Ångbåtsbrygga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ångbåtsbrygga, varianter, uttal och böjningar av ångbåtsbrygga

Ångbåtsbrygga synonym, annat ord för ångbåtsbrygga, vad betyder ångbåtsbrygga, förklaring, uttal och böjningar av ångbåtsbrygga.

Vad betyder och hur uttalas ångbåtsbrygga

Ångbåtsbrygga uttalas ång|båts|brygga och är ett substantiv.

Ordformer av ångbåtsbrygga

Singular

ångbåtsbrygga
obestämd grundform
ångbåtsbryggas
obestämd genitiv
ångbåtsbryggan
bestämd grundform
ångbåtsbryggans
bestämd genitiv

Plural

ångbåtsbryggor
obestämd grundform
ångbåtsbryggors
obestämd genitiv
ångbåtsbryggorna
bestämd grundform
ångbåtsbryggornas
bestämd genitiv

Ångbåtsbrygga är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ångbåtsbrygga

  1. Det stora öppna torget vid strax väster om Smögens Fiskauktion kallas Ringareskär och har fått sitt namn efter den stora järnring som fortfarande finns kvar mitt på ön, även om det idag efter att betongkajen byggdes 1959, är svårt att se att det är en ö. Järnringen kom på plats under mitten av 1800-talet och består av en speciell legering som ger ifrån sig en unik klang och användes vid dimma för att underlätta navigering in i hamnen. Betongkajen övergår sedan i trä och benämns Ångbåtsbryggan. (källa)
  2. På tidigt 1900-tal fanns det en reguljär passagerarbåttrafik till Hersby brygga längst inne i viken, där båten låg kvar över natten. Kaptenen hade tjänstebostad i Kaptensstugan alldeles intill bryggan. En "Kaptensstuga" finns också på Hustegaholm som var en av flera tilläggningsplatser med så kallade ångbåtsbryggor i Kyrkviken för både person- och godstransporter. (källa)
  3. Under 1910-talet blomstrade badortslivet med omkring 400 badgäster årligen. Till badanläggningen hörde varmbadhuset, Östhammars kallbadhus vid Källörsgrundet som nåddes via spångar, parkanläggning med en musikpaviljong vid Societetshuset och ett gymnastikhus med badläkarens mottagning, båda från sekelskiftet 1800/1900 samt en ångbåtsbrygga. Kvar idag finns Societetshuset och gymnastikhuset. Dessutom finns stenskoningen där ångbåtsbryggan låg, gångbroarna till Källörsgrundet samt parken med uppvuxna träd. På platsen för varmbadhuset uppfördes i slutet av 1950-talet en skolpaviljong. (källa)
  4. Jan har alltid haft ett rikt fantasiliv, och när ångbåten har försvunnit ur syne inbillar han sig plötsligt att Klara Fina har kommit tillbaka i roddbåt och bett föräldrarna att hålla ihop medan hon är borta. Under hennes bortavaro får de ett par brev, men när föräldrarna står nere vid ångbåtsbryggan den 1 oktober är hon inte med. På kvällen är Jan deprimerad och grannarna är på besök och sitter och viskar om Klara Fina som inte kom hem som väntat. In genom stugdörren kommer riksdagsman Karl Karlsson i Storvik med ett brev från Klara Gulla. I brevet skriver hon att hon har fått plats hos en dam i Stockholm och genom arbete och förskott på lönen har hon fått ihop 200 riksdaler som hon bifogar brevet. I Stockholm kommer hon att stanna tills hon har gjort rätt för sig. (källa)
  5. Tullhuset heter numera Furusunds Värdshus och är nu restaurang och hotell. Tullhuset byggdes 1811-12 och var arbetsplats för 15 tullmän med familjer, inspektor, vaktmästare och roddarkarlar. Tullen – numera Kustbevakningen – finns idag i en röd betydligt mindre byggnad vid Ångbåtsbryggan. (källa)
  6. Skogstorps hamn anlades strax ovanför Hyndevadfallet, nära den plats där några år senare Skogstorps Sågverk anlades. Ån muddrades upp för att tillåta ett fartyg med ett djupgående på ungefär 2,3 meter. Ett stickspår byggdes ned till ångbåtsbryggan, och stinsen på Skogstorps station utsågs att också vara hamnchef. (källa)
  7. Området valdes som byggnadsplats då den på grund av brandrisken låg på säkert avstånd från bebyggelsen inne i Sigtuna och i närheten av ångbåtsbryggan med trafik på Stockholm. Produktionen var främst tänkt att bestå av buteljer. Av bevarade handlingar visas att vad som producerades främst var Aseptin- och Amykosflaskor för Henrik Gahns AB och portvinsbuteljer. (källa)
  8. Svartlöga har aldrig blivit anslutet till elförsörjning från fastlandet, och är sedan år 2019 inte längre ansluten till det fasta telenätet. Ön trafikeras under sommaren dagligen av Waxholmsbolaget, och ångbåtsbryggan ligger på öns norra sida ungefär en kilometer från byn. Under vinterhalvåret trafikeras Svartlöga veckovis från Furusund av Norra Skärgårdstrafiken så länge isen brister. Viss svävartrafik förekommer vid kraftig isläggning. (källa)
  9. Sedan gammalt har en omfattande transport med segelfartyg förekommit på Ivösjön. Godsen Trolle Ljungby och Årup har haft egna skutflottor. Sedan Sölvesborg–Kristianstads Järnväg invigdes 1874 blev Bromölla vid Ivösjön en knutpunkt för omlastning av transporter från vatten till land. 1875 bildades Ifösjöns Ångbåts AB för att bedriva ångbåtstrafik på sjön. Bolaget bar sig dock inte och avvecklades redan 1879. 1880 bildades i stället Ifösjöns nya ångbåtsaktiebolag som dock även det fick svårt att bära sig och avveckades redan 1882. Ifö Kalk och Kaolinbruk, senare Iföverken har bedrivit en omfattande transport av virke, glassand och granit från Ivösjöns norra delar till ångbåtsbryggan i Bromölla och av kalksten och råkaolin från gruvor på Ivön och vid Axeltorp till fabriken i Bromölla. Pråmtransporterna fortsatte fram till 1961. Även enskilda vedhandlare har bedrivit sjöfart med ångbåt på Ivösjön. Trafikverket Färjerederiet trafikerar Ivöleden med linfärja mellan Ivön och Barum på fastlandet. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.