Vatten Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vatten, varianter, uttal och böjningar av vatten

Vatten synonym, annat ord för vatten, vad betyder vatten, förklaring, uttal och böjningar av vatten.

Synonym till vatten

Andra språk

Vatten på Engelska

 • water - seawater, bathwater, drinking water, jump in the water, a glass of water
 • water - fishing grounds, fishing waters, (navigable) waters, fairway

Hur används ordet vatten

 1. Han skyndar till bilen som ska ta honom till tv-huset. Pressfotograferna springer efter. När han sitter i framsätet – dubbla manschetter, kritstreck förstås, håret perfekt kammat med vatten – vevar han ner rutan och sticker ut ansiktet. Han håller han fast lillfingret och ringfingret med tummen, sträcker tafatt fram högerhanden så V-tecknet kan fångas av kamerorna. Han ler sitt bredaste leende. Ögonen är våta. (källa)
 2. Man smittas genom att andas in bakterierna som kan fara upp i luften. Det är alltså inte lämpligt att spola fågelbord med vatten inomhus eller ta fram högtryckstvätten för att ta bort avföringen från altanen. Gör man det ändå så ska man ha ansiktsmask, säger David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare i Jönköpings län, till tidningen. (källa)
 3. Förutom tillgång till mat och vatten kan burfåglar ha andra behov som behöver tillgodoses som badmöjligheter, bolåda för häckande fåglar, leksaker för att undvika att intelligenta fåglar blir uttråkade, låsbar burdörr för intelligentare arter som annars kan lista ut hur burdörren öppnas. (källa)
 4. Abborren är företrädesvis bottenlevande men stora abborrar jagar ofta ytligt levande stimfiskar som löja, stäm och liknande på kvällen. Abborren är framför allt en sötvattensfisk, men lever också i Östersjöns brackvatten, och även i Bottenhavets inte så salta vatten. Vid ostkusten hotas abborren i yngre stadier av födokonkurrens från storspigg och man har kunnat se att i områden med mycket storspigg finns det lite abborre. Tillståndet för abborren i Sverige bedöms årligen i publikationen "Fisk och skaldjursbestånd i hav och sötvatten - resursöversikt". (källa)
 5. Abrasion (abrasionsvittne) inom geologi är ett annat ord för vågerosion, dvs nedbrytning av kuster och stränder genom inverkan av vågor, bränningar, tidvatten och kustströmmar. Det betyder att abrasion är ett samlingsnamn för vågornas erosiva verkan. Abrasion kan även syfta till en mekanisk nötning av en klippyta, som skapas av friktionen mellan klippan och små rörliga partiklar (sandkorn, lerpartiklar) som transporteras av vind, vågor, glaciärer, gravitation eller rinnande vatten. Abrasionens intensitet beror på hårdhet, koncentration, hastighet och massa på de rörliga partiklarna. (källa)
 6. Absorptioner är processer som innebär att minst en andel av en företeelse uppgår i en annan. Absorption är egenskapen till upptagning eller uppsugning hos ett material. Absorptionen anger ett materials förmåga att absorbera, till exempel en tvättsvamps förmåga att suga upp vatten med kapillärkraft som håligheterna i svampen bidrar till. (källa)
 7. I ett annat sammanhang kan adaption också innebära en anpassning. Exempel på en typ av anpassning är när man anpassade boken Gullivers resor av Jonathan Swift för en yngre läsargrupp. I originalversion urinerar Gulliver på en brinnande byggnad för att i den adapterade versionen ändras till en hatt med vatten. Teenage Mutant Ninja Turtles är ett exempel på en serie som genomgick en stor adaption. (källa)
 8. I ren form bildar adenin pärlemorglänsande fjäll eller nålar som är svårlösliga i kallt vatten, men lättlösliga i hett vatten. (källa)
 9. Även vätskor visar upp adhesion vid fasta kroppar, vilket kan observeras genom att om en fast kropp doppas ner i en vätska och sedan lyfts upp, hänger droppar av vätskan ofta med upp. När en gas utvecklas ur vätska i ett glaskärl kan man ofta observera hur gasblåsorna vid kärlets väggar håller sig kvar längst, vilket visar att även gaser visar adhesion vid fasta kroppar. Vätskors egenskap, att väta vissa fasta kroppar kommer sig av att adhesionen mellan vätskan och den fasta kroppen är större än kohesionen mellan vätskans egna partiklar. Vatten breder ut sig över en ren glasskiva eller väter densamma, medan uthällt kvicksilver samlar sig i droppar eftersom adhesionskraften mellan kvicksilvret och glaset är mindre än kohesionskraften mellan kvicksilvermolekylerna. Adhesionen spelar en viktig roll vid kapillära fenomen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.