Vigsel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vigsel, varianter, uttal och böjningar av vigsel

Vigsel synonym, annat ord för vigsel, vad betyder vigsel, förklaring, uttal och böjningar av vigsel.

Synonymer till vigsel

Vad betyder och hur uttalas vigsel

Vigsel uttalas vigsel [vi´g- el. vik´-] och är ett substantiv -n vigslar.

Ordformer av vigsel

Singular

vigsel
obestämd grundform
vigsels
obestämd genitiv
vigseln
bestämd grundform
vigselns
bestämd genitiv

Plural

vigslar
obestämd grundform
vigslars
obestämd genitiv
vigslarna
bestämd grundform
vigslarnas
bestämd genitiv

Vigsel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Vigsel på Engelska

  • wedding - wedding ring

Hur används ordet vigsel

  1. Giftomannens uppgifter fanns inskrivna i svensk lag redan under medeltiden. Han var den person som bestämde över en kvinnas giftermål och som förrättade den högtidliga handling som vid denna tid gällde som vigsel. (källa)
  2. I Sverige har det länge varit tradition att bröllopsdagen efter 25 år kallats silverbröllop och bröllopsdagen efter 50 år kallats guldbröllop. Guldbröllop firades redan på 1700-talet. Då gjorde man det i form av en förnyad vigsel i kyrkan. (källa)
  3. Äktenskap mellan två personer av samma kön, kallas även (homovigsel) samkönat äktenskap, enkönat äktenskap, homoäktenskap eller könsneutralt äktenskap. Från 1 juli 2022 kan samkönat äktenskap ingås i följande länder: Argentina, Australien, Belgien, Brasilien, Colombia, Costa Rica, Danmark, Ecuador, Finland, Frankrike, Irland, Island, Kanada, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Mexiko,Portugal, Spanien, Storbritannien, Sverige, Sydafrika, Taiwan, Tyskland, Uruguay, USA, Österrike, Chile och Schweiz. Från 8 juli 2022 kan samkönade äktenskap ingås även i Slovenien. Efter en folkomröstning den 26 september 2022 på Kuba kan samkönade äktenskap ingås. (källa)
  4. I Europa finns det anteckningar över dop, vigslar och begravningar bevarade tidigast från 1300-talet. Det är sällsynt med kompletta register över samma församling. De äldsta noteringarna finns i Frankrike och Italien, och äldst är en förteckning över begravna i den lilla staden Givry, i östra Frankrike, med början 1334. Uppteckningar för åren före 1500 är sällsynta. I länderna norr och västerut i Europa är de äldsta uppteckningarna från slutet av 1400-talet, och mycket sällsynta. I Norden finns inga kända medeltida kyrkböcker. (källa)
  5. De svenska frikyrkorna hade länge inga kyrkohandböcker. Missionskyrkan utgav dock 1927 Handbok till den kristna församlingens tjänst, vilken utkom i nya bearbetade utgåvor 1928, 1947 och 1963. Den nu gällande fastställdes 2003 och innehåller ordningar för gudstjänster, barnvälsignelse, dop, dopbekräftelse, välkomnande av nya medlemmar, vigsel, begravning liksom ordination av pastorer och diakoner samt avskiljning till missionsföreståndare och andra särskilda tjänster. (källa)
  6. Arbetet är förlagt till en eller flera församlingars kyrkor. Det innebär ansvar för många av de praktiska momenten kring församlingens gudstjänster och kyrkliga handlingar som dop, konfirmation, vigsel och begravning. Ett stort mått av social kompetens och inblick i praktiskt själavårdande behövs även, eftersom man arbetar mycket med människor i olika livssituationer. Som titeln antyder, så ingår det även i yrket att "vakta" (värna) kyrkans inventarier, traditioner och frid. (källa)
  7. En officiant kan leda en religiös eller borgerlig ceremoni såsom namngivning, dop, konfirmation, vigsel och begravning. (källa)
  8. Lagar om registrerat partnerskap som väsentligt motsvarar äktenskap har funnits i bland andra Sverige (mellan 1995 och 2009), Finland, Danmark som var det första land i världen att införa registrerat partnerskap 1989, Norge, Island, Nederländerna, Nya Zeeland, Storbritannien och Tyskland. Dessa länder har istället för registrerade partnerskap senare valt att helt öppna upp äktenskapslagen för samkönade par. I och med detta avskaffades i dessa länder nytt registrerat partnerskap och det har ersatts av vigsel. I dag har Schweiz fortfarande en lag om registrerat partnerskap som väsentligt motsvarar äktenskap. (källa)
  9. Prästen leder gudstjänster och tar emot förtroenden under absolut tystnadsplikt, bikt. I Svenska kyrkan är prästen den som utför dop och konfirmation, vigsel och begravning. En av prästens titlar i lutherska kyrkor är Verbi divini minister. (källa)
  10. En ritual är en social praktik och handling med symbolisk betydelse, som i viss utsträckning är avskild från den konkreta vardagen genom sitt uttryck att vara stiliserat och formaliserat, ett repetitativt kollektivt beteendemönster. Begreppet ritual används oftast för att beskriva beteendemönster i religiösa sammanhang men kan lika väl omfatta icke-religiösa ritualer. En religiös ritual är exempelvis en ceremoni, en fastställd ordning för en förrättning, till exempel en gudstjänst, begravningsritual, bröllop, vigsel, dop, konfirmation eller böneläsning, kallas ritual. Ritualer är varje form av handling som upprepas vid bestämda tider och på bestämda sätt. Man gör något visst just den dagen varje år. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.