Universitetslektor Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder universitetslektor, varianter, uttal och böjningar av universitetslektor

Universitetslektor synonym, annat ord för universitetslektor, vad betyder universitetslektor, förklaring, uttal och böjningar av universitetslektor.

Vad betyder och hur uttalas universitetslektor

Universitetslektor uttalas uni|vers|itets|lekt|or och är ett substantiv.

Ordformer av universitetslektor

Singular

universitetslektor
obestämd grundform
universitetslektors
obestämd genitiv
universitetslektorn
bestämd grundform
universitetslektorns
bestämd genitiv

Plural

universitetslektorer
obestämd grundform
universitetslektorers
obestämd genitiv
universitetslektorerna
bestämd grundform
universitetslektorernas
bestämd genitiv

Universitetslektor är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet universitetslektor

  1. I det antika Rom syftade det på en slav som läste högt för sin herre. Vanligtvis är det en form av lärare med en högre titel än adjunkt och en lektor har vanligtvis avlagt doktorsexamen. Ursprungligen användes det främst om lärare vid läroverk och folkskoleseminarier. Vissa utlandsfödda universitetslärare gick under benämningen "universitetslektorer", något som förekom vid universiteten i Uppsala och Lund men även i Köpenhamn, Berlin, Wien, Warszawa, Prag, London, Paris och Rom. (källa)
  2. Dekanus och prodekanus är för det mesta professor men högskolelagen ställer inget sådant krav. Enbart disputerade lärare är valbara som nämndens ledamöter. Endast i sällsynta undantagsfall väljs dock en universitetslektor till dekanus eller prodekanus. I samband med disputationer är det normalt dekanus eller prodekanus som anger att avhandlingen "må spikas". Kravet på forskarbehörighet är centralt för det ansvar som fakultetsnämnden har för att pröva ärenden som rör forskningsfusk. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.