Valborgsmässoafton Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder valborgsmässoafton, varianter, uttal och böjningar av valborgsmässoafton

Valborgsmässoafton synonym, annat ord för valborgsmässoafton, vad betyder valborgsmässoafton, förklaring, uttal och böjningar av valborgsmässoafton.

Vad betyder och hur uttalas valborgsmässoafton

Valborgsmässoafton uttalas val|borgs|mässo|afton och är ett substantiv.

Ordformer av valborgsmässoafton

Singular

valborgsmässoafton
obestämd grundform
valborgsmässoaftons
obestämd genitiv
valborgsmässoaftonen
bestämd grundform
valborgsmässoaftonens
bestämd genitiv

Plural

valborgsmässoaftnar
obestämd grundform
valborgsmässoaftnars
obestämd genitiv
valborgsmässoaftnarna
bestämd grundform
valborgsmässoaftnarnas
bestämd genitiv

Valborgsmässoafton är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Valborgsmässoafton på Engelska

  • Walpurgis night - April 30th, the eve of May Day

Hur används ordet valborgsmässoafton

  1. Valborgsmässoafton firas den 30 april. (källa)
  2. Firandet av vårens ankomst är en urgammal tradition som under 1800-talets första hälft övertogs av studenterna i bland annat Uppsala. Under denna tid började studenterna manifestera sig som en särskild samhällsgrupp med egna traditioner och fester. År 1842 fastslog Upsala studenters sångförening (Allmänna Sången) att valborgsmässoafton skulle vara en av fyra årliga högtider som studenterna särskilt skulle fira. De tre övriga var Gustav Vasas födelsedag den 12 maj och Gustav II Adolfs och Karl XII:s dödsdagar 6 respektive 30 november. Från mitten av 1850-talet till och med 1904 firades även unionsdagen 4 november under livliga former. Av dessa fem särskilda festdagar har bara valborgsmässoafton och (i någon mån) 6 november överlevt in i vår tid. (källa)
  3. I Danmark och Norge firar man dagen som Sankt Hans (ett äldre danskt namn på Johannes Döparen) och tänder Sankthans-bål, likt man gör i Sverige på Valborgsmässoafton. Sankt Hans aften har mycket gemensamt med Valborg, och är möjligen den danska och norska versionen av denna sed. (källa)
  4. I Linköping sker mösspåtagningen klockan 15 på valborgsmässoafton på Borggården till Linköpings slott. Linköpings Studentsångare framträder med vårsånger under ledning av director musices och en student och en lärare vid akademien håller vårtal. Traditionen startade 1974. (källa)
  5. Den kanske mest särpräglade skråpukstraditionen hittar man dock i Dala- Floda utanför Gagnef i Dalarna, i form av de så kallade valborrarna. Under hela året arbetade befolkningen i Dala-Floda med att färdigställa de mest skräckinjagande masker de kunde tänka sig. Tidigt på valborgsmässoaftonens morgon samlades bygdens barn, iförda dessa så kallade valborremasker. Med hjälp koskällor, kastruller och allehanda redskap sprang de sedan runt i gårdarna och betesmarkerna och förde så mycket oväsen de bara kunde. (källa)
  6. Studentikos allsång bedrivs ibland på sittningar, och utgörs till en stor del av dryckesvisor. Den förekommer också vid akademiska ceremonier som mösspåtagningen vid Valborgsmässoafton. Kvaliteten på denna allsång är mycket varierande, den kan omfatta två, fyra eller 134 olika stämmor. (källa)
  7. Exempel på svenska, årligt återkommande traditioner är jul- och midsommarfirandet. Julen har liksom valborgsmässoafton en fornnordisk bakgrund, som modifierats och blandats upp med kristendom och helgonkult. Att fira arbetarklassens kampdag den första maj, är däremot ett exempel på en sentida och renodlat sekulär tradition. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.