Utkämpa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder utkämpa, varianter, uttal och böjningar av utkämpa

Utkämpa synonym, annat ord för utkämpa, vad betyder utkämpa, förklaring, uttal och böjningar av utkämpa.

Synonym till utkämpa

Vad betyder och hur uttalas utkämpa

Utkämpa uttalas ut|kämpa och är ett verb -de.

Ordformer av utkämpa

Aktiv

utkämpa
infinitiv
utkämpar
presens
utkämpade
preteritum
utkämpat
supinum
utkämpande
presens particip
utkämpa
imperativ

Passiv

utkämpas
infinitiv
utkämpas
presens
utkämpades
preteritum
utkämpats
supinum

Perfekt particip

utkämpad en
~ + subst.
utkämpat ett
~ + subst.
utkämpade den/det/de
~ + subst.

Utkämpa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Utkämpa på Engelska

  • fight out - fight a hard battle (to the end)

Hur används ordet utkämpa

  1. Men för det stora flertalet av diktens män har ej konsten denna allt uppslukande makt. De flesta poeter hava flera hjärtblad än poesiens, och tillvaron är för dem ej blott material för nyskapelse, för dikter och skådespel, men intressant i och för sig, som en spännande kamp att utkämpa för den praktiska deltagaren eller en spännande rebus att tyda för begrundaren. För Strindberg har livet haft båda dessa eggelser. Det var en tid, då han framför allt var agitator på torget och hans konst ett alltid passionerat, ej sällan bullersamt och smaklöst inlägg i "världsförbättrarbråket". Det har senare kommit en annan tid, då han framför allt vill vara forskare eller kanske snarare "vetenskaplig upptäckare" – yrket är vanskligt nog – och då de vetenskapliga hypotesernas berusning blivit hans ingivelse. Så gott som aldrig var han uteslutande artist, ensamt ledd av konstnärligt skaparbehov, nästan alltid i första hand undrare, frågare, motsägare, teoretiker. (källa)
  2. Galaterna kom ursprungligen till Balkan via Transsylvanien och norra Serbien på 300-talet f.Kr. År 280 f.Kr. anträdde de ett plundringståg genom Makedonien som slutligen nådde norra Grekland där de stoppades i Delfi av Aitoliska förbundet. Samtidigt som plundringståget mot Grekland plundrade en annan grupp galater i Thrakien, dessa kom 278 f.Kr. att städslas som legosoldater i Bithynien för att utkämpa en tronföljdsstrid och genom detta kom galaterna att nå Mindre Asien där de under några års tid fortsatte med olika plundringståg. (källa)
  3. Kamphundar är hundar som har avlats och tränats för att utkämpa slagsmål med hundar eller andra djur. (källa)
  4. Konventionens skrivning fördömde kaparverksamheten som ett brott mot krigets lagar. Fördömandet resulterade genast i att Storbritannien och Frankrike avskaffade sina prisdomstolar, de myndigheter som under amiralitetet och regeringen som kunde utfärda fribrev. USA vägrade dock skriva under denna konvention. Kaparverksamhet hade varit en starkt bidragande faktor till att landet lyckosamt kunnat utkämpa krig mot militärt överlägsna stater, till exempel mot England. (källa)
  5. Ända sedan de första japanska svärden började tillverkas under 700-talet har man också tränat sig i konsten att använda dem i strid. Åtskilliga svärdsskolor grundades genom århundradena. Ett ofta förekommande problem var att man gärna ville testa sina kunskaper utan att behöva utkämpa en våldsam duell. (källa)
  6. Under 1400-talet blev det i Tyskland vanligt att pryda lansen nedanför spetsen med en rävsvans. Så var även fallet i Sverige. Olaus Magnus skriver: "När nordborna står i begrepp att utkämpa en ryttarstrid med sina långa och grova lansar pryder de dessas spetsar ej med silke eller guldtråd utan med varg eller rävsvansar för att så visa sitt förakt för fienden eho han än månde vara". Men det var troligen även av praktiska skäl som man hade sådana prydnader. I centralasien försåg turkmener och andra folkslag ännu på 1800-talet sina lansar med en tagelbuske under spetsen eftersom det då var lättare att dra vapnet ur en spetsad fiende. (källa)
  7. Ett land som däremot lyckades utkämpa ett tvåfrontskrig var USA som bekämpade både Japan och Tyskland under andra världskriget. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.