Underrättelseorganisation Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder underrättelseorganisation, varianter, uttal och böjningar av underrättelseorganisation

Underrättelseorganisation synonym, annat ord för underrättelseorganisation, vad betyder underrättelseorganisation, förklaring, uttal och böjningar av underrättelseorganisation.

Vad betyder och hur uttalas underrättelseorganisation

Underrättelseorganisation uttalas under|rätt|else|org|an|is|at|ion och är ett substantiv.

Ordformer av underrättelseorganisation

Singular

underrättelseorganisation
obestämd grundform
underrättelseorganisations
obestämd genitiv
underrättelseorganisationen
bestämd grundform
underrättelseorganisationens
bestämd genitiv

Plural

underrättelseorganisationer
obestämd grundform
underrättelseorganisationers
obestämd genitiv
underrättelseorganisationerna
bestämd grundform
underrättelseorganisationernas
bestämd genitiv

Underrättelseorganisation är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet underrättelseorganisation

  1. Efter sina studier sökte han till militären där han inte passade in så väl. Före andra världskrigets utbrott tjänstgjorde han som journalist vid Reuter och bevakade bland annat en spionrättegång i Moskva. En inbjudan till en lunch med chefen för Royal Navys underrättelsetjänst John Henry Godfrey 1939 ledde till att han blev kommendörkapten och underrättelseofficer under andra världskriget. Fleming var dock själv aldrig verksam i fält, utan var stabsofficer och planeringsansvarig för olika operationer. Den amerikanska underrättelseorganisationen OSS fick många goda råd av Fleming då man startade sin verksamhet. OSS blev grunden till dagens CIA. Det var också under sin tid i OSS som han först började slipa på en idé som så småningom blev James Bond-böckerna. (källa)
  2. Grupp B var mellan 1957 och 1961 en hemlig svensk underrättelseorganisation inom Försvarsstabens säkerhetsavdelning, ledd av Birger Elmér. År 1961 fick organisationen status som självständigt kontor och namnet ändrades till B-kontoret. Organisationen slogs 1965 ihop med T-kontoret och blev IB, ledd av samme Elmér. (källa)
  3. Spionromanen, eller agentromanen, är en subgenre inom deckaren. Spionromanen är en roman om en person som på uppdrag av regering eller underrättelseorganisation arbetar med specialuppdrag bakom fiendens linje. Romantypen är besläktad med äventyrs- och spänningsromanen. Som pionjärverk räknas "The Spy" (1-2, 1821) av James Fenimore Cooper. Till genregrundläggande författare hör John Buchan, Erskine Childers och Joseph Conrad. (källa)
  4. Senare som överste i det amerikanska flygvapnet byggde Balchen upp en flygrutt med en flygstation och flygsäkerhetsorganisation på Thule Air Base på Grönland. Från 1944 byggde han upp en flygtransportstyrka med ombyggda B-24 Liberators, Operation Sonnie, som flög mellan RAF Leuchars i Skottland till Bromma flygplats i Stockholm, dels för hemtagning av internerade amerikanska flygare i Sverige dels för övrig kurirtrafik. Kort därefter påbörjade han en Carpetbaggeroperation, d.v.s. transporter av militär utrustning, med bestyckade B-24, också denna operation bedriven från Leuchars, för den amerikanska hemliga militära underrättelseorganisationen OSS, med tonvikten lagd på operationer över Norge och Danmark. (källa)
  5. I Sverige var det de nära kontakterna mellan NATO och det officiellt alliansfria Sverige som ledde till bildandet av Stay-behind. Inrikesminister Eije Mossberg och statsminister Tage Erlander blev de drivande krafterna för att bygga upp en sådan grupp. Ett brev till Telegrafverkets generaldirektör, där Erlander ger i uppdrag att bilda en hemlig motståndsrörelse, är ett av de få bevisen att nätverket faktiskt existerade. Som ledare för gruppen utsågs direktören för försäkringsbolaget Thule, Alvar Lindencrona som hade ett stort kontaktnätverk och som sågs som effektiv, initiativrik och riskvillig vilket kan ha bidragit till att han blev ledare för svenska Stay-behind. Även Televerkets generaldirektör Håkan Sterky var aktiv i bildandet av gruppen. Underrättelseorganisationen Grupp B hade redan 1946 eller 1947 börjat med att organisera ett Stay-behind-nätverk. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.