Turistförening Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder turistförening, varianter, uttal och böjningar av turistförening

Turistförening synonym, annat ord för turistförening, vad betyder turistförening, förklaring, uttal och böjningar av turistförening.

Vad betyder och hur uttalas turistförening

Turistförening uttalas tur|ist|för|en|ing och är ett substantiv.

Ordformer av turistförening

Singular

turistförening
obestämd grundform
turistförenings
obestämd genitiv
turistföreningen
bestämd grundform
turistföreningens
bestämd genitiv

Plural

turistföreningar
obestämd grundform
turistföreningars
obestämd genitiv
turistföreningarna
bestämd grundform
turistföreningarnas
bestämd genitiv

Turistförening är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet turistförening

  1. Gården köptes av Dag Hammarskjöld 1957 men han hann aldrig bo där före sin död 1961. Han hade sedan tidigare en stuga i närliggande Sandhammarskogen. Gården med inventarier testamenterades till Svenska turistföreningen i vars styrelse Dag Hammarskjöld var engagerad. Gården köptes in med hjälp av konstnären Bo Beskow som också var utsedd i testamentet att möblera gården. Enligt testamentet skulle Svenska turistföreningen skapa en samlingsplats för natur och kulturvård och andra ändamål som tjänar FN:s syften. Efter Hammarsköjlds önskan om ett kristet kapell på platsen har inretts en meditationsplats, som invigdes av biskop Martin Lindström. Den södra längan fick Svenska Akademien tillgång till. Svenska turistföreningen skapade ett museum över Dag Hammarskjöld. Museet stängdes efter sommaren 2011 på grund av renoveringsbehov. (källa)
  2. En fjällstuga (alternativt alpstuga) är en stuga belägen i bergs- eller fjällmiljöer avsedd för övernattning åt vandrare, skidåkare eller övriga fjällfarare. Fjällstugor drivs ofta av en turistförening eller alpin förening. I Norge driver Den Norske Turistforening ett stort antal stugor, och i Sverige drivs många av Svenska Turistföreningen. (källa)
  3. En tidigt dokumenterad bestigning av fjället Städjan utfördes 1888 av A. Cederström och hans medhjälpare E. Patron, två vandringsmän från Svenska Turistföreningen. Cederström dokumenterade senare detta i turistföreningens årsskrift från 1889. (källa)
  4. Carl Anders Lindstén född 1936, författare och friluftsvän med filosofisk ämbetsexamen i geografi med geologi, miljökunskap, engelska och psykologi. Han har varit scoutledare, har varit programchef på scoutrörelsens internationella sekretariat i Genève och har varit ordförande i Närkekretsen av Svenska Turistföreningen. Han är aktiv inom Kilsbergsfrämjandet. Han är bosatt i Örebro och har skrivit flera böcker om sevärdheter i staden och dess omgivningar. Lars Eklund och Riad-Al Khiat har gjort teckningar till flera av böckerna. (källa)
  5. Den första toppstugan på Kebnekaise uppfördes av Svenska Turistföreningen på tillskyndan av bergsklättraren David Cronsioe på 1.940 meters höjd under somrarna 1924 och 1925. Den var då Turistföreningens första skyddsstuga på hög höjd och landets högst belägna byggnad. Den hade fyra britsar för fyra–åtta personer. I stugan fanns ett fotogenkök, men inte bränsle. (källa)
  6. Gjendebu är den äldsta av turistföreningen Den Norske Turistforenings stugor. Den ligger 995 meter över havet, vid västra änden av sjön Gjende, mitt i Jotunheimen. Man kan komma dit genom att följa turistföreningens stigar, men det går också båt på Gjende. Stugan byggdes 1871 och var då på 45 kvadratmeter, med plats för tolv personer. Anna och Erik Slålien var de första stugvärdarna. Deras dotter, Gjendine Slålien (1871–1972), tillbringade många somrar här som säterjänta. (källa)
  7. Kommunalråd Gunnar Skog klippte det blågula bandet efter invigningstal av kommunens och Svenska Turistföreningens representanter. Fritidschef Thure Larsson och föreståndarparet Birger och Mari-Ann Norrhall fick mycket beröm för sitt engagemang i utbyggnaden. Sedan gjordes en rundvandring i anläggningen av hög standard med sköna bäddar till ett förvånansvärt lågt pris. Från flera håll framfördes önskemål om fotbollsplaner i nära anslutning. (källa)
  8. Hasselberg gjorde sig som hembygdsforskare och kyrkohistoriker känd för grundlighet och lärdom. Bland hans arbeten märks Jämtland och Härjedalen (Svenska turistföreningens resehandböcker 1904-24), Norrländskt fromhetsliv på 1700-talet (1919), Ernst Arbman och den jämtländska väckelserörelsen (1923) och Under Polstjärnan (1935). På sin 75-årsdag tillägnades Hasselberg en festskrift. (källa)
  9. År 1965 hade Sveriges Television en serie med program som kallades Landskapsleken. Hälsingland fick i uppdrag av Bohuslän att anordna en långdans och i denna deltog 92 par. Hälsinglands Turistförening tyckte om idén och arrangerade Hälsingehambon året efter, med 91 par. Antalet par ökade och 1975 såg arrangörerna sig tvungna att maximera antal deltagare till 1 000. Året därpå lade de starten tidigare så att de återigen kunde ta emot obegränsat antal, men redan 1979 sattes ett nytt tak på 1 500 par. Detta tak låg fast i nio år tills deltagarantalet gick under taket. Sedan har antalet par stadigt sjunkit för att tillfälligt vända uppåt igen vid 40-årsjubileet 2005. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.