Tvådelad synonym, annat ord för tvådelad, vad betyder tvådelad, förklaring, uttal och böjningar av tvådelad.

Synonym till tvådelad

Vad betyder och hur uttalas tvådelad

Tvådelad uttalas två|del|ad och är ett adjektiv.

Ordformer av tvådelad

Böjning (i positiv) tvådelad en ~ + subst. tvådelat ett ~ + subst. tvådelade den/det/de ~ + subst.

Tvådelad är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet tvådelad

  1. Kameldjuren har en tvådelad överläpp och de två delarna kan röra sig självständigt. De är de enda däggdjuren som har elliptiska röda blodceller (erytrocyter). Kameldjuren är passgångare, de sätter alltså fram båda benen från samma sida nästan samtidigt. (wikipedia.org)
  2. Den långbenta och än mer kroppstäckande varianten kallas även "jumpsuit" eller "catsuit". Denna lanserades 1965 av Courrèges och var då av ribbstickad ull och buren under minikjol. Tvådelad eller hel har den återkommit i mode sedan det kroppsmedvetna 1980-talet. (wikipedia.org)
  3. På en modern segelbåt utgör kölen förutsättningen för att båten ska kunna kryssa. Kölens uppgift är tvådelad då den dels genom sin vikt ska motverka den krängning som uppstår när vinden drar i seglet och på så sätt vill välta båten, dels minska båtens avdrift, det vill säga benägenheten att driva i sidled i vindens riktning, när båten kryssar eller seglar bidevind. Kölar är monterade med ett flertal grova bultar, kölbultar, mot båtens dödträ upp genom bottenstockar om det är en träbåt.[källa behövs] På en plastbåt är det på motsvarande sätt en konstruktion i stål som tar upp belastningen av kölen. (wikipedia.org)
  4. Pyjamas är en tvådelad nattdräkt man ofta sover i med jacka eller tröja samt byxor, som finns för både damer och herrar. En endelad motsvarighet kallas för pyjamasoverall eller onepiece. (wikipedia.org)
  5. Angående skelettet och övriga kroppsdelar har pungdjur bara ett fåtal gemensamma kännetecken. Bland dessa kan nämnas en likartad uppbyggd vrist och två pungben (Ossa epubica) som håller pungen (Marsupium). Dessa ben ansluter vid blygdbenet och är riktade framåt. Pungben finns även hos hannar och hos arter som saknar pung. Därför antas att de ursprungligen inte hade något med fortplantningen att göra utan att de behövdes för musklerna av de bakre extremiteterna. Pungben finns dessutom hos kloakdjur som lägger ägg. Troligen var dessa ben ett kännetecken för tidiga däggdjur. Pungdjurens könsorgan uppvisar några särdrag som inte återfinns hos högre däggdjur. Honor har två livmödrar och två vaginor. Den ena vaginan utvidgar sig hos de flesta pungdjuren bara under dräktigheten och förekommer annars bara rudimentär. Likaså är hannens penis tvådelad, eller också har den dubbel uppsättning, och hannens scrotum ligger framför penisen. (wikipedia.org)
  6. Skapelseberättelsen i Första Mosebok är enligt vissa tolkningar tvådelad. Det finns enligt dessa tolkningar två separata skapelseberättelser. I den första delen (1:1-2:3) skapar Gud himmel och jord med alla dess varelser. I den andra delen (2:4-24) nämns visserligen himlen, men allt utspelas på jorden. Det är den första av dessa berättelser som alltid har tilldragit sig största intresset. Skapelseberättelsen tolkas av somliga kristna och judar som att ha skett bokstavligt på en vecka. Andra tolkningar hävdar att tidsperioden kan ha varit betydligt längre. (wikipedia.org)
  7. Sköldkörteln, eller tyreoidea (latin: glandula thyreoidea), är en tvådelad endokrin (hormonproducerande) körtel lokaliserad i halsen, strax under struphuvudet och utmed sidorna på luftstrupen. Sköldkörtelns hormoner, tyreoideahormoner, går direkt ut i blodet och påverkar ämnesomsättningen. (wikipedia.org)
  8. Slaga är ett jordbruksredskap som förr användes för att tröska med. Slagan är en tvådelad klubba som består av två trästycken: handvalen och slagvalen, som sitter ihop med remmar av läder eller ålskinn. (wikipedia.org)
  9. En halvdörr, tvådelad dörr eller stalldörr är en dörr som är delad horisontellt på mitten, vilket gör att man kan ha övre halvan öppen medan den nedre är stängd. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Tvådelad Synonymer Betyder Uttal