Världsorganisation Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder världsorganisation, varianter, uttal och böjningar av världsorganisation

Världsorganisation synonym, annat ord för världsorganisation, vad betyder världsorganisation, förklaring, uttal och böjningar av världsorganisation.

Vad betyder och hur uttalas världsorganisation

Världsorganisation uttalas världs|org|an|is|at|ion och är ett substantiv.

Ordformer av världsorganisation

Singular

världsorganisation
obestämd grundform
världsorganisations
obestämd genitiv
världsorganisationen
bestämd grundform
världsorganisationens
bestämd genitiv

Plural

världsorganisationer
obestämd grundform
världsorganisationers
obestämd genitiv
världsorganisationerna
bestämd grundform
världsorganisationernas
bestämd genitiv

Världsorganisation är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Världsorganisation på Engelska

  • worldwide organization

Hur används ordet världsorganisation

  1. Via Svenska Scoutrådet var scoutförbunden anslutna till världsscoutorganisationerna WAGGGS samt WOSM. Efter att scoutrörelsen i Sverige valt att skapa en ny riksorganisation (Scouterna överflyttades av anslutningen till världsorganisationerna från SSR till Scouterna. (källa)
  2. Det fanns tidigt ett gemensamt samarbetsorgan för pojk- respektive flickscouting i Sverige. När flick- och pojkscouting helt hade gått samman 1968 skapades Svenska Scoutunionen, som 1982 bytte namn till Svenska Scoutrådet. Svenska scouting har varit anslutet till världsorganisationerna WOSM och WAGGGS sedan 1922. (källa)
  3. Hedvig Maria Dillner, född den 8 oktober 1896 i Skellefteå, död den 16 december 1974 i Stockholm, var en svensk flickscout, lärare och försäkringstjänsteman. Hon var flickscoutchef i Sveriges Flickors Scoutförbund, ordförande i Sveriges Flickscoutråd och i flickscouternas världsorganisation WAGGGS. Maria Dillner var även under lång tid aktiv i Soldathemsförbundets centralstyrelse och i styrelsen för Kvinnliga Missionsarbetare (KMA). (källa)
  4. Nybrant var sakkunnig angående isproblem i Norge 1948 och 1958, i Kanada 1955, svensk delegat i Meteorologiska världsorganisationens kommission för hydrologisk-meteorologiska frågor, medlem av expertkommissionen förådgivare vid atomolyckor samt ledamot av Svenska nationalkommittén för geodesi och geofysik. Han skrev ett flertal skrifter i meteorologi, hydrologi och seismologi samt invaldes 1974 som ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien. (källa)
  5. Den brittiske generalen Edmund Allenby intog under första världskrigets sista månad Damaskus med stöd av arabrevoltens rebeller under Faisal bin Hussein, son till kung Hussein av Hijaz. Ett regionalt styre under den hashimitiska ätten upprättades med hopp om garanterad självständighet för ett enat arabiskt rike i Mellanöstern i enlighet med de brittiska löftena i McMahon-Hussein-korrespondensen. I Pariskonferensen 1919 ledde Faisal den arabiska delegationen och försökte säkra de hashimitiska anspråken och kom även överens med Sionistiska Världsorganisationens ledare Chaim Weizmann om samarbete för en judisk stat bredvid ett enat arabiskt rike under den hashimitiska kronan. Britterna övergav dock Faisal i förhandlingarna då de under det hemliga Sykes-Picot-avtalet med Frankrike hade förpliktigat sig att splittra hela Mellanöstern i olika inflytandesfärer mellan de två stormakterna. (källa)
  6. I Sverige utvecklades arbetsterapi senare än länder som USA, Storbritannien och Kanada. 1944 hölls första utbildningen i Sverige. Den hölls av grevinnan Estelle Bernadotte af Wisborg som hade fattat ett personligt intresse för arbetsterapi under en av sina många resor till USA. Denna utbildning hölls under en vecka däröda korset stod som utbildare tillsammans med grevinnan. Efter denna kurs startades en förening som gavs namnet Arbets- och sysselsättningsterapi. 1953 inträdde Sverige arbetsterapeuter i en världsorganisation WFOT (World Federation of Occupational Therapists), vilket underlättade att få yrket erkänt. Organisationen användes även för att uppmuntra samarbete och spridning av nya behandlingsmetoder och information mellan olika länder. I ett senare sked beslutade Sveriges riksdag att göra arbetsterapeututbildningen till en fullskalig universitetsutbildning med en 3-årig högskoleutbildning. Arbetsterapeuterna fick möjligheten att ta sin legitimation 1999. (källa)
  7. Fédération Internationale de Football Association (svensk översättning: Internationella federationen för fotbollsförbund, Internationella Fotbollsförbundet i dagligt tal), mer känt under akronymen FIFA, är fotbollens världsorganisation. Fifa grundades i Paris den 21 maj 1904 och har sitt huvudkontor i Zürich i Schweiz. (källa)
  8. Det finns idag ett mycket utbrett stöd för öppen tillgång från universitet, forskningsfinansiärer och organisationer inom forskning och högre utbildning samt även på regeringsnivå i vissa länder. En tjänst i Storbritannien, Juliet, redovisar vilka policyer forskningsfinansiärer över hela världen har vad gäller öppen tillgång. En annan brittisk tjänst har till idag registrerat 726 universitet eller forskningsinstitutioner som ställer krav på sina medarbetare att göra sina arbeten fritt tillgängliga. En rad olika organisationer har uttryckt sitt stöd för öppen tillgång genom att underteckna den ovan nämnda Berlindeklarationen och/eller genom uttalanden, riktlinjer och program, till exempel bibliotekens gemensamma världsorganisation, IFLA, Unesco och de europeiska forskningsorganens gemensamma organisation Science Europe. (källa)
  9. Meteorologiska världsorganisationen (WMO) ger följande definition av sikt: "Den meteorologiska sikten är det största avstånd på vilket ett svart föremål av lämplig storlek beläget nära marken kan iakttas och igenkännas när det observeras mot horisonten under dagsljus, eller skulle ha kunnat iakttas och igenkännas under natten om ljusförhållandena varit de samma som under dagtid". (källa)
  10. Uttrycket "en stad för fred och rättvisa" myntades år 1899 för mer än 100 år sedan, när världens första fredskonferens hölls i staden. Denna följdes av en annan fredskonferens år 1907. Som ett direkt resultat från dessa möten grundades den första världsorganisationen som skulle göra slut på internationella tvistemål: den Permanenta skiljedomstolen. Kort därefter lösgjorde den skotsk-amerikanska miljonären och filantropen Andrew Carnegie medel så att Fredspalatset kunde byggas. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.