Vägkors Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vägkors, varianter, uttal och böjningar av vägkors

Vägkors synonym, annat ord för vägkors, vad betyder vägkors, förklaring, uttal och böjningar av vägkors.

Vad betyder och hur uttalas vägkors

Vägkors uttalas väg|kors och är ett substantiv.

Ordformer av vägkors

Singular

vägkors
obestämd grundform
vägkors
obestämd genitiv
vägkorset
bestämd grundform
vägkorsets
bestämd genitiv

Plural

vägkors
obestämd grundform
vägkors
obestämd genitiv
vägkorsen
bestämd grundform
vägkorsens
bestämd genitiv

Vägkors är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Vägkors på Engelska

  • crossroads

Hur används ordet vägkors

  1. Ortnamnets ursprung är inte helt klarlagt. Att förleden Mot syftar på vägmöte eller vägkors är oomtvistat. Efterleden -ala uttyds vanligen helgedom. Motala betyder enligt denna tolkning 'helgedomen vid vägmötet'. Enligt en senare framförd teori av Lennart Elmevik syftar al utifrån grundbetydelsen 'skydd, värn' på en plats för gemensamma aktiviteter som rätts- och kulthandlingar och kanske också som tillflyktsort i ofredstider, dock främst i namn där al fungerar som förled. Motala skulle i så fall betyda 'samlingsplatsen vid vägmötet'. Båda tolkningarna antyder att Motala var en central plats för befolkningen i denna del av Östergötland. Stefan Brink har framfört hypotesen att al avser en betydande byggnad eller hall för gemensamma aktiviteter inom en bygd såsom fester, sammankomster och kulthandlingar. Hugo Karlsson utesluter inte att efterleden -ala kan vara terrängordet ål som står för "ränna, strimma, rand, revel, långsträckt ås". Motala ström omges både i norr och söder av långsträckta höjder. I norr ligger hemmanet Bondebacka högt över Motala ström, i söder finns det högt belägna området Brinken med Brinkebacken. I dess närhet har funnits en galgbacke och avrättningsplats. (källa)
  2. Frodo och Sam är på väg mot Mordor för att förstöra ringen en gång för alla. De reser över Emyn Muils bergiga landskap där de även träffar på kreaturet Gollum. Frodo och Sam lyckas tämja Gollum och han visar vägen till Svarta porten, huvudingången till Mordor. Väl där (efter att ha rest över Döda träsken) så uppdagas det att portarna är stängda, och de blir tvungna att hitta en annan väg in i landet. Gollum berättar om ett hemligt pass som heter Cirith Ungol och att det är den säkraste vägen in till Mordors land. De reser genom Ithiliens gröna skogar, och där träffar de kapten Faramir, son till Denethor, rikshovmästare i Minas Tirith och även bror till Boromir. Faramir överväger att ta ringen, men lyckas motstå frestelsen och hjälper hoberna istället. När Frodo och Sam når vägkorset tar de vägen mot öster och mot Minas Morgul, Häxmästarens fästning. Väl där tar de vägen uppför bergstrappan vid Cirith Ungol och därefter in i Honmonstrets håla. Här visar det sig att Gollum i hemlighet ända sedan de var vid Svarta porten har haft en plan för att tillskansa sig ringen. Han tänkte låta Honmonstret döda Frodo och Sam för att han sedan, när hon kastat bort deras tomma kläder, ska kunna ta ringen. Frodo och Sam lyckas komma undan, men Frodo blir stucken av Honmonstret när de kommer till Ephel Dúath. Sam, som tror att Frodo är död, tar hans ring, och förbereder sig på att ensam gå mot Domedagsberget. Frodo är emellertid bara medvetslös. I detta tillstånd upptäcks Frodo av orcher, som för honom till tornet Cirith Ungol. Sam följer efter sin husbonde för att rädda honom och får veta att Frodo ännu lever. (källa)
  3. Stenen stod vid en forntida stenlagd vägbank, ca 300 m l (NNÖ-SSV), enligt uppmätning av Oscar Almgren år 1895. Av vägen syns idag ingenting, men delen norr om vägkorsningen vid prästgårdens trädgård lades igen år 1978. Stenläggning syntes dock ej men innan dess, enligt prästen i Odensala, D. Wirén. I och invid vägen har minst två, möjligen tre, runstenar stått, nämligen U 442 (enligt OA), U 443 (enligt D. Wirén: upplöjd vid vägkorset) och möjligen U 441 (försvunnen). Vidare fanns en vägbank av samma typ, nu förstörd men belägen endast en dryg km SV, längs vilkens sträckning runstenarna U 444 och U 445 ännu står. (källa)
  4. Kyrkan invigdes första söndagen i advent, 28 november 1897. Fram till 1982 var namnet Kävlinge nya kyrka, vardagligt benämnd Nya kyrkan. Den är belägen på en höjd cirka 250 meter norr om Gamla kyrkan. Namnet Korsbacka kommer från backen vid vägkorset, som har gett namn åt området, kyrkan, Korsbackaskolan och Korsbackahallen. Ibland skrivs kyrkans namn Korsbacka kyrka. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.