Uppställa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder uppställa, varianter, uttal och böjningar av uppställa

Uppställa synonym, annat ord för uppställa, vad betyder uppställa, förklaring, uttal och böjningar av uppställa.

Vad betyder och hur uttalas uppställa

Uppställa uttalas upp|ställa och är ett verb (lös eller fast sammansättning) uppställde.

Uppställa betyder:

Ordformer av uppställa

Aktiv

uppställa
infinitiv
uppställer
presens
uppställde
preteritum
uppställt
supinum
uppställande
presens particip
uppställ
imperativ

Passiv

uppställas
infinitiv
uppställs
presens
uppställdes
preteritum
uppställts
supinum

Perfekt particip

uppställd en
~ + subst.
uppställt ett
~ + subst.
uppställda den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

uppställes
presens

Uppställa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet uppställa

  1. Krigskonst är färdigheten att föra krig, vilket kan vara olika former av våld som riktas mot fienden. Våldet kan bestå av både fysisk och psykisk (psykologisk krigföring) natur. Till följd av alla de oberäkneliga omständigheter, som inträffar i krig, kan krigskonsten inte uppställa allmängiltiga regler, utan innehåller bara allmänna föreskrifter, som det tillkommer befälhavaren att i varje särskilt fall tillämpa. (källa)
  2. Stig Strömholm ansåg att det var viktigt att uppställa en distinktion mellan politikerförakt och politikerleda. Politikerförakt, som Strömholm menade var ovanligt, berodde huvudsakligen på att politiker inte var ute efter att tjäna det allmänna eller drevs av övertygelse, utan efter att roffa åt sig bortom konkurrensen som fanns i vanliga människors liv. (källa)
  3. Ledungsflottor. Staten ålägger kustområdena att organisera och uppställa fartyg och besättningar för sjökrig. Fanns i Skandinavien och det anglosaxiska England under tidig medeltid. (källa)
  4. Skolastiken försökte förklara alla trossanningar i termer av förnuftssanningar. Utgångspunkten är att den kristna tron i princip kan begripas. Innehållet utvecklades i skolor och universitet, i samband med studiet av Skriften, av kyrkofäderna, eller erkända (ofta antika) klassiker, kallade auctores. Skolastikens viktigaste redskap var diskussioner, debatter och logik, varigenom man via slutledningar ansåg sig kunna uppställa rationella utsagor om Gud, världen och skapelsen. Målet var att framställa hela kristendomens sanning och att rationellt vederlägga de invändningar som anförts mot den. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.