Understödskassa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder understödskassa, varianter, uttal och böjningar av understödskassa

Understödskassa synonym, annat ord för understödskassa, vad betyder understödskassa, förklaring, uttal och böjningar av understödskassa.

Vad betyder och hur uttalas understödskassa

Understödskassa uttalas under|stöds|kassa och är ett substantiv.

Ordformer av understödskassa

Singular

understödskassa
obestämd grundform
understödskassas
obestämd genitiv
understödskassan
bestämd grundform
understödskassans
bestämd genitiv

Plural

understödskassor
obestämd grundform
understödskassors
obestämd genitiv
understödskassorna
bestämd grundform
understödskassornas
bestämd genitiv

Understödskassa är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet understödskassa

  1. De flesta typografer var läs- och skrivkunniga, vilket var väsentliga förutsättningar för att bilda fackliga organisationer. Därmed blev typograferna en av de första yrkesgrupperna som bildade fackliga organisationer. År 1752 ändrades boktryckeriverksamheten i Sverige till följd av en kunglig förordning. I samband med detta sammanslöt sig boktryckarägarna i en "boktryckerisocitet". Liknande sammanslutning hade funnits tidigare där även yrkesgruppen konstförvanterna var med. År 1754 bildade dock konstförvanterna en egen förening som hette Boktryckerie-Konstförvanternas Sjuk-, Begrafningshjelps -och Understödskassa. År 1841 bildades ytterligare en understödskassa som kom att kallas Gutenbergska. Gutenbergska bildades på initiativ av Stockholms typografer i samband med 400-årsminnet av boktryckarkonstens uppfinning. År 1846 bildades Typografiska föreningen i Stockholm. Fackliga frågor hade inte tidigare diskuterats på mötena men år 1858 tog en boktryckare upp förslag om lönenedsättning på agendan. Föreningen valde däremot att inte förhandla eller organisera en strejk i frågan vilket krävs för att räknas som fackförbund. År 1872 blev den Typografiska föreningen i Stockholm ett fackförbund i samband med att de gav ett förslag till lönetariff till Boktryckeri-Societen. (källa)
  2. 1897 bildades en understödskassa och året efter en sjuk- och begravingskassa, som dock upphörde 1913. Samma år utbröt förbundets första stora konflikt på Kockums. (källa)
  3. Gartnerfonden instiftades år 1897 i Stockholm som Trädgårdsmännens allmänna understödskassa. Grunden för fonden utgjorde ett flertal donationer. Begreppet "gartner" (tyska Gärtner, engelska gardener) är en äldre beteckning för dagens trädgårdsmästare. (källa)
  4. Föregångaren till SLHF bildades 1892 under namnet Stockholms Specerihandlares Förening. Initiativtagare och första ordförande var handlaren Wilhelm Johnson (1833−1920) som var bror till Axel Johnson, grundaren av Johnson-koncernen. År 1896 startade föreningen en understödskassa som skulle ge behövande äldre medlemmar och deras närstående ekonomiskt stöd. 1934 anslöts Stockholms Viktualiehandlareförening (en sammanslutning av kötthandlare) och namnet ändrades till Stockholms Speceri- och Livsmedelshandlarförening. 1954 byttes namnet till nuvarande Stockholms Livsmedelshandlareförening. 2007 förvärvade föreningen den anrika Villa Adolfsberg på Kungsholmen och samma år flyttade man sin verksamhet dit från Regeringsgatan 109. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.