Ämbetskarriär Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ämbetskarriär, varianter, uttal och böjningar av ämbetskarriär

Ämbetskarriär synonym, annat ord för ämbetskarriär, vad betyder ämbetskarriär, förklaring, uttal och böjningar av ämbetskarriär.

Vad betyder och hur uttalas ämbetskarriär

Ämbetskarriär uttalas ämbets|karri|är och är ett substantiv.

Ordformer av ämbetskarriär

Singular

ämbetskarriär
obestämd grundform
ämbetskarriärs
obestämd genitiv
ämbetskarriären
bestämd grundform
ämbetskarriärens
bestämd genitiv

Plural

ämbetskarriärer
obestämd grundform
ämbetskarriärers
obestämd genitiv
ämbetskarriärerna
bestämd grundform
ämbetskarriärernas
bestämd genitiv

Ämbetskarriär är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ämbetskarriär

  1. Ehrensvärd studerade vid Lunds universitet där han 1887 avlade filosofie kandidatexamen och 1891 juris kandidat-examen och 1895 juris doktors-graden, det senare med avhandlingen Om verkan av utländsk straffdom i straffrättsligt hänseende, juris licentiat 1895 samt juris doktor samma år. Efter att ha varit vice häradshövding från 1894, amanuens i Civildepartementet från 1895, attaché i Utrikesdepartementet från 1896, tillförordnad fiskal från 1898 och assessor i Svea hovrätt från 1903, tog en ämbetskarriär vid. Ehrensvärd var expeditionschef i Civildepartementet 1905–1906 och kabinettssekreterare på Utrikesdepartementet 1906–1908, samt envoyé i Bryssel, Haag, och Washington 1908–1911. Han värvades för sin starka liberala övertygelse till partipolitiken av Karl Staaff, och 7 oktober 1911 tillträdde han som utrikesminister i Regeringen Staaff II. (källa)
  2. Vid sidan av sin ämbetskarriär bedrev Arfvid också ekonomisk verksamhet. Han hade intressen i rederibranschen och var delägare i ett glasbruk, som fick sitt privilegium 1676 och sedermera blev känt som Kungsholms glasbruk. Arfvid finns i RA koncept till friherrebrev 1678 men det torde aldrig ha blivit expedierat, eftersom han ej kallas friherre i sin likpredikan och en av hans söner blev friherre 1720. (källa)
  3. Jacoba van den Brande var dotter till Johan Pieter van den Brande och Maria van Reigersberg och gifte sig 1760 med generaldirektör Johan Adriaen van de Perre (1738-1790). Hon mottog en hög bildning och blev mycket förmögen genom både arv och äktenskap. Äktenskapet var barnlöst och paret ägnade sig åt en omfattande mecenatsverksamhet för konst, bildning och vetenskap efter att maken avslutat sin ämbetskarriär 1779. Akademien Natuurkundig Genootschap der Dames te Middelburg var en akademi för fysik och vetenskap för kvinnor och motsvarades av Middelburgse Natuurkundig Gezelschap för män. Båda var inrymda i Musaeum Medioburgense, makens barndomshem som också inhyste ett offentligt bibliotek, Middelburgse Teekenacademie (1778), Middelburgs Departement van het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (1783), apotek och apotekarskråets lokaler. (källa)
  4. Wilhelm Hammarsköld var yngste son till hovjägmästaren Michael Hammarsköld. Till skillnad från sina äldre bröder som sökte sig in på den militära banan var Wilhelm sjuklig, bland annat kom han under hela livet att drabbas av återkommande perioder av huvudvärk och dövhet. Därför sändes han 1799 som student till Uppsala universitet, där han redan 1800 avlade hovrättsexamen som berättigade till inträde i ämbetsverken. Han saknade dock intresse och anlag för en ämbetskarriär, och ägnade sig istället åt studier i mekanik och särskilt snickeri. Han var även musikaliskt begåvad. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.