Vinbergssnäcka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vinbergssnäcka, varianter, uttal och böjningar av vinbergssnäcka

Vinbergssnäcka synonym, annat ord för vinbergssnäcka, vad betyder vinbergssnäcka, förklaring, uttal och böjningar av vinbergssnäcka.

Vad betyder och hur uttalas vinbergssnäcka

Vinbergssnäcka uttalas vin|bergs|snäcka och är ett substantiv.

Ordformer av vinbergssnäcka

Singular

vinbergssnäcka
obestämd grundform
vinbergssnäckas
obestämd genitiv
vinbergssnäckan
bestämd grundform
vinbergssnäckans
bestämd genitiv

Plural

vinbergssnäckor
obestämd grundform
vinbergssnäckors
obestämd genitiv
vinbergssnäckorna
bestämd grundform
vinbergssnäckornas
bestämd genitiv

Vinbergssnäcka är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet vinbergssnäcka

  1. Vinbergssnäcka (Helix pomatia) är ett blötdjur i klassen snäckor vars ursprungliga utbredning omfattar centrala och sydöstra Europa, men som människan, eftersom den är ätlig, har introducerat till många andra områden i Europa.
  2. I Europa har snäckor ätits under lång tid och odling av snäckor är känt sedan romartiden. Idag är vinbergssnäcka i kulinariska sammanhang särskilt känt som en specialitet inom det franska köket i form av escargot de bourgogne, en maträtt där vinbergssnäckorna serveras vitlöksgratinerade i sitt eget skal.
  3. Vinbergssnäckan är Europas största landsnäcka. Djuret självt kan som vuxen ha en kroppslängd på 10 centimeter och skalhöjden kan vara upp till 5 centimeter.
  4. Vinbergssnäckan har ett spiralvridet skal som hos en fullvuxen snäcka har en höjd på 3,8–5 centimeter och fyra eller fem spiralvarv. Skalet är brunaktigt till grågulaktigt i färgen. Skalet ändrar färg efter snäckans ålder, unga individer har ett nötbrunt skal, medan äldre har ett ljusare grågult skal. Skalet ändrar färg allt eftersom snäckan avsätter mer och mer kalk i skalet under sin livstid. Genom att räkna antalet vinterlinjer (dessa linjer markerar uppehållen i tillväxt som sker varje vintern under den period då skalet växer till vuxen storlek) och årsringarna vid skalets mynning som bildas när snäckan som vuxen varje år bildar sitt övervintringslock, kan man räkna ut snäckans ålder. Djuret självt kan nå en kroppslängd på 10 centimeter.
  5. Ytterligare en atypisk skalform är noterad, kallad "scalariform". Denna konformade, långsmala skalform är extremt sällsynt och uppstår då snäckans skal av någon orsak blivit vridet på ett radikalt annorlunda sätt än normalt, så att spiralvarven istället för att ligga tätt lindade om varandra som normalt, istället ligger separerade från varandra, som stegen i en trappan, något som gör att skalet blir mycket högre än normalt. Sådana vinbergssnäckor har låga överlevnadschanser i naturen, men betingar höga priser bland uppfödare av husdjurssnäckor. Skalformen styrs av recessiva genetiska anlag och tycks vara något vanligare i Tyskland där den dokumenterats sedan 1500-talet.
  6. Vinbergssnäckans ursprungliga utbredningsområde omfattar centrala och sydöstra Europa, men med människan har den spridits även till andra områden i Europa och till och med utanför världsdelen (Asien, Amerika). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.