Trädkantad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder trädkantad, varianter, uttal och böjningar av trädkantad

Trädkantad synonym, annat ord för trädkantad, vad betyder trädkantad, förklaring, uttal och böjningar av trädkantad.

Vad betyder och hur uttalas trädkantad

Trädkantad uttalas träd|kant|ad och är ett adjektiv.

Ordformer av trädkantad

Böjning (i positiv) trädkantad en ~ + subst. trädkantat ett ~ + subst. trädkantade den/det/de ~ + subst.

Trädkantad är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet trädkantad

  1. Kyrkogårdens huvudentré vetter mot korsningen mellan Kullavägen och Christer Boijes väg i sydost. Entrén består av en tegelbyggnad med pyramidtak som omger en bred, rundbågig portal. Från entrén leder en trädkantad gång diagonalt fram till en y-formad förgrening med en rektangulär spegeldamm i gångens förlängning, som bildar en centrumplats för kyrkogården. På motsatt sida av spegeldammen från gången står ett större kors. Från förgreningen fortsätter två huvudgångar mot norr respektive väster, båda kantade av träd. Ännu en trädkantad huvudgång sträcker sig från spegeldammens förlängning mot nordväst. Till vänster om dammen, mellan de västliga och nordvästliga gångarna, står begravningskapellet och till höger finns en mindre, modernare byggnad innehållande bland annat toaletter. (källa)
  2. Gatans utformning och sträckning är ett resultat av Lindhagenplanen från 1866, som bland annat reglerade gatunät och kvarter i norra Norrmalm, alltså norr om det vid tiden bebyggda Stockholm. I gaturegleringens planeringsstadiet kallades den öst-västliga esplanaden för "Odinsgatan". Vid Namnrevisionen i Stockholm 1885 fastställdes namnet "Odengatan" i kategori "den nordiska gudaläran" och uppkallat efter den fornnordiska gudavärldens överhuvud Oden. Ett tidigare förslag var "Rörstrandsboulevarden". Delar av Odengatan anlades som en trädkantad allé. De första lindarna planterades 1908. (källa)
  3. Oskarsvägen är en trädkantad esplanad som går i öst-västlig riktning på Öster. Gatan börjar vid Oskarstorget och fortsätter fram till Bygärdesbäcken där den byter namn till Pappersbruksallén. Oskarsvägen anlades som Akensgatan år 1901, och fick sitt nuvarande namn år 1909. (En bit av Akensgatan finns kvar från Oskarstorget till Oskarsplatsen.) Även Oskarsvägen har fått sitt namn av kung Oscar II. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.