Upprivning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder upprivning, varianter, uttal och böjningar av upprivning

Upprivning synonym, annat ord för upprivning, vad betyder upprivning, förklaring, uttal och böjningar av upprivning.

Vad betyder och hur uttalas upprivning

Upprivning uttalas upp|riv|ning och är ett substantiv.

Ordformer av upprivning

Singular

upprivning
obestämd grundform
upprivnings
obestämd genitiv
upprivningen
bestämd grundform
upprivningens
bestämd genitiv

Upprivning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet upprivning

  1. Åseda är en huvudsakligen modern ort som uppstod för drygt hundra år sedan som en järnvägsknutpunkt på småländska höglandet (normalspåriga järnvägen Nässjö–Sävsjöström–Nybro och smalspårsjärnvägen Växjö–Klavreström–Virserum och så småningom till Hultsfred). Orten växte upp som järnvägsknut och hade under storhetstiden hundratals anställda vid järnvägen. Den smalspåriga banan Växjö–Åseda-Hultsfred korsade den normalspåriga Nässjö–Sävsjöström–Nybrobanan genom ett spårkors väster om stationen. Så småningom uppstod ett antal industrier knutna till läget vid järnvägen, bland annat ett mejeri som lades ned 2004 och ett antal snickerier och trävaruföretag. Orten har under de senaste decennierna blivit en pendlingsort till Växjö fem mil sydväst längs med riksväg 23. Järnvägstrafiken har under tiden försvunnit. På banan söderut mot Nybro revs spåren upp i början av 1990-talet, sydväst mot Växjö revs spåren upp 2001, norrut mot Nässjö och Vetlanda är all trafik nedlagd sedan 2002 och smalspårsbanan österut mot Virserum har tidigare hotats med upprivning. (källa)
  2. Innan 2010 gick järnvägslinjen Vännäs-Umeå-Holmsund, vars banvall låg mellan Spårvägen och Industrivägen, genom Västerslätt. Nämnvärt här är att huvudlinjen skilde sig från Västerslätts industrispår vid Bomvägen och sedan aldrig återanslöts till detta även om man kan tro det eftersom säckspåret vid Fläktvägen/Spårvägen ligger väldigt nära den före detta mötesstationen Västerslätt. I april 2020 påbörjades upprivning av spåranläggningen på industriområdet. (källa)
  3. Ingelsträde var förr ett stationssamhälle utefter Skåne–Hallands Järnväg, närmare bestämt dess tvärbana till Höganäs. Vid upprivningen av banan 1997 behöll man i Ingelsträde som ett minne av det förflutna stationsområdet oförändrat med spår, perronger, skyltar och kontaktledningsmaster med ledning. Även stationshuset finns kvar som privatbostad. (källa)
  4. MSJ förstatligades 1943 och persontrafiken Dalby–Bjärsjölagård nedlades 1955, medan godstrafiken Dalby–Harlösa fortsatte intill 1982 (formellt nedlagd 1983). År 1970 nedlades persontrafiken på sträckan Malmö–Tomelilla, varefter följde en successiv nedläggning av godstrafiken och upprivning av rälsen. Den så kallade Staffanstorpsbanan mellan Malmö och Staffanstorp finns ännu kvar, likaså sträckan Önneslöv-Klostersågen, samt Fyledalen-Tomelilla inom Tomelilla kommun. På senare år har man diskuterat ett återupptagande av persontrafiken på denna sträcka, en återuppbyggnad av linjen till Dalby och eventuellt ända till Tomelilla. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.