Vävlärare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vävlärare, varianter, uttal och böjningar av vävlärare

Vävlärare synonym, annat ord för vävlärare, vad betyder vävlärare, förklaring, uttal och böjningar av vävlärare.

Vad betyder och hur uttalas vävlärare

Vävlärare uttalas väv|lär|are och är ett substantiv.

Ordformer av vävlärare

Singular

vävlärare
obestämd grundform
vävlärares
obestämd genitiv
vävläraren
bestämd grundform
vävlärarens
bestämd genitiv

Plural

vävlärare
obestämd grundform
vävlärares
obestämd genitiv
vävlärarna
bestämd grundform
vävlärarnas
bestämd genitiv

Vävlärare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet vävlärare

  1. Martin Lind är son till kyrkoherden Allan Lind och vävläraren Dagmar Lind, född Westrup. Som tonåring var Lind aktiv i Malmö Kristliga Gymnasistförbund (Malmö KGF) där han var ordförande. Samtidigt var han aktiv i tredjegradsorden Societas Sanctae Birgittae (SSB) men en kort tid efter prästvigningen lämnade han SSB. Lind tog organist- och kantorsexamen i Malmö 1962 och studerade därefter teologi vid Lunds universitet där han blev teologie kandidat 1966. Lind prästvigdes 1966 för Lunds stift med åldersdispens från regeringen. Under läsåret 1967–1968 arbetade han som resesekreterare inom Kristna Gymnasiströrelsens södra avdelning (Lunds och Växjö stift). Han var aktiv i Kristliga Studentförbundet i Lund och blev dess ordförande hösten 1966 och blev vice ordförande i Kyrkliga Studentrörelsen 1969. Han var ordförande för den ekumeniska Kristna Studentrörelsen i Sverige (KRISS) 1972–1977. (källa)
  2. Inger Skantze-Ärlemalm, född 13 november 1937 i Strömstad, död 4 oktober 2019 i Åsa, var en svensk författare. Hon var dotter till lantbrukaren Hans Skantze och vävläraren Margareta Skantze. (källa)
  3. Gertrud Ingeborg Saskia Ingers, född 8 februari 1904 i Tottarps församling, Malmöhus län, död 30 november 1991 i Lund, var en svensk vävlärare. Hon var dotter till Enoch Ingers och Malin Holmström-Ingers. (källa)
  4. Handarbetets vänner (HV) grundades 1874 under det fullständiga namnet Föreningen Handarbetets vänner på initiativ av Sophie Adlersparre. Föreningen grundades i syfte att främja den svenska textila slöjden och var en del av ett led i att ge kvinnorna en möjlighet till egen försörjning. Redan från början fanns parallellt med det konstnärliga arbetet en pedagogisk ambition, först som internutbildning och 1891 genom kurser för vävlärare. Handarbetets Vänner inrättade en mönsterateljé, delade ut uppdrag till väverskor runtom i landet och startade en utbildning av vävlärarinnor. (källa)
  5. Ulla Cyrus-Zetterström (1913–2017), textiltekniker, vävlärare och författare. (källa)
  6. Fadern var kammarjunkare John Fredrik von Engeström, en son till Johan Mathias von Engeström, och modern Matilda Augusta von Schoultz. Det var modern som såg till att hon lärde sig väva och grundlade hennes intresse för slöjd. Hon växte upp under den tid när fabrikstillverkade textilier tog över allt mer av marknaden på bekostnad det hemvävda, och det fick henne att bestämma sig för att bli vävlärare. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.