Ytspänning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ytspänning, varianter, uttal och böjningar av ytspänning

Ytspänning synonym, annat ord för ytspänning, vad betyder ytspänning, förklaring, uttal och böjningar av ytspänning.

Vad betyder och hur uttalas ytspänning

Ytspänning uttalas yt|spänn|ing och är ett substantiv.

Ordformer av ytspänning

Singular

ytspänning
obestämd grundform
ytspännings
obestämd genitiv
ytspänningen
bestämd grundform
ytspänningens
bestämd genitiv

Plural

ytspänningar
obestämd grundform
ytspänningars
obestämd genitiv
ytspänningarna
bestämd grundform
ytspänningarnas
bestämd genitiv

Ytspänning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ytspänning

  1. Gallan innehåller stora mängder gallsalter som har förmågan att emulgera fettsyror. Med det menas att fettets starka ytspänning bryts och fettsyran löses i vattnet, de stora klumpar av fett som når tolvfingertarmen löses således upp i mikroskopiska fettdroppar som i sin tur kan angripas av lipaser (fettupplösande enzymer). På så vis går inte fettet förlorat utan kan tas upp i tunntarmen. (källa)
  2. σ = vattnets ytspänning (0,07 N/m). (källa)
  3. Ytspänning från olja och ånga, som finns mellan blocken. (källa)
  4. Enligt modern fysik uppstår krafter genom växelverkan mellan elementarpartiklar. Krafter med makroskopisk räckvidd är gravitationen och elektromagnetismen. Elektromagnetismen ger upphov till många av de krafter som förekommer i vardagliga sammanhang, bland annat normalkraft, friktion och ytspänning. (källa)
  5. Kvicklera är en unik form av sjölera som tenderar att ändra konsistens från en relativt fast till en rinnande fas när den rubbas. Orubbad kvicklera liknar ett vattenmättat gel. När en mängd kvicklera utsätts för tillräckligt mycket stress övergår den snabbt genom likvifaktion till en flytande sörja. Ett litet block lera kan likvefieras så lätt som av ett knytnävsslag, medan större mängder är känsliga för större stressfaktorer, till exempel jordskalv eller övermättnad på grund av häftigt regnfall. Även om kvickleran är ett fast ämne, beter sig på det här viset därför att den består till stor del av vatten, ända upp till 80%. Leran behåller sin fasta struktur trots den höga vattenhalten därför att ytspänning håller ihop vattenöverdragna lerpartiklar i en bräcklig gitterstruktur. När strukturen utsätts för stress, återgår den till en flytande fas. (källa)
  6. Kammaren i skrivhuvudet fylls av bläck från själva bläckpatronen, och i botten på varje färgkammare finns ett tunt elektriskt motstånd. Skrivarens styrelektronik bestämmer när ström skall flyta genom motståndet. När strömmen flyter genom motståndet hettar det upp ett tunt lager bläck till över 500 grader. Då bläcket börjar koka skapas en bubbla av bläckånga, som trycker ut en liten droppe bläck genom pipen. Droppen övervinner bläckets ytspänning och frigör sig från pipen, trycket från bubblan spottar iväg droppen mot papperet. Därför kallas ibland också denna typ av skrivare för "bubble jet" istället för "inkjet". Droppens volym är mycket liten, ungefär en miljondel av volymen på en vattendroppe, och en bokstav i normal storlek bildas av 20 bläckdroppar på höjden och 20 bläckdroppar på bredden. När motståndet svalnar, efter det att strömmen som flyter genom det har avbrutits, spricker bubblan, och suget som uppstår drar in nytt bläck i kammaren från bläckbehållaren, och processen upprepas igen för nästa bläckdroppe. (källa)
  7. Skum utgörs av små, tättliggande, gasfyllda blåsor, vilkas väggar utgörs av tunna hinnor. Blåsornas bildas genom inledning av gas i en vätska, genom kraftig rörelse av vätskeytan eller genom gasbildande kemiska reaktioner. En förutsättning för skumbildning är att vätskan har låg ytspänning, rent vatten skummar således inte. (källa)
  8. Tensider, som minskar vattnets ytspänning och är skumgivare vanligast Natriumlauretsulfat (sodium laureth sulfate, SLS eller sodium lauryl ether sulfate, SLES). (källa)
  9. Strukturellt kan silikoner anses utgöra ett mellanting mellan organiska och oorganiska polymerer. Deras molekyler kan antingen vara formade som kedjor eller som tredimensionella nät. Beroende på kedjornas längd, graden av nätstruktur och kolväteresternas kemiska sammansättning kan silikoner vara flytande eller fasta. De är alltid värmebeständiga, har låg ytspänning, hög smörjeffekt och är kraftigt vattenavstötande. (källa)
  10. Vid en fri yta har vätskor ett stort språng i densitet. Vätskans kohesion vill minimera dess yta, och det visar sig som vätskans ytspänning. Vid jämvikt finns ämnets ånga över vätskeytan med partiellt tryck lika med ämnets ångtryck. Om det hydrostatiska trycket är mindre än ångtrycket, kan gasbubblor inuti vätskan växa - vätskan kokar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.