Växellok Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder växellok, varianter, uttal och böjningar av växellok

Växellok synonym, annat ord för växellok, vad betyder växellok, förklaring, uttal och böjningar av växellok.

Vad betyder och hur uttalas växellok

Växellok uttalas växel|lok och är ett substantiv.

Ordformer av växellok

Singular

växellok
obestämd grundform
växelloks
obestämd genitiv
växelloket
bestämd grundform
växellokets
bestämd genitiv

Plural

växellok
obestämd grundform
växelloks
obestämd genitiv
växelloken
bestämd grundform
växellokens
bestämd genitiv

Växellok är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet växellok

  1. Kapillärnäten är oftast kommunalt eller privat ägda järnvägsspår till skillnad från huvudjärnvägarna i Sverige som ägs av Svenska staten. Varje ägare betraktas av Trafikverket som en infrastrukturförvaltare (se nedan). En fördel med dessa nät är att gods som produceras eller köps vid industrin kan flyttas med industrins egna växellok från industrin till huvudjärnvägen där ofta andra operatörer tar över. Den största fördelen med sidospår är att transporten kan gå på spår hela vägen och inga onödiga omlastningar behövs. För större industrier med stora enhetliga godsmängder används ofta systemtåg med speciella lastbärare. Exempel är malmtågen till Narvik, stålpendeln från Luleå, Stora Ensos speciella containertåg från massabruken och flygbränsletransporter från Gävle hamn till Arlanda/Brista. (källa)
  2. På moderna lok låter man hyttplaceringen bero på användningsområdet för loket. Linjelok har hytten längst fram och därmed två hytter för att det ger bäst sikt för föraren. Växellok har en hytt för att man ofta byter körriktning med sådana lok och att man på detta sätt undviker behov av hyttbyte. Lok som är permanent hopkopplade har bara hytter i ytterändarna och de lokdelar som finns i mitten saknar hytter. I USA förekommer lok byggda på detta sätt även om de inte är permanent ihopkopplade. Används även i Sverige t.ex. i malmtåg på malmbanan. (källa)
  3. I enkla fall, till exempel rundgång, är det tågklareraren som lägger växlingsvägar genom att styra signaler och växlar. I andra fall är det en tillsyningsman som själv lägger växlar åt rörelsen. Tillsyningsmannen är alltid den som ansvarar förörelsen. Föraren kan vara tillsyningsman i de flesta fall. Tillsyningsmannen sköter all kontakt med tågklareraren som tillser att området för växlingen blir avlyst från annan trafik. Det vanligt med radiostyrda växellok som hanteras av tillsyningsmannen. (källa)
  4. På danska sidan definierades speciellt, att med frem menades rörelse i riktning från färjan, och tilbage i riktning mot färjan. Ett växellok har koppel i bägge ändar, och kan vid växling vara vänt si eller så, varför det från lokförarens synpunkt inte är entydigt hur lokets körriktning A och riktning B ska verkställas. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.