Tystna Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tystna, varianter, uttal och böjningar av tystna

Tystna synonym, annat ord för tystna, vad betyder tystna, förklaring, uttal och böjningar av tystna.

Vad betyder och hur uttalas tystna

Tystna uttalas tystna och är ett verb -de.

Ordformer av tystna

Aktiv

tystna
infinitiv
tystnar
presens
tystnade
preteritum
tystnat
supinum
tystnande
presens particip
tystna
imperativ

Passiv

tystnas
infinitiv
tystnas
presens
tystnades
preteritum
tystnats
supinum

Perfekt particip

tystnad en
~ + subst.
tystnat ett
~ + subst.
tystnade den/det/de
~ + subst.

Tystna är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Tystna på Engelska

  • become silent

Hur används ordet tystna

  1. Norrlandsläseriet var en form av nyläseri och hade sin storhetstid 1810–1850. Bland ledarna fanns Anders Larsson i Norrlångträsk, 1794–1876 och Gerhard Gerhardsson, 1792–1878. De stod införätta 1819 i Landsförsamlingens Kyrka i Skellefteå för upprorisk verksamhet och ohörsamhet gentemot präster, biskop och gudstjänstordning och för att ha brutit mot konventikelplakatet, förbudet mot samlingar utan ledning av präst. Kvinnor talade och predikade bland läsarna, Maja-Lisa Söderlund var en av de kvinnor som var vida känd i norra Västerbotten. Hon var nära vän till Carl Olof Rosenius, som senare skulle bli en av ledarna i Evangeliska Fosterlands Stiftelsen, då under betydligt lugnare former. Men under en kort tid var kvinnans röst fri i församlingarna, för att sedan tystna igen. Läseriets upproriskhet och fritänkande har en koppling till den senare komna arbetarrörelsen. Läsarna bestod av människorna i glesbygden, långt från de högkyrkliga i statens kyrkoorganisation. Ett exempel på läsarnas sätt att uttrycka sig. (källa)
  2. I Sverige har mopsen funnits sedan 1600-talet. Den omnämns 1753 av Carl von Linné i dennes Cynographia eller Beskrifvning om Hunden och är omsjungen i Carl Michael Bellmans Fredmans epistlar nr 39, Storm och böljor tystna ren. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.