Trähus Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder trähus, varianter, uttal och böjningar av trähus

Trähus synonym, annat ord för trähus, vad betyder trähus, förklaring, uttal och böjningar av trähus.

Vad betyder och hur uttalas trähus

Trähus uttalas trä|hus och är ett substantiv.

Ordformer av trähus

Singular

trähus
obestämd grundform
trähus
obestämd genitiv
trähuset
bestämd grundform
trähusets
bestämd genitiv

Plural

trähus
obestämd grundform
trähus
obestämd genitiv
trähusen
bestämd grundform
trähusens
bestämd genitiv

Trähus är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Trähus på Engelska

  • wooden house, timberhouse, woodenhouse, Drivingcab, wood house, cabin

Hur används ordet trähus

  1. Hussvamp (Serpula lacrymans, den gråtande, på latin) ligger latent i de flesta trähus och väntar på rätt betingelser för att kunna bryta ut. (källa)
  2. Med hänvisning till den rådande bostadsbristen ansökte det kooperativa bostadsföretaget Arbetarnas Byggnadsförening genom sin ordförande, handlanden och snickaren Johannes Nilsson den 15 september 1875 om att på Albogatan i södra Annedal få uppföra två trevånings trähus med första våningen i sten på tomterna 133 och 134. Föreningen hade köpt in tomterna 120-135, totalt 16 stycken. I ansökan begärdes för första gången att få höja källarens bjälklag till helt ovan mark, vilket avslogs av nämnden med hänvisning till byggnadsordningen paragraf 29, att om en stenvåning påbyggdes med en eller flera våningar av trä skulle byggnaden räknas som trähus och enligt paragraf 55 fick trähus inte byggas högre än två våningar. (källa)
  3. Laxstjärt används för laskning av virke på längden eller till exempel däcksbalkar med balkvägare eller längsgående ruffkarvel med däcksbalkar. Laxstjärt är att likna symboliskt med en fiskstjärt, benämnes även laxa ihop virke. Laxstjärt utföres dubbel eller enkel. Laxstjärt användes för i trähus, bjälklag anbringades i syll samt takstol i hammarband och utföres vid reparation. (källa)
  4. Läkt, eller ribb, är en trävara som är tunnare än 38 millimeter och som understiger ett breddmått på 63 millimeter. Överstigs dessa mått kallas träbiten istället en bräda. Läkt används bland annat som mellanliggare på trähus med stående trä (lockläkt). (källa)
  5. Ett bra exempel när man inom arkeologin använder georadar är på Birka. Den gamla vikingatida ön som anses vara den första staden i svensk i historia var bebodd av ca 1000 personer. Alla dessa personer bodde i små trähus, dessa trähus förmultnade i samband med att Birka blev övergivet. Då kan man nu med hjälp av en georadar först veta hur husen låg och veta exakt var man ska gräva för att hitta fynd. (källa)
  6. En äldre form av puts, bestående av lera, sand och växtmaterial. Lerklining användes invändigt på trähus för att täta mot drag och ge ett jämnt underlag för målning eller tapetsering med papper eller linne. (källa)
  7. Snickarglädje (även betecknad lövsågeri) är trädekorationer som ibland förekommer på äldre byggnader, de kan vara snirkliga former eller ett enkelt mönstrat. Det finns oftast på exempelvis verandor, vid vindskivor, i räcken och liknande. Begreppet "Snickarglädje" används i Sverige och Finland huvudsakligen om trähus byggda mellan mitten av 1800-talet och 1914. För lövsågerier och träprydnader fanns typritningar som publicerades i dåtidens facktidskrifter. (källa)
  8. Ett stort antal skattebefriade sätesgårdar är kända från och med 1200-talet, då ett världsligt frälse började framträda i Sverige. Antalet sätesgårdar beräknas under senmedeltiden ha varit närmare 500 och vid 1500-talets mitt omkring 370. En medeltida sätesgård skilde sig oftast inte utseendemässigt från en välbärgad skattebondes gård. Särskilt i Småland och Västergötland, där det lågfrälse inslaget dominerade, var sätesgårdarna tämligen enkelt byggda med vanliga knuttimrade trähus. Någon medeltida sätesgårdshuvudbyggnad av trä finns inte bevarad. (källa)
  9. Träbyggnad är läran om konstruktion, tillverkning, montage etc av byggnader och andra konstruktioner av eller med bärande delar av trä, så som trähus, träbroar, limträhallar etc. dvs träbyggnadskonst. (källa)
  10. Ursula Larsson och Gudrun Lönnroth, Landshövdingehus och trähus i Göteborg, Civiltryck AB, Stockholm, 1972. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.