Vulkanutbrott Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vulkanutbrott, varianter, uttal och böjningar av vulkanutbrott

Vulkanutbrott synonym, annat ord för vulkanutbrott, vad betyder vulkanutbrott, förklaring, uttal och böjningar av vulkanutbrott.

Vad betyder och hur uttalas vulkanutbrott

Vulkanutbrott uttalas vulk|an|ut|brott och är ett substantiv.

Ordformer av vulkanutbrott

Singular

vulkanutbrott
obestämd grundform
vulkanutbrotts
obestämd genitiv
vulkanutbrottet
bestämd grundform
vulkanutbrottets
bestämd genitiv

Plural

vulkanutbrott
obestämd grundform
vulkanutbrotts
obestämd genitiv
vulkanutbrotten
bestämd grundform
vulkanutbrottens
bestämd genitiv

Vulkanutbrott är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Vulkanutbrott på Engelska

  • eruption

Hur används ordet vulkanutbrott

  1. Solinstrålningen kan minska tillfälligt till exempel efter vulkanutbrott och meteoritnedslag, som kan fylla atmosfären i omgivningen med stora mängder stoft. Exempel på det är Krakataus utbrott 1883. Efter Pinatubos utbrott 1991 minskade solinstrålningen med ungefär 10 %, se figur. Pinatubos utbrott resulterade i en global temperatursänkning med cirka 0,4 °C under åren 1992-1993. (källa)
  2. Jordbävningar kan resultera i sjukdomar, avsaknad av grundläggande nödvändigheter, förlorade människoliv, högre försäkringspremier, skada på byggnader, vägar och broar, antingen i form av kollaps eller försvagning. Jordbävningars skador på vägnät påverkar negativt olika aktiviteter såsom eldbekämpning och gods- och materialtransporter för nödhjälp i en jordbävningskatastrof. Jordbävningar kan även föregå vulkanutbrott, som kan innebära ytterligare problem, till exempel betydligt sämre skörd, något som var fallet Året utan sommar, 1816. (källa)
  3. De naturliga källorna står för ungefär 10% av utsläppen och utgörs i huvudsak av vittring av mineral och vulkanutbrott. (källa)
  4. Magma kan bildas genom att bergarter i den lägre delen av jordskorpan eller den övre delen av manteln astenosfären smälter då de utsätts för högt tryck och temperatur. Då magma tränger upp ur jordskorpan genom ett vulkanutbrott eller när en vulkan bildas kallas den lava och sedan den stelnat bildar magman en eruptiv magmatisk bergart. Magmatiska bergarter kan även bildas genom att magman stelnar under jord till en intrusiv magmatisk bergart. (källa)
  5. Republiken Mauritius huvudö Mauritius tillhör ögruppen Maskarenerna vilken bildades för 8-1,5 miljoner år sedan genom vulkanutbrott och tektonisk aktivitet. Mauritius är den äldsta ön i Maskarenerna och bildades för 8 miljoner år sedan. Regionen är fortfarande vulkaniskt aktiv. Mauritius, som mäter 1 860 km², består av slättland i norr, högplatå i centrum (600 m ö h) och berg i söder, och ön är omgiven av korallrev. Mauritius högsta berg är Black River Peak som mäter 827 m ö h. (källa)
  6. Landet ligger cirka 1 500 km öster om Australien över Tasmanska havet och ungefär 1 000 km söder om Stillahavsöarna Nya Kaledonien, Fiji och Tonga. På grund av sin avlägsenhet var det ett av de sista länderna som befolkades av människor. Under sin långa isolering utvecklade Nya Zeeland en distinkt fauna dominerad av fåglar, av vilka många dog ut efter ankomsten av människor och införandet av däggdjur. Med ett milt kustklimat var marken mestadels täckt av skog. Landets varierande topografi och dess vassa fjälltoppar skapades mycket tack vare landhöjningen och vulkanutbrott orsakade av kollisioner mellan stillahavs- och indo-australiska plattan. Nya Zeeland består av de två huvudöarna Nordön(Te Ika-a-Māui) och Sydön (Te Waipounamu) (där sydön har den största ytan) samt cirka 600 mindre öar som till exempel Stewartön. Nya Zeelands totala landareal är 268 680 kvadratkilometer. Landet är mer än 1 600 kilometer långt mätt efter nord-nordöst-axeln det sträcker sig efter. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.