Viltvård Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder viltvård, varianter, uttal och böjningar av viltvård

Viltvård synonym, annat ord för viltvård, vad betyder viltvård, förklaring, uttal och böjningar av viltvård.

Vad betyder och hur uttalas viltvård

Viltvård uttalas vilt|vård och är ett substantiv -en.

Ordformer av viltvård

Singular

viltvård
obestämd grundform
viltvårds
obestämd genitiv
viltvården
bestämd grundform
viltvårdens
bestämd genitiv

Viltvård är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet viltvård

  1. Med jaktmark menas en jordbruksfastighet eller skogsfastighet. I Sverige är jakträtten kopplad till markägandet och ibland hanterad av ett viltvårdsområde. En markägare är därför även jakträttsinnehavare på sin fastighet. Om markägaren själv inte jagar eller är en juridisk person, till exempel ett skogsbolag kan jakträtten upplåtas mot betalning åt annan person eller en jaktklubb. Sådana jakträttsupplåtelser kallas felaktigt för jaktarrende i folkmun (läs mer under arrende). En jakträttsupplåtelse upprättas med ett kontrakt och ger jaktarrendatorn suverän tillgång till jakträtten i markägarens ställe. I kontraktet ingår ofta att jaktarrendatorn även skall bedriva en adekvat viltvård. En jakträttsupplåtelse av arrendetyp gäller oftast över en flerårsperiod. Av Sveriges c:a 260 000 jägare arrenderar c:a hälften sin jaktmark av skogsbolagen, staten (Sveaskog), stiften m.fl. Den andra hälften jagar på mark de själva eller deras släktingar äger. (källa)
  2. Jaktvårdskonsulent är en yrkestitel för tjänstemän anställda av Svenska Jägareförbundet. Vid Svenska Jägareförbundets regionkanslier finns ett antal jaktvårdskonsulenter anställda, antingen med ansvar för ett län eller för att arbeta med till exempel ungdomsverksamhet. Jaktvårdkonsulenter arbetar främst med rådgivning inom jakt och viltvård till enskilda jägare, jaktlag och markägare. Till arbetsuppgifterna hör även att bistå vid bildande av jaktvårdsområden och bidra med sakkunskap till länsstyrelsens viltnämnder. Jaktvårdskonsulenter är oftast utbildade viltmästare eller biologer, men kan även vara skogsmästare eller jägmästare. (källa)
  3. Viltvårdsområde (tidigare jaktvårdsområde) är en sammanslutning av fastigheter, fastställd av länsstyrelsen, med syfte att genom bättre samordning av jakten över ett större område befrämja jakt och viltvård. Ett viltvårdsområde (vvo) bildas genom majoritetsbeslut och omfattar ofta en by eller ett skifteslag. Gränserna för ett vvo fastställs genom förrättning och kan inte omprövas förrän 10 år har gått. Bildande av viltvårdsområde regleras genom lag (2000:592) om viltvårdsområden. (källa)
  4. Yrkesjägare – en person som arbetar med jakt och viltvård. (källa)
  5. Det föreligger inget krav på genomgången formell kurs för att få avlägga prov för jägarexamen. Ett flertal organisationer och företag erbjuder dock längre eller kortare kurser inför provtillfällena. De läroböcker som ges ut används både inom organiserad undervisning och för självstudier. I läroböckerna och på kurserna behandlas vanligen områden som vilt i Sverige, viltvård, jaktmetoder, jaktlagstiftning, vapenkunskap och skytte. (källa)
  6. De viktigaste ämnena i utbildningen är skogsekologi m. naturvård, skogsproduktion, skogsteknik m. driftsplanering, planläggningsteknik, träförädling och ekonomi. Under de två första åren läser alla studenter samma kurser i Skinnskatteberg, men under det sista året kan även kurser läsas vid andra institutioner inom SLU. Studenterna kan välja att fördjupa sig inom skogsskötsel eller välja kurser inom till exempel fastighetsekonomi eller jakt- och viltvård. (källa)
  7. Viltvård är åtgärder som hjälper djur (vilt) att överleva: exempelvis utfodring, anläggning av våtmarker och predatorkontroll. Viltvårdsåtgärder syftar till att producera vilt och är ofta en förutsättning för att kunna bedriva jakt, samtidigt som de bevarar och helst ökar viltstammarnas storlek och produktivitet. Viltvård, framför allt biotopförbättringar, kan också direkt eller indirekt gynna andra arter (till exempel småfåglar) och inte bara det jaktbara viltet. På samma sätt kan viltvård och biotopförändring direkt eller indirekt missgynna andra arter (till exempel småfåglar). Biotopförbättringar kan ibland också ha landskapsvårdande effekter. De olika viltvårdsåtgärderna utförs vanligen av jägare och jaktlag. Om jägaren själv inte äger sin jaktmark kräver större biotopförbättrande åtgärder samråd med markägaren. Utbildning och rådgivning om viltvård ges av Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund.Det finns en matnyttig grupp på facebook med samma namn som ämnet @viltvård där eldsjälar delar erfarenheter och kunskap med varandra. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.