Vattenkraftstillgång Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vattenkraftstillgång, varianter, uttal och böjningar av vattenkraftstillgång

Vattenkraftstillgång synonym, annat ord för vattenkraftstillgång, vad betyder vattenkraftstillgång, förklaring, uttal och böjningar av vattenkraftstillgång.

Vad betyder och hur uttalas vattenkraftstillgång

Vattenkraftstillgång uttalas vatten|kraft(s)|till|gång och är ett substantiv.

Ordformer av vattenkraftstillgång

Singular

vattenkraftstillgång
obestämd grundform
vattenkraftstillgångs
obestämd genitiv
vattenkraftstillgången
bestämd grundform
vattenkraftstillgångens
bestämd genitiv

Plural

vattenkraftstillgångar
obestämd grundform
vattenkraftstillgångars
obestämd genitiv
vattenkraftstillgångarna
bestämd grundform
vattenkraftstillgångarnas
bestämd genitiv

Variantstavning singular

vattenkrafttillgång
obestämd grundform
vattenkrafttillgångs
obestämd genitiv
vattenkrafttillgången
bestämd grundform
vattenkrafttillgångens
bestämd genitiv

Variantstavning plural

vattenkrafttillgångar
obestämd grundform
vattenkrafttillgångars
obestämd genitiv
vattenkrafttillgångarna
bestämd grundform
vattenkrafttillgångarnas
bestämd genitiv

Vattenkraftstillgång är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet vattenkraftstillgång

  1. Stockholms stad försökte hyra statens vattenkrafttillgångar i Älvkarlebyfallen, men det misslyckades. Lösningen blev då att istället bygga en ny ångkraftstation vid Lilla Värtan i Hjorthagen. Kraften producerades i form av trefas växelström 6 kV och 25 Hz som fördelades till understationerna Brunkeberg, Värtan, Tule, Katarina och Kronoberg via ett kabelnät för 6 kV. I dessa stationer omvandlades växelströmmen till likström i omformare. Distributionen till kunderna skedde med likström men med successiv övergång till den högre spänningen 2×220 volt. (källa)
  2. För de som bodde i närheten av fabriken var vattenkraftstillgången av stor vikt. Innan elektrifieringen bestod arbetarbostäderna av fotogenlampor, kakelugnsuppvärmning, järnspis, vatten som hämtades med hinkar, och det fanns ingen avloppsledning. Emellanåt byggdes nya hus, alla av ungefär samma karaktär. På 1940-talet byggdes många nya hus, delvis eftersom man hade löst några marktvister. I och med att många nya anställda började arbeta var man tvungen att förbättra bostäderna och bygga nya. Man gjorde upp planer på egna hemsbebyggelse och flerfamiljshus. Man försåg gatorna med gatubelysning, och husen försågs med vatten- och avloppsledningar. 1943 sålde fabriken 60 kilowattimmar till 80 abonnenter, till ett pris på 8 öre per kilowattimme enligt SOU 1948:6. Kommunen hade dock inte rätt att ta ut elavgifter. (källa)
  3. För dem som bodde i närheten av fabriken var vattenkraftstillgången av stor vikt. Före elektrifieringen, lystes arbetarbostäderna upp av fotogenlampor. Uppvärmningen skedde med kakelugnar. Spisarna eldades med ved, vatten hämtades med hinkar och avloppsledning saknades. Emellanåt byggdes nya hus, alla av ungefär samma karaktär. Sedan några marktvister lösts på 1940-talet byggdes flera nya hus. Inflyttning av nyanställda tvingade fram nybyggnation och upprustning av befintliga bostäder. Planer på egna hemsbebyggelse och flerfamiljshus tog form. Gatorna utrustades med gatubelysning, och husen försågs med vatten- och avloppsledningar. 1943 sålde fabriken 60 kilowattimmar (kWh) till 80 abonnenter, till ett pris på 0,08 kronor per kilowattimme enligt SOU 1948:6. Efter överläggningar med Hakarps landskommun lyckades pappersbrukets dåvarande ägare, Fredrik af Klercker, skjuta över ansvaret för gatuunderhåll på kommunen. 1949 beslutade kommunfullmäktige att man skulle avsätta 117 000 kronor för gator, ledningsnät och gatubelysning samt till underhåll detta, eftersom den dåvarande direktören vid företaget, Fredrik Wilhelm Ernston af Klercker (försäljningschef vid NK i Stockholm) ansåg det vara viktigt. Kommunen hade sakndade rätt att ta ut elavgifter. 1954 såldes fabriken till Husqvarna Vapenfabriks AB, förflyttades successivt till Halmstad och lades ner 1955 medan Husqvarna vapenfabrik övertog ägandet av mark och fastigheter. 1954 förflyttades fabriken till Halmstad och Husqvarna vapenfabrik övertog ägandet av mark och fastigheter. Idag huserar Saab Training System i lokalerna, och kraftstationen finns inte kvar. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.