Vaktombyte Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vaktombyte, varianter, uttal och böjningar av vaktombyte

Vaktombyte synonym, annat ord för vaktombyte, vad betyder vaktombyte, förklaring, uttal och böjningar av vaktombyte.

Vad betyder och hur uttalas vaktombyte

Vaktombyte uttalas vakt|om|byte och är ett substantiv.

Ordformer av vaktombyte

Singular

vaktombyte
obestämd grundform
vaktombytes
obestämd genitiv
vaktombytet
bestämd grundform
vaktombytets
bestämd genitiv

Plural

vaktombyten
obestämd grundform
vaktombytens
obestämd genitiv
vaktombytena
bestämd grundform
vaktombytenas
bestämd genitiv

Vaktombyte är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet vaktombyte

  1. Evert Taube skrev 1937 om Vinga: "För den flyende seglaren gällde det att få kurs på Vinga fyrtorn och signalbåk, pelaren och pyramiden vid inloppet från Kattegatt till Göteborgs redd. Kaptenen som med livet och skutan i behåll rundat Skagen ställde sitt hopp till de djärva Vingalotsarna. Men redan i skuggan av den annalkande orkanen hade både sjövakt och frivakt på Vinga tagits i bruk till sista man och att få ut vaktombyte från fastlandet var det ingen vettig människa som talte om. Den ena lotskuttern hade redan gått under och tagit med sig två man." 4 december 2021 utbröt en brand på bulkfartyget Almirante Storni en bit utanför ön. Släckningsarbetet pågick en vecka till sjöss innan fartyget flyttades till Skandiahamnen i Göteborg där branden till slut kunde släckas. (källa)
  2. De svenska isbrytarna tillhörde svenska Sjöfartsverket, men ingick från början i svenska flottans krigsorganisation som hjälpminfartyg. De bemannades därför med flottans personal och hade till uppgift att producera besättningar även till andra hjälpfartyg. Under tiden som fartygen hade militär bemanning, var besättningen organiserad på fyra kvarter, varvid tre kvarter användes under isbrytning i fred, medan det fjärde kvarteret hade landpermission. För att isbrytarverksamheten inte skulle störas av vaktombyten, kunde dessa ibland utföras till sjöss med helikopter. (källa)
  3. Hans Severin född i Skåne, Danmark, cirka 1640, död 1679, födelsenamnet var Hans Sörensen. Han skrev sig också Hans Söfrens. Severin var enligt avrättningsprotokollet son till en bonde i Skivarp i Skåne, men har i olika källor även uppgetts som härstammande från Börringe och Ystad. Under skånska kriget bodde han enligt en uppgift i Stubbarp. Efter tvångsrekrytering och krigstjänst i den svenska hären i Livland, lyckades Severin ta sig tillbaka till Skåne och tog värvning som löjtnant i ett friskyttekompani under Hendrik Fredrik Dreyer för att hjälpa danskarna. 1678 blev han kapten i Börringe friskyttekompani och sedan utnämndes han till huvudansvarig för samtliga friskyttar i Malmö län. Severin och hans män omnämns i källorna bland annat för att ha dödat en svensk dragon i Torna Hällestad sommaren 1678. I april samma år suspenderades Severin från tjänst pga anklagelser om plundring och övergrepp men åtalet lades ned. I oktober 1678 fick Severin order av danska huvudkvarteret att bränna och minera Hasslebro och utförde uppdraget medan svenskarna hade vaktombyte. Enligt amtman Knud Thott blev bron dock inte helt förstörd. I februari 1679 överraskades Severin av en svensk trupp under ett uppdrag i Vemmenhögs härad, sårades svårt och fängslades. Danskarna lade sig i bakhåll för konvojen som transporterade Severin norrut men befrielseförsöket misslyckades och Severin ställdes inför svensk krigsrätt. Överste Merheim vädjade till svenskarna om nåd för Severin, men till ingen nytta. (källa)
  4. Regeringen Buhl måste avgå och ersattes av regeringen Scavenius. På de högsta tyska posterna skedde också vaktombyte. SS-generalen Werner Best ersatte Cecil von Renthe-Fink som "riksfullmäktig" och chefen för de tyska styrkorna i Danmark, generallöjtnant Erich Lüdke ersattes av general Hermann von Hanneken. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.