Vägnar Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vägnar, varianter, uttal och böjningar av vägnar

Vägnar synonym, annat ord för vägnar, vad betyder vägnar, förklaring, uttal och böjningar av vägnar.

Vad betyder och hur uttalas vägnar

Vägnar uttalas vägn|ar [-?n-] och är ett substantiv plural.

Vägnar betyder:

Ordformer av vägnar

Plural

vägnar
obestämd grundform

Vägnar är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Vägnar på Engelska

  • on behalf of, on account of

Hur används ordet vägnar

  1. Halvt på skämt tog skogskonsulent Börje Drakenberg fram Svenskt hålindex (SHI). SHI grundar sig på hans och hans kollegors observationer från de många mindre orter där de varit å arbetets vägnar. (källa)
  2. Då ett byggbolag låter uppföra en byggnad i vilken det skall bli bostadsrätter består styrelsen då föreningen bildas av anställda på byggbolaget, en så kallad byggande styrelse. En sådan styrelse verkar inte alltid för de framtida medlemmarnas intressen utan snarare byggbolagets. En följd av detta kan vara att det sätts en alltför låg månadsavgift då det underlättar försäljningen, och att månadsavgiften sedan måste höjas. En annan kan vara att det ingås ofördelaktiga avtal å föreningens vägnar. En sådan styrelse behöver emellertid inte beviljas ansvarsfrihet av föreningsmedlemmarna under följande årsmöte. (källa)
  3. Ordföranden skriver under protokollet, som ägare av mötet, och av mötet utsedda justerare, som på mötets vägnar intygar att det som förts till protokoll är riktigt. Om en justerare finner att sekreteraren i protokollet angett något som avviker från hans/hennes uppfattning om vad som t.ex. beslutats, justeras protokollet eller görs notering om ändringen jämte namnteckning. (källa)
  4. Kyrkostyrelsens ledande befattningshavare på nationell nivå är missionsföreståndaren och denna skall tillsammans med kyrkostyrelsen, planera och leda Svenska Missionskyrkans arbete i enlighet med kyrkokonferensens beslut. Kyrkostyrelsen organiserar själv sitt arbete, och kan efter behov utse utskott och delegationer för att bereda och/eller på styrelsens vägnar besluta i vissa ärenden. (källa)
  5. Ett panegyriskt tal kan också definieras som "ett formellt publikt tal", eller i senare innebörd även "en skriven vers, levererad i högtidlig ton tillägnad en person eller sak". Hyllade personer i det gamla Grekland var vanligtvis högutbildade och berömvärda. Det var en allmänt hyllad person som ej förväntade sig att bli kritiserad. Inom retoriken är ett vanligt drag att tala å andras vägnar och ofta var det mångas hyllning som retorikern satte ord på. Ordet panegyrik kommer från grekiskans panegyris (festförsamling) och betyder ungefär "passar för en allmän samling". I Aten var såna tal levererade på nationalfestivaler eller spel, med objektet omtalat så invånarna skulle få glorifierad berömmelse till förfäderna. (källa)
  6. I Sveriges riksdag kallas partigrupperna för riksdagsgrupper. Det finns åtta partigrupper i riksdagen, en för varje riksdagsparti. En person som inte är medlem i ett parti är en politisk vilde. Riksdagsgruppen har som regel en gruppledare och råd, dessa agerar på partiernas och riksdagsgruppens vägnar. (källa)
  7. I 27 av EU:s 28 medlemsstater är det statschefen som ratificerar internationella avtal. Den enda medlemsstaten där statschefen inte har denna befogenhet är Sverige, där ligger denna makt istället hos regeringen. I alla EU:s medlemsstater föregås ratificeringen av ett parlamentariskt beslut, även om vissa medlemsstaters konstitutioner, till exempel den grekiska, inte kräver det. Malta har infört specialbestämmelser kring ratificering av Europeiska unionens fördrag som möjliggör för parlamentet att ratificera nya EU-fördrag på presidentents vägnar, utan dennes inblandning. (källa)
  8. I den äldre Västgötalagen finns knappast något, som tyder på att kungen skulle ha högsta domsrätt. Men redan i den yngre Västgötalagen föreskrivs, att två ræfsinga þing – på vilka sannolikt dom på kungens vägnar dömdes – skulle hållas varje år. Enligt Östgötalagen skulle dock räfst (kunungxræfst) hållas endast vart tredje år, men därmed avsågs sannolikt endast det längsta uppehållet mellan två räfster. I Svealagarna är kungens domsrätt redan fullt utbildad. Ordet "räfsteting" används visserligen inte, men i samband med edsöreslagarnas utfärdande fick kungens dömande befogenheter särskild betydelse. (källa)
  9. Men då prästerskapet 1614 under hänvisning till kommittenternas (d.v.s. valmännens) rätt, tvekade att anta den förändring i landslagen som hovrättens inrättande innebar, hävdade Gustav II Adolf riksdagens definitiva beslutanderätt, och efter denna tid kan riksdagens befogenhet att medverka till att stifta lagar å folkets vägnar anses vara stadgad. (källa)
  10. Supplik är den vanligaste formen av bön där en person ber en övernaturlig gudom om något, antingen till personen som ber eller å någons vägnar. Supplikant kallas den som ber om någonting. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.