Träpåle Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder träpåle, varianter, uttal och böjningar av träpåle

Träpåle synonym, annat ord för träpåle, vad betyder träpåle, förklaring, uttal och böjningar av träpåle.

Vad betyder och hur uttalas träpåle

Träpåle uttalas trä|påle och är ett substantiv.

Ordformer av träpåle

Singular

träpåle
obestämd grundform
träpåles
obestämd genitiv
träpålen
bestämd grundform
träpålens
bestämd genitiv

Plural

träpålar
obestämd grundform
träpålars
obestämd genitiv
träpålarna
bestämd grundform
träpålarnas
bestämd genitiv

Träpåle är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet träpåle

  1. Träpålar är oftast granar som avverkas, kvistas och sedan slås ner i marken med barken kvar på stammen. Träpålar används främst i lerjordar. Så länge som en träpåle befinner sig under grundvattenytan så förhindras ruttning. Metoden har till viss del visat sig vara problematisk: När man började föra ner regnvattnet i dagvattenbrunnar på 1950-talet sjönk grundvattennivåerna i många städer. Detta ledde till att träpålar som stått oskadade i flera hundra år började ruttna och fick bytas ut. (källa)
  2. Eftersom bron betraktades som en provisorisk lösning gjordes den mycket enkel och ingen möda lades ned på det estetiska. Efter en lång debatt i Stockholms stadsfullmäktige antogs broförslaget med 43 röster för och 39 emot. Eftersom det var tänkt som ett kortvarigt provisorium på cirka 10 år togs bron inte med i stadsplanen. Konstruktionen består av en 20 meter bred betongplatta (körbanan) på stålbalkar, upplagda på betongplintar, som i sin tur grundlades på träpålar. Träpålarna slutar cirka en meter över vattenytan vilket är ovanlig för den typen av konstruktion. Normalt skall pålskallarna vara täckta med vatten för att undvika rötskador. Men här var det ett villkor av bromotståndarna och motivet var att efter några år skulle rötskadorna på pålarna vara så svåra att bron måste rivas. Efter 10 år fanns inga rötangrepp. 1964 förstärktes pålgrundläggningen och man vidtog åtgärder för att skydda pålarna mot rötangrepp. (källa)
  3. Apostlagärningarna 10: 39-43. (i utdrag) ...Honom hängde de upp på en träpåle och dödade. Men Gud uppväckte honom på tredje dagen och lät honom visa sig, inte för hela folket utan för vittnen som Gud i förväg hade utvalt, nämligen för oss som åt och drack med honom efter hans uppståndelse från de döda... Om honom vittnar alla profeterna att var och en som tror på honom får syndernas förlåtelse genom hans namn. (källa)
  4. De tidigaste långhusen man känner till byggdes under neolitisk tid för c:a 7000 år sedan, troligen av de första jordbrukarna i Europa. De första exemplen hittar man i Centraleuropa och sätts i samband med den bandkeramiska kulturen. De arkeologiska fynden har visat att det finns en i regelmässighet i utförande och byggnadssätt, som långsamt och under en längre tidsperiod brett ut sig till övriga delar av Europa. Huslängderna varierade från 12 till 40 meter. Bredden var c:a 7 meter. Den höga gaveln eller valmtaket stöttades av fem rader av stora träpålar. Som fundament för de pilflätade ytterväggarna har man haft en större nedgrävd trästock. För de flesta fyndplatser har man noterat att huset inte haft några fönster, och att endast en av sidorna haft en ingång. (källa)
  5. Den har i regel branta sidor, den inre kallad eskarp och den yttre kontereskarp. En pallisad med spetsade träpålar kan användas för att förstärka vallgravens skydd. De pålar som står i yttre branten med spetsarna riktade uppåt kallas då stormpålar, och de i inre branten med spetsarna riktade nedåt kallas vallnålar. (källa)
  6. Bottengarnen når från botten till strax över vattenytan i normalvattenstånd och är fäst vid en vajer som är fäst i träpålar. Dessa är slagna ned i botten med en heja, som är anbringad på en pråm. I sidled är dessa pålar förankrande med ankare för att motstå ström och vind. Vid bottengarnens yttre ände finns en så kallad fyrkant eller gård, "kalven" en anordning lik en ryssja. För att bottengarnet lättare ska kunna vittjas ("ryktas") är fångstgården försedd med en strut där fisken samlas ihop. Under sin vandring längs syd- och ostkusten fångas utvandrande blankål i bottengarn. I insjöfiske fångas gädda abborre och gös i bottengarn. Bottengarnsfiske efter ål var tidigare en sysselsättning för bönder vid kusten eller större insjöar, även fiske efter andra arter har förekommit, till exempel lax med flera. (källa)
  7. Tornet är grundlagt på 1 156 träpålar som neddrevs till berget. Grundplattan göts av betong. Själva tornet är byggt av kinnekullekalksten från Råbäcks mekaniska stenhuggeri och var verksamhetens största beställning någonsin. Leveranserna omfattade 920 ton kalkstenkvadersten, 670 kvadratmeter nubbsten, solbänkar, lister, friser, valvsten samt en del finare stenhuggeriarbeten. (källa)
  8. Kraftigt byggda, platta, gråsugglika djur i salt eller bräckt vatten, ofta rovdjur, asätare eller ektoparasiter på fiskar. Eurydice pulchra, 5 mm, är allmän vid strandkanten från Skagerack till sydöstra Östersjön. Den attackerar flatfiskyngel i grunda vattensamlingar vid stranden och biter även människor, vilket orsakar lätt sveda. Aega-arter har sugande mundelar och lever parasitiskt på fiskblod. Den för människan viktigaste arten är Limnoria lignorum, borrgråsugga, som borrar gångar i trä i havet och kan göra stor skada på bryggor, träpålar och andra byggnadsverk i saltvatten. Hit hör också en bisarr fiskparasit, Cymothoa exigua, tungbitaren, upp till 28 mm lång. Djuret tar sig in i fiskens munhåla via gälarna eller munnen och biter sig fast vid tungbasen, där den suger blod från tungartären. Så småningom dör tungan bort och dess plats intas av parasiten. Tungan ersätts även funktionellt av kräftdjuret, så att fisken kan äta till synes utan besvär. Detta är det enda kända fallet då en parasit funktionellt ersätter en kroppsdel hos värden. (källa)
  9. Byggnaden var ursprungligen konstruerad på träpålar som vilade på en rustbädd, men blev 2017 grundförstärkt med stålpålar ner till fast berg. Orsaken till detta var att huset hade problem med sättning, något som hade mätts mellan 1914 och 2008, där den årliga förändringen låg på mellan 2 och 5 mm. Totalt under mätperioden hade sättningen uppgått till mellan 650 och 1 250 mm. (källa)
  10. Amsterdam grundades på 1200-talet som en fiskarby där floden Amstel, som gett staden dess namn, flyter ut i den långräckta sjön IJ, som tidigare var en havsarm. Namnet Amsterdam nämns första gången 1275 i ett dokument av greve Floris V, då han ger staden tullfrihet. Staden fick sina stadsrättigheter 1300 eller 1301. Efter det blomstrade Amsterdam, mycket tack vare handel med Hansan. Eftersom staden låg i ett ganska kärrigt och blött område grävdes flera kanaler för att leda bort vattnet, och husen byggdes på träpålar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.