Vaccinera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vaccinera, varianter, uttal och böjningar av vaccinera

Vaccinera synonym, annat ord för vaccinera, vad betyder vaccinera, förklaring, uttal och böjningar av vaccinera.

Synonym till vaccinera

Vad betyder och hur uttalas vaccinera

Vaccinera uttalas vacc|in|era och är ett verb -de.

Vaccinera betyder:

Ordformer av vaccinera

Aktiv

vaccinera
infinitiv
vaccinerar
presens
vaccinerade
preteritum
vaccinerat
supinum
vaccinerande
presens particip
vaccinera
imperativ

Passiv

vaccineras
infinitiv
vaccineras
presens
vaccinerades
preteritum
vaccinerats
supinum

Perfekt particip

vaccinerad en
~ + subst.
vaccinerat ett
~ + subst.
vaccinerade den/det/de
~ + subst.

Vaccinera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Vaccinera på Engelska

  • vaccinate - be inoculated against typhus

Hur används ordet vaccinera

  1. Kineserna skall ha varit tidiga med att vaccinera barn mot smittkoppor, genom att inhalera pulver gjort av patienter som återhämtat sig från sjukdomen. (källa)
  2. Det finns vissa riskgrupper som anses löpa en större risk att drabbas särskilt allvarligt av en influensasjukdom. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer som tillhör någon av följande grupper vaccinerar sig en gång per år mot influensa. (källa)
  3. Sjukdomen är mycket smittsam och kan leda till allvarliga ekonomiska förluster för kaninuppfödare. Det går att vaccinera kaninerna men man kan ändå aldrig få ett hundraprocentigt skydd mot sjukdomen. Det finns flera former av Myxomatos och vid en mild variant har djuret överlevnadschans om det blir intensivvårdat. (källa)
  4. I Sverige var BCG-vaccination tidigare allmänt rekommenderad, men sedan 1975 rekommenderas endast riskgrupper att vaccinera sig. De allra flesta som insjuknar i tuberkulos i Sverige idag (2015) har bakgrund i länder där tuberkulos fortfarande är vanligt förekommande. (källa)
  5. Trzeba się szczepić (=man måste vaccinera sig). (källa)
  6. De flesta människor i västvärlden vaccineras ett flertal gånger under barndomen genom att toxinet inaktiveras och ges intramuskulärt i låga doser. Sjukdomen anses där vara mer eller mindre utrotad. I fattiga länder är sjukdomen fortfarande utbredd och den skördar än i dag många offer i tredje världen. Under 2013 orsakade stelkramp cirka 59 000 dödsfall i världen, en avsevärd minskning från 350 000 dödsfall år 1990. (källa)
  7. Vid modern smittkoppsvaccinering, som gjordes i Sverige före 1976 och som fortfarande utförs i militären i exempelvis USA, används vaccinia som har sitt ursprung i kokoppsvirus. Viruset har sedan odlats i laboratorier och då förändrats. Vid vaccineringen pressas en liten mängd vaccinia in i yttersta hudlagret med ett vasst föremål till exempel en lansett för blodprovstagning. Om vaccinationen lyckas blir det efter två till tre dagar en upphöjd blemma som sedan utvecklas till en koppa. Eftersom vaccinia och smittkoppsvirus är närbesläktade blir sedan den vaccinerade immun mot smittkoppor i tre år. Efter den tiden kvarstår viss skyddseffekt, oklart hur länge, men de som vaccinerades på sjuttiotalet har troligen dåligt skydd idag. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.