Vävteknik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vävteknik, varianter, uttal och böjningar av vävteknik

Vävteknik synonym, annat ord för vävteknik, vad betyder vävteknik, förklaring, uttal och böjningar av vävteknik.

Vad betyder och hur uttalas vävteknik

Vävteknik uttalas väv|tekn|ik och är ett substantiv.

Ordformer av vävteknik

Singular

vävteknik
obestämd grundform
vävtekniks
obestämd genitiv
vävtekniken
bestämd grundform
vävteknikens
bestämd genitiv

Plural

vävtekniker
obestämd grundform
vävteknikers
obestämd genitiv
vävteknikerna
bestämd grundform
vävteknikernas
bestämd genitiv

Vävteknik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet vävteknik

  1. Begreppet gobelängteknik syftar på en vävteknik som användes vid fabriken, och sedan adopterats av andra tillverkare. (källa)
  2. Gåsögon (vävteknik) – en vävteknik. (källa)
  3. Lödöse museum norr om Göteborg har en stor samling av fragment med medeltida ylletyger (upp emot 700 år gamla) som visats under 2004. Mest förvånande bland fynden är en väv i krabbasnår som få bedömare trott att man känt till som vävteknik, samt att samlingen innehåller förvånande lite vadmalstyger. (källa)
  4. De vanligaste kvaliteterna av ull för hemslöjdsändamål är ofta uppkallade efter dess vanligaste ändamål/vävteknik, till exempel ryaull, gobelängull, ull av finullstyp från finullsfåret och så kallad pälsull. (källa)
  5. Det finns flera olika sorters vävteknik för mattor, exempelvis röllakan, rips och rya. Vävda mattor som görs av tygtrasor kallas för trasmatta, och samma teknik kan användas för att göra vävda plastmattor. (källa)
  6. Krabbasnår är en vävteknik som grundar sig på en bottenbindning i vilken plockat inslag används. Inslaget ligger ovanpå bottenbindningen, liksom vid upphämta och daldräll med flera vävtekniker, men skiljer sig genom det geometriska mönster som bildas med tydliga konturlinjer. (källa)
  7. Rya är en vävteknik vars popularitet gått i vågor. Eftersom den är ett mellanting mellan vävning och rent handarbete hamnar tekniken ofta "på undantag". Ryaknytning skiljer sig i knytningen inte från flossa men har längre nock och kan vara något glesare. Ryaknytning har använts i mattor, dynor och väggbonader. (källa)
  8. Röllakan (eller även rölakan) är en vävteknik som är en enklare variant av gobelängväven och används numera mest för ullmattor. Skarvarna mellan färgområden i mönstret kan göras så att tyget blir oliksidigt eller liksidigt. (källa)
  9. Snärjväv är en förhistorisk och medeltida vävteknik som förekommer bland annat i fyra delar av Överhogdalstapeten (Överhogdalsbonaderna), Skogbonaden och bland Osebergstextilierna. (källa)
  10. Solva är det arbetsmoment under uppsättning av varp i en vävstol då varpen träs genom solven. Solven sitter på solvskaft som hängs upp i vävstolen med nickepinnar och förbinds via det nedre solvskaftet till tramporna via lattor eller direkt med snören. Den inbördes ordning som varptrådarna träs genom solv på respektive skaft avgör vilken vävteknik som tillämpas. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.