Utomlands Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder utomlands, varianter, uttal och böjningar av utomlands

Utomlands synonym, annat ord för utomlands, vad betyder utomlands, förklaring, uttal och böjningar av utomlands.

Synonym till utomlands

Andra språk

Utomlands på Engelska

  • abroad - travel abroad, live abroad

Hur används ordet utomlands

  1. 8. "Homeland". Terroristdrama från 2011. CIA-agenten Carrie Mathison kämpar mot terrororganisationer hemma och utomlands, samtidigt som hon försöker hålla sin bipolära diagnos i schack. I första säsongen lyckas man få en amerikansk krigsfånge fri ur al Qaidas klor. Han hyllas som hjälte, men Carrie misstänker att han bytt sida. Sex säsonger av åtta på Netflix. 8, 4 i betyg på IMDB. (källa)
  2. Sedan riddarhuset under 1600-talet instiftades att organisera och katalogisera Sveriges adel har 2 962 ätter introducerats. Omkring 80% av dessa är utslocknade. Några har också strukits fast de fortlever, till exempel friherrliga ätter som von Albedyhl, von Segerbaden och Wadenstierna. (Ätten har bott utomlands i över 100 år och har därmed förlorat säte och stämma på riddarhuset. Dock kan den adliga, kommendörsätten eller grevliga ätten vara representerad i riddarhuset.). (källa)
  3. Det finns även fler adelstitlar utomlands, varav en del titelinnehavare finns i Sverige. (källa)
  4. Hemlandssång – se psalmexempel för det gamla uttrycket på psalmer om himlen. Även använt av svenska emigrantförsamlingar utomlands för sånger och psalmer från det forna hemlandet, se till exempel psalmboken Hemlandssånger 1891. (källa)
  5. I modern standardsvenska används genitiv främst för att ange ägande och tillhörighet, men det förekommer också i vissa speciella uttryck – bland annat för vissa plats- och tidsangivelser – som exempelvis Hon var utomlands i somras. I fornsvenskan hade dock genitiven betydligt fler användningsområden. Bland annat styrde prepositionen "till" genitiven – vilket lever kvar i ett antal uttryck – som i till sjöss, till fots, till skänks och så vidare. (källa)
  6. Det äldsta medel som användes för att lösgöra berg av sådan hårdhet att det inte med hjälp av hackor, kilar och spett direkt kunde brytas, var genom eld. Genom att kraftigt hetta upp berget blev detta sprött och kunde brytas med bl.a. järnspett. Denna metod kallas tillmakning och har allmänt använts i många gruvor i Sverige såväl som utomlands. I Sala användes den ända fram till senare hälften av 1870-talet. Vid tillmakning blir berget brytbart utan att någon nedkylning med vatten är nödvändigt. Även om enstaka belägg finns för att vattenbegjutning använts, så tillhör det undantagen. I Sverige började krut användas för malmbrytning i slutet av 1600-talet men blev allmänt först under 1700-talet. (källa)
  7. Schengenavtalet medförde att myndigheterna vid resa från ett schengenland till ett annat inte längre rutinmässigt får fråga alla resenärer vad de gjort utomlands. (källa)
  8. De med avslutad utländsk gymnasieutbildning inom metallhantverk eller viss tidigare erfarenhet från guldsmide eller silversmide och kan förevisa arbetsprover, kan oftast påbörja huvudutbildningen utan ytterligare grundutbildning efter avtal med skolan. Ett generellt krav för att bli antagen till huvudutbildningen är ett praktikavtal med en guldsmedsverkstad i Danmark eller utomlands, till exempel i Sverige. Medianåldern för de studerande var under 1990- och 2000-talen runt 22-28 år. (källa)
  9. Två personer som format många nutida svenskars bild av tomten är Viktor Rydberg med sin dikt Tomten från 1881, där tomten ser efter gården en midvinternatt och funderar över människornas ändliga livstid, och Jenny Nyström som från 1874 tecknade flera julkort med tomtemotiv, vilka ännu finns i nytryck. Dessa kom att påverka tomtens utveckling till att bli en symbol för midvintern och julen, så att den utomlands ifrån hämtade Sankt Nikolaus-figuren i Sverige kom att bli Jultomten. (källa)
  10. Under renässansen började så småningom en bredare och kraftigare hästsko att komma i bruk. Typen var av tyskt ursprung, men på grund av att de användes av svenskarna under trettioåriga kriget har de utomlands fått benämningen "Schwedeneisen". (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.