Växtvärk synonym, annat ord för växtvärk, vad betyder växtvärk, förklaring, uttal och böjningar av växtvärk.

Vad betyder och hur uttalas växtvärk

Växtvärk uttalas växt|värk och är ett substantiv -en.

Ordformer av växtvärk

Singular

växtvärk
obestämd grundform
växtvärks
obestämd genitiv
växtvärken
bestämd grundform
växtvärkens
bestämd genitiv

Växtvärk är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet växtvärk

  1. Växtvärk är smärtsymptom som är relativt vanliga hos barn. Barn som har växtvärk får oftast ont i vaderna, låren eller knävecken. Växtvärken förekommer sent på dagen eller på natten. Orsaken till växtvärk är okänd. Växtvärk är dock vanligare hos barn som är aktiva eller har lösa, flexibla leder. Tillståndet verkar även vara ärftligt. Det finns inga starka bevis för att växtvärk skulle orsakas av bakomliggande sjukdomstillstånd eller tillväxtspurtar.
  2. Man tror att växtvärk kan orsakas av stressyndrom till följd av minskad skelettstyrka. Detta då tillståndet ofta inträffar sent på dygnet och ofta på dagar med ökad fysisk aktivitet. I en studie mättes skelettstyrkan hos 39 barn med växtvärk med hjälp av ultraljud, och forskarna fann att skelettstyrkan hos dessa barn inte var densamma som hos friska barn. Tydligast var skillnaden i området kring skenbenen. Därför drar forskarna i studien slutsatsen att växtvärk är ett lokalt stressyndrom med skelettutmattning som drabbar barn med låg smärttröskel. Forskarna vidhåller samtidigt att denna teori inte förklarar alla delar av tillståndet. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Växtvärk Synonymer Betyder Uttal