Utstå Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder utstå, varianter, uttal och böjningar av utstå

Utstå synonym, annat ord för utstå, vad betyder utstå, förklaring, uttal och böjningar av utstå.

Synonymer till utstå

Vad betyder och hur uttalas utstå

Utstå uttalas ut|stå och är ett verb utstod, utstått, utstånden utståndet utståndna, pres. utstår.

Utstå betyder:

Ordformer av utstå

Aktiv

utstå
infinitiv
utstår
presens
utstod
preteritum
utstått
supinum
utstående
presens particip
utstå
imperativ

Perfekt particip

utstånden en
~ + subst.
utståndet ett
~ + subst.
utståndna den/det/de
~ + subst.

Utstå är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Utstå på Engelska

  • endure - suffer, undergo, go through, he had to endure a lot of scorn for his conviction

Hur används ordet utstå

  1. Spont är en fogning med en not (spår) i det ena arbetsstycket där en lös eller på det andra arbetsstycket utstående fjäder kan skjutas in. Noten skapas med nothyvel och fjädern med falshyvel eller så fräses båda ut. Spontat virke tillverkas för olika paneler och golvträ samt råspont. (källa)
  2. Den odlingsvariant som brukar kallas för "vanlig guldfisk" skiljer sig till färgen från vildlevande guldfisk som är gråaktig, men har samma kroppsform, det vill säga saknar överdrivna anatomiska drag. Färgen på "vanlig guldfisk" kan vara röd, gul, svart eller vit och i dessa nyanser kan den vara helfärgad, fläckig eller spräcklig, som röd-vit, gul-vit eller röd-svart-vit. Avelsformer som avlas utifrån anatomiska särdrag inkluderar varianter med förlängda fenor, slöjfenor, dubbla stjärtfenor, utstående ögon, bubbelögon, utmärkande huvudform eller fjällform, äggformad kropp och dylikt. Avelsformer med extrema anatomiska särdrag är oftast inte lika robusta som den vanliga guldfisken och de mest extrema avelsformerna kan ha svårt att simma och klarar sig inte i naturen. (källa)
  3. Hemlocken har vanligen en rak och upprättväxande stam, och endast sällsynt förekommer träd med grenade stammar. Barken på stammen är gråbrunaktig och har en fårad struktur, särskilt med stigande ålder. En annan egenskap för barken är att den är flagande. Kronan är bred och konisk. Barren är mörkgröna och platta med smal spets. Ett kännetecken för arten är att barrens undersida har två ljusare band. Kottarna är små, endast omkring 1,5 till 2,5 centimeter, och är till en början gröna för att när de mognar bli bruna. Hos de omogna kottarna ligger fjällen tätt slutna, men när kottarna mognar blir de utstående. (källa)
  4. Man anser att hillebarden i Europa under 1200-talet utvecklats ur skäggyxan. Yxbladet gjordes bredare nedåt och dess övre del utbildades till en stötklinga. De äldsta hillebarderna var huvudsakligen huggvapen även om de också kunde användas till att stöta med. Det var ett "fruktansvärt vapen med vilka schweizarna klöv även de bäst utrustade motståndare som med en rakkniv och högg dem i stycken" enligt en samtida krönikör i början av 1300-talet. Senare under detta sekel när rustningarna nära nog helt kom att bestå av järnplåt och huggen inte längre blev så verksamma förbättrades i stället stötförmågan hos vapnet genom utformningen av stötklingan. Man försåg även vapnet baktill med en horisontellt utstående pik som användes av vapnets bärare, hillebardjären, till att hugga med och till att dra ned ryttaren av hästen. Under 1400- och 1500-talen utvecklades hillebarden i en mängd olika varianter påverkade dels av motståndarens skyddsvapen, dels av de olika tidernas stridssätt. (källa)
  5. 2016 fanns det 292 fall av polygami registrerade hos Skatteverket. Av dem fanns det några utstående fall av Polygyni, tre män hade fyra fruar och elva män hade tre fruar vardera. Resten av de registrerade äktenskapen var bigama äktenskap. (källa)
  6. Skelörten blir mellan 25 och 85 cm hög och blommar från maj till augusti, med gula blommor, sittande i flocklika ställningar. Stjälken är upprätt och ihålig, nertill med utstående hår. Mjölksaften är orange och giftig. Bladen är 2- till 3-pariga med en ren grön kal ovansida, medan undersidan är blågrön och glest hårig. Fröna är 1,4 mm stora, äggrunda och sprids av myror. (källa)
  7. Stormsvalan överlever inte på öar där landdäggdjur som råttor och katter har introducerats och den utstår naturlig predation från måsar och trutar, labbar, ugglor och falkar. Trots att den globala populationen minskar något, klassificeras den av IUCN som livskraftig på grund av dess stora globala population. Då den uppträder i grov sjö ute till sjöss så omgärdas den av flera myter och sjömansberättelser och den har även symboliskt förknippats med revolution. (källa)
  8. Därutöver brukades redan på 1600-talet koleldade strykjärn med en utstående sula och fot, oftast tillverkade i mässing, men efterhand allt oftare i gjutjärn. De äldre koleldade strykjärnen har en rad ventilationshålängs övre kanten, som på 1800-talets skräddarjärn ersattes av en skorsten. (källa)
  9. Vattenstäkra (Oenanthe aquatica) är en tvåårig växt inom släktet stäkror av familjen flockblommiga växter. Den blir mellan 30 och 120 centimeter hög och blommar från juli till augusti med vita blommor i flock, som består av 5 till 15 strålar. Stjälken nertill är starkt uppblåst, ihålig och har rikligt med utstående grenar. Bladen är två- till treflikiga, stjälkbladsflikarna är korta och äggrunda. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.