Trälänga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder trälänga, varianter, uttal och böjningar av trälänga

Trälänga synonym, annat ord för trälänga, vad betyder trälänga, förklaring, uttal och böjningar av trälänga.

Vad betyder och hur uttalas trälänga

Trälänga uttalas trä|länga och är ett substantiv.

Ordformer av trälänga

Singular

trälänga
obestämd grundform
trälängas
obestämd genitiv
trälängan
bestämd grundform
trälängans
bestämd genitiv

Plural

trälängor
obestämd grundform
trälängors
obestämd genitiv
trälängorna
bestämd grundform
trälängornas
bestämd genitiv

Trälänga är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet trälänga

  1. Under slutet av 1880- och början av 1890-talet revs den äldre bebyggelsen och kvarteret indelades i sex tomter med nummer 7, 9, 11, 12, 13+14 (hopslaget) och 15. Bebyggelsen mot Norrmalmstorg bestod av stenhus i två våningar. Vid Hamngatan 4 låg värdshuset "Norrmalmskällaren" och i anslutning till den några fallfärdiga trälängor som kallades "Hammerska rucklen". De hade sitt namn efter den förmögne juveleraren och konstsamlaren Christian Hammer som förvärvat området på spekulation för 170 000 kronor. Han hade köpt flera tomter med strategiskt läge längs den planerade Birger Jarlsgatan och Skravelberget mindre var en av dem. När Birger Jarlsgatan sedan anlades fick Stockholms stad betala 750 000 kronor för marken. (källa)
  2. En helt osentimental anknytning till svensk byggnadstradition kommer till sin uttryck i byggnaderna för Landsorganisationens (LO) folkhögskola i Brunnsvik norr om Ludvika. Husen påbörjades 1928 och kompletterades i flera etapper fram till 1940-talet. Här grupperar sig enkla faluröda trälängor med sadeltak och några vitputsade stenhus till ett litet brukssamhälle, som fint smälter in i landskapet. (källa)
  3. Intill låg värdshuset "Norrmalmskällaren" och i anslutning till den några fallfärdiga trälängor som kallades "Hammerska rucklen". De hade sitt namn efter den förmögne juveleraren och konstsamlaren Christian Hammer som förvärvat området på spekulation för 170 000 kronor. Han hade köpt flera tomter med strategiskt läge längs den planerade Birger Jarlsgatan och Skravelberget mindre var en av dem. När Birger Jarlsgatan sedan anlades fick Stockholms stad betala honom 750 000 kronor för marken. (källa)
  4. Saltsjöbadens stationshus togs ur drift 1947, men revs först i början av 1950-talet. Därefter tog nya stationshuset "Röda stugan" i anspråk, en röd trälänga i två våningar med valmat sadeltak, som troligen uppfördes redan under 1900-talets första decennier. Stationsbyggnaden låg lite längre västerut än dagens station och finns inte längre kvar. Röda stugan innehåller idag bostäder i övre planet och restaurang och café Stationshuset. Själva hållplatsen för banan består bara av en perrong utan byggnad. Neglinge stationshus brann ner den 29 februari 1980 men ett nytt stationshus byggdes. Tattby stationshus brann ner 1975 och byggdes inte upp igen. De äldre stationshus som idag finns bevarande är vid Nacka station, Saltsjö-Järla, Lillängen (1930-tal), Storängens station, Saltsjö-Duvnäs, Igelboda, Ringvägen och Solsidan. Av dessa är Storängens och Saltsjö-Duvnäs stationer samt biljettkioskerna/väntkurerna vid Ringvägen, Lillängen och Saltsjö-Järla (1950-tal) de bäst bevarade. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.