Ämneslärare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ämneslärare, varianter, uttal och böjningar av ämneslärare

Ämneslärare synonym, annat ord för ämneslärare, vad betyder ämneslärare, förklaring, uttal och böjningar av ämneslärare.

Vad betyder och hur uttalas ämneslärare

Ämneslärare uttalas ämn|es|lär|are och är ett substantiv.

Ordformer av ämneslärare

Singular

ämneslärare
obestämd grundform
ämneslärares
obestämd genitiv
ämnesläraren
bestämd grundform
ämneslärarens
bestämd genitiv

Plural

ämneslärare
obestämd grundform
ämneslärares
obestämd genitiv
ämneslärarna
bestämd grundform
ämneslärarnas
bestämd genitiv

Ämneslärare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ämneslärare

  1. Lärarförbundet ger ut tidningen Läraren, samt nio olika ämnesmagasin. Ämnesmagasinen heter Förskolan, Specialpedagogik, Chef och ledarskap, Fritidspedagogik, Yrkesläraren, och Ämnesläraren (som i sin tur är uppdelad i tre titlar som riktar sig till olika sorters ämneslärare). (källa)
  2. Grundskolan är nioårig, numera med en frivillig tionde årskurs, och inleds normalt det år barnet fyller 7 år, men skolstarten kan skjutas upp eller tidigareläggas med ett år. Undervisningen sköts i årskurserna 1–6 i huvudsak av klasslärare och i årskurserna 7–9 i huvudsak av ämneslärare. Skolspråket är normalt finska, svenska eller samiska. Normalt föregås grundskolan av ett år i förskoleklass. (källa)
  3. Det som 1949-1994 skilde högstadiet från tidigare skolår i den svenska grundskolan var främst att klasslärare ersattes av flera ämneslärare. Biologi, kemi och fysik blev fristående ämnen och möjlighet att studera ett andra främmande språk tillkom. Bänkarna ersattes oftast av skåp och elever hade vanligen tillåtelse att lämna skolområdet på rasterna. (källa)
  4. Klassföreståndare är en lärare som har huvudansvaret för en skolklass. Klassföreståndaren kan vara både en klasslärare och en ämneslärare. I den svenska gymnasieskolan används ordet mentor för denna roll. En skolklass kan ha flera klassföreståndare/mentorer som delar på ansvaret. (källa)
  5. Vid omorganisationen av de svenska statsläroverken 1905 avskaffades benämningen kollega och därefter fanns endast två grupper av ordinarie ämneslärare, lektorer och adjunkter. (källa)
  6. I Sverige har sexualkunskap varit ett obligatoriskt inslag i skolan sedan 1955. Före Lgr 11 lärdes det ofta ut i årskurs 4-6, införlivat i ämnen som biologi och historia. I och med den nya läroplanen är ämnet, numer kallat sex- och samlevnad, obligatoriskt i årskurserna 7-9 men börjar undervisas redan i årskurs 4. Enligt läroplanen skall sex- och samlevnad vara en del av alla ämnen på högstadiet och ämneslärare i samtliga ämnen ska kunna undervisa i det genom kopplingar till sitt ämne. Sex- och samlevnad undervisas oftast i ämnena biologi och historia. (källa)
  7. Helga Sjöstrand (1890−1980), ämneslärare och politiker, folkpartist. (källa)
  8. Lärarna i folkskolan kallades folkskollärare och var klasslärare som utbildades vid så kallade folkskoleseminarier. År 1858 infördes småskola som benämning på folkskolans klass 1 och 2. I småskolan undervisade småskollärare, som också var klasslärare och som utbildades vid så kallade småskoleseminarier. Från 1930-talet började på vissa håll även klass 3 ingå i småskolan. Slöjd var ett av få ämnen där man hade ämneslärare i folkskolan. (källa)
  9. Varje stad satte samman sitt lag av tiotalet personer med skilda kompetenser, i Mariefredslaget ingick bland annat rektorn och lagledaren och sedermera riksdagsmannen Gösta Karlsson, kommunalborgmästaren Gustav Lundberg, rektorn Sören Gottberg, kyrkoherden Einar Rydberg, ämneslärare Hjördis Björnör, pastorn Thorild Zettergren, slottsvaktmästaren Carl-Otto Holmström, kantorn Lars-Erik Hedbor, apotekaren Sten-Erik Wiman, lokalredaktörerna Yngve Andersson Strengnäs tidning och Arne Nilsson Folket samt Lena Crafoort. (källa)
  10. 2016 - Alla ämneslärare i högstadiet måste undervisa i läsförståelse. DN Debatt 4 augusti 2016. (Tillsammans med Barbro Westlund). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.