Trädgårdsbord Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder trädgårdsbord, varianter, uttal och böjningar av trädgårdsbord

Trädgårdsbord synonym, annat ord för trädgårdsbord, vad betyder trädgårdsbord, förklaring, uttal och böjningar av trädgårdsbord.

Vad betyder och hur uttalas trädgårdsbord

Trädgårdsbord uttalas träd|gårds|bord och är ett substantiv.

Ordformer av trädgårdsbord

Singular

trädgårdsbord
obestämd grundform
trädgårdsbords
obestämd genitiv
trädgårdsbordet
bestämd grundform
trädgårdsbordets
bestämd genitiv

Plural

trädgårdsbord
obestämd grundform
trädgårdsbords
obestämd genitiv
trädgårdsborden
bestämd grundform
trädgårdsbordens
bestämd genitiv

Trädgårdsbord är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet trädgårdsbord

  1. Korpar är kända för att stjäla och gömma glänsande föremål som småstenar, metallbitar, silverskedar från trädgårdsbord, smycken och liknande. En teori är att de samlar på sig glänsande föremål för att imponera på andra korpar. Annan forskning tyder på att ungfåglar är mycket nyfikna på alla nya saker, och att korpar fortsätter att vara lockade av ljusa, runda föremål på grund av deras likhet med fågelägg. Adulta fåglar förlorar dock intresset för ovanliga saker och blir istället neofobiska, det vill säga, mycket avvaktande inför okända ting. (källa)
  2. Det är runt 1917 då vintern tar plats. Slut på fotogen och nya saker att hitta på för familjen. Kriget är fortfarande igång, men pappan har annat att tänka på. Han försökte att hitta på ett annurlunda, men samtidigt spännande sätt att få fram ljus. Framförallt för barnen, så att de ska kunna uppleva något magiskt den julkvällen. Pappan som vet vad han ska göra tog fram en tråd och en literbutelj. Han doppade tråden i sprit och sedan tände tråden. Det var det häftigaste barnen hade sett på länge, men bättre skulle det bli och pappa fortsatte. Han tog fram kalciumkarbid som han hade fått tag i, klumpar av ett gråvitt ämne, lampglaset från den tomma fotogenlampan och en lerklump ur en våt trasa. Lampglaset i över ändan täppte han igen med leran. Sedan gjorde han ett litet hål i den och med stor sannolik satte han även dit en liten plutt av keramik som kallades brännare. Efter det hällde han lite kalciumkarbid i en tygpåse och använde sedan järntråden för att hänga upp tygpåsen nedtill den. Ovanför påsen satte han fast lampglaset med den vidgade delen ner och lerklumpen med det lilla hålet upp. Inne i glascylinder hängde han upp hela anordningen av de som han hade sprängts bort av literbuteljen. Han hällde sedan vatten i nedre delen av lampglaset och kring tygpåsen i cylindern. Han satte lordrätt en nysilverbricka mellan trädgårdsbordet till spegeln. Genom rutan lyste blåvita ljus, som kastade intressanta fyrkanter på innerväggen. Den dagen var en minnesvärd för hela familjen. (källa)
  3. Bengt Ribbing avled 1811 och 1818 köptes bruket av grosshandlare Magnus Lorentz Ekelund i Norrköping som drev bruket vidare. Vid hans tillträde fanns en mangårdsbyggnad, inspektors- och kontorsbyggnader, en stångjärnssmedja, ett gjuteri, en byggnad med två spikhammare och en räckhammare, en byggnad med tre knipphammare, ett hus för en linproberingsmaskin för tillverkning av ankarkätting, en kvarn, ett orangeri samt ytterligare några byggnader. I gjuteriet tillverkades bland annat kakelugnar, kittlar, stekpannor, grytor, ringklockor, soffgavlar, trädgårdsbord med mera. En ny mangårdsbyggnad hade uppförts omkring 1800. På 1840-talet fanns det ett ullspinneri men detta var endast igång 1843–1844. (källa)
  4. Den vilar på en medeltida grund. På samma plats har det funnits kyrka sedan 1100-talet. År 1831 förlängdes kyrkan åt öster, och ingången flyttades till västra gaveln. På östra gaveln byggdes en ny sakristia. 1864 uppfördes det nuvarande tornet i väster. En omfattande upprustning företogs 1937–1938, under ledning av stadsarkitekten i Jönköping, Göran Pauli. I samband därmed kunde nedre delen av dopfunten från slutet av 1200-talet återbördas till kyrkan efter att under en lång rad av år fungerat som fot till ett trädgårdsbord. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.