Undsättningskår Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder undsättningskår, varianter, uttal och böjningar av undsättningskår

Undsättningskår synonym, annat ord för undsättningskår, vad betyder undsättningskår, förklaring, uttal och böjningar av undsättningskår.

Vad betyder och hur uttalas undsättningskår

Undsättningskår uttalas und|sätt|nings|kår och är ett substantiv.

Ordformer av undsättningskår

Singular

undsättningskår
obestämd grundform
undsättningskårs
obestämd genitiv
undsättningskåren
bestämd grundform
undsättningskårens
bestämd genitiv

Plural

undsättningskårer
obestämd grundform
undsättningskårers
obestämd genitiv
undsättningskårerna
bestämd grundform
undsättningskårernas
bestämd genitiv

Undsättningskår är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet undsättningskår

  1. Den flera månader långa belägringen inleddes på försommaren 1683. Wien sände ut desperata böner om hjälp och höll ut tillräckligt länge för att en polsk-tysk armé om 70 000 man under den polske kungen Johan III Sobieskis ledning kunde sättas upp och komma Österrike till undsättning. Den 10-11 september 1683 arrangerade Sobieski forcerat och mödosamt undsättningshären till strid över de kringliggande skogklädda bergen. Den 12 september stod den allierade undsättningskåren färdig till strid på fälten mellan Kahlenberg och det belägrade Wien. Efter en hel dags infanteri- och artilleristrider satte Sobieski in den ditintills största kavallerichocken i Europas historia, 20 000 ryttare anförda av en spjutspets på 3 000 polska bevingade husarer med sina långa och ihåliga lansar klöv och skingrade den osmanska hären som hävde belägringen och flydde i panik. (källa)
  2. Stewart anförde 1884 kavalleriet i Gerald Grahams Suakin-armé och blev december 1884 utnämnd till chef för förtrupperna i Garnet Joseph Wolseleys undsättningskår för befriande av Charles George Gordon i Khartoum. Stewart tågade från Korti och tvärs genom öknen mot Metemma, vann 17 januari 1885 en seger vid Abu Klea, men blev 19 januari svårt sårad i en skärmytsling vid Gubat och avled på återvägen till Korti. På sitt dödsläger utnämndes han till generalmajor. (källa)
  3. 1733 hade Stanisław I Leszczyński återigen blivit kung av Polen varför det Polska tronföljdskriget bröt ut. Den franske ministern i Stockholm Charles Louis de Biaudos de Casteja låter värva en svensk undsättningskår för att hjälpa den polske kungen som sitter instängd i Danzig. De Carnall ingår i denna kår som sergeant. I februari anländer man till Polen och De Carnall utmärker sig snabbt varför han blir presenterad för den polske kungen samt den 22 mars 1734 utnämnd till fänrik vid den polske kungens Krongarde. Han befordrades där till grenadjärlöjtnant den 15 maj samma år. Han blir dock krigsfånge den 9 juli samma år då staden faller till de ryska trupperna. Han släpptes dock på hösten 1734 och inställdes sig sedan i Königsberg och han befordrades till kapten den 2 januari 1735. Kungen abdikerade dock 1736, varför Carl Constantin återkom till Sverige i februari 1737, och han fick ta anställning hos grevinnan Hedvig Vilhelmina Dücker i Stockholm. (källa)
  4. Brentano hade varit hovråd och kammarherre, då han 1771 gick i fransk tjänst, bevistade 1774 turkarnas fälttåg mot ryssarna och tillhörde 1780-83 den franska undsättningskåren i Nordamerika. Han var 1784-87 i Turkiet och sände både till Versailles och Stockholm rapporter om förhållandena där. 1788 kom von Brentano till Stockholm och överlade i hemligthet om sättet för en svensk-turkisk krigföring mot Ryssland. Han utnämndes 1789 till överste i svensk tjänst och sändes till Turkiet. Han lyckades vinna sultanen för sig och stod i intim förbindelse med ministären. Hans planer för anfallet följdes dock inte av den allsmäktige storvesiren. På von Brentanos förslag sände Gustav III 1790 svenska officerare till Turkiet. Underrättelsen om Sveriges fred i Värälä gjorde slut på von Brentanos inflytande hos sultanen. von Brentano erhöll i januari 1792 avsked ur svensk tjänst, sedan han varit nära att bli svensk minister i Konstantinopel. Han kvarstannade där till 1794 och erhöll en årlig svensk pension om 500 dukater fram till sin död i Regensburg 1798. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.