tryckeri synonym, annat ord för tryckeri, vad betyder tryckeri, förklaring, uttal och böjningar av tryckeri.

Vad betyder och hur uttalas tryckeri

Tryckeri uttalas tryck|eri [-ri´] och är ett substantiv -et -er.

Tryckeri betyder:

Ordformer av tryckeri

Singular

tryckeri
obestämd grundform
tryckeris
obestämd genitiv
tryckeriet
bestämd grundform
tryckeriets
bestämd genitiv

Plural

tryckerier
obestämd grundform
tryckeriers
obestämd genitiv
tryckerierna
bestämd grundform
tryckeriernas
bestämd genitiv

Tryckeri är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Tryckeri på Engelska

  • printer

Hur används ordet tryckeri

  1. Många år senare blev Gerhard Lang delägare i ett tryckeri. Han mindes sin barndoms kak-kalender, vilket inspirerade honom till att vid 1900-talets början ge ut den första tryckta julkalendern i form av en julkalender. Dock, året innan gavs en kalender ut i form av en adventsklocka (adventuhr) i Hamburg och man kan diskutera huruvida detta var den första tryckta julkalendern eller inte. Gerhard Langs adventskalender bestod av två ark varav det ena hade tjugofyra julmotiv, som efter hand klipptes ut och fästes på motsvarande plats på det andra arket. Succén blev oväntat stor och på 1920-talet skapade Lang en ny variant med luckor och tredimensionella julkalendrar avsedda för innehåll i form av föremål. Dessa hade stadsmotiv och religiösa motiv. (källa)
  2. Kast (tryckeri) – en låda, som tidigare användes på tryckerier, med små fack i vilka trycktyperna låg sorterade. (källa)
  3. I Lund övertogs Berlingska tryckeriets roll av Nils Petter Lundberg, som på 1830-talet börjande trycka kistebrev, till stora delar med hjälp av stockar inköpta från det Triblerska förlaget i Köpenhamn. Dessa stockar hade tidigare använts av den Köpenhamnske stortryckaren Johan Rudolph Thiele (1736-1815), och hade tidigare även brukats av Thomas Larsen Borup. (källa)
  4. Partihögkvarteret är belägen på Fjärde Långgatan i Göteborg. I samma byggnad finns också partitidningen Proletärens centralredaktion och partiets tryckeri, HS Offset. (källa)
  5. Arne Myllenberg (1980). 300 år och 400 fartyg. En bok om Karlskronavarvet. Karlskrona: Axel Abrahamssons Tryckeri AB . (källa)
  6. Det första litografiska tryckeriet anlades i Stockholm av tyskarna Ludwig Fehr och Carl Müler 1818. 1829 anlade även Carl von Schéele ett litografiskt tryckeri. (källa)
  7. Ljusbord är det kontrollbord som ljussättaren eller ljusteknikern använder sig av för att styra och programmera sin ljusrigg. Ljusbord kan även vara ett bord med transparent skiva som belyses underifrån och som exempelvis används vid tryckeri för att sätta samman sidlayout. (källa)
  8. OK är en vedertagen tysk tryckeriterm. "Ohne Korrektur" efter kontroll (att tolkas som "ingen korrigering") som sedan förkortades O.K. Tyska emigranter besatte ofta tryckerierna i det nya landet. När ett tryckkorrektur vandrade fram och åter mellan tryckeri och kund, försågs det med anvisningar för ändring. Till sist fick det sätterifaktorns kommentar "utan korrektur" och skickades för tryckning. Strömmen av böcker, tidningar, foldrar och affischer framställda under många händer kom kanske tyska sättare och tryckare – på väg att bli förkortningsbenägna amerikaner – att skapa akronymen OK, en förkortning som sedan lätt fick praktisk användning och spridning via mediaföretag som förlag, reklambyråer och tidningar. (källa)
  9. Passning (tryckeri) – när alla tryckfärger ligger rätt i förhållande till varandra. (källa)
  10. Ett pliktexemplar eller friexemplar (även arkivexemplar eller biblioteksexemplar) är ett exemplar av en trycksak eller ett annat verk, som enligt lag måste levereras till plikt- eller friexemplarsbiblioteken, att arkiveras för bland annat forskningsändamål. Pliktexemplar ska utan kostnad för plikt- eller friexemplarsbiblioteken levereras av tryckerier, förlag eller distributörer. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.