Ångdriven Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ångdriven, varianter, uttal och böjningar av ångdriven

Ångdriven synonym, annat ord för ångdriven, vad betyder ångdriven, förklaring, uttal och böjningar av ångdriven.

Vad betyder och hur uttalas ångdriven

Ångdriven uttalas ång|driven och är ett adjektiv.

Ordformer av ångdriven

Böjning (i positiv) ångdriven en ~ + subst. ångdrivet ett ~ + subst. ångdrivna den/det/de ~ + subst.

Ångdriven är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet ångdriven

  1. Härden, på vilken järnet färskades, var försedd med endast en forma (öppning för blästerluft). Till skillnad från ex. tysksmide och lancashiresmide färskades inte tackjärnet på en gång, utan matades istället in, i form av 3 1/2 à 4 m långa s.k. tackjärnsgös (fra. gueuse), från härdens baksida och fick smälta under hela processen. De smältor som sedan bildades i härden, s.k. lupp (fra. loupe) bearbetades genom återkommande färskbrytningar tills de var färdiga att uppbrytas ur härden och hopslås under en hammare (vatten- eller ångdriven). Smältan flyttades därefter till räckhärden för att vällas och räckas (smidas till stång). Under ett skift, s.k. turnej, om 3 à 3 1/2 timmar erhölls 6 st lupper (räckar-lupp efter att smältan även bearbetats i räckhärden) på 25 kg var. Från ett par vallonhärdar fick man alltså med denna metod mer än 10 ton uträckt stångjärn i veckan. Vallonsmidet bedrevs sålunda ganska fort. Bland nackdelarna med smidet fanns stor kolåtgång samt att stor arbetskraft krävdes. (källa)
  2. I en ångdriven maskin tvingas vatten genom kaffet med hjälp av ångtryck. De första maskinerna var av den här sorten, där maskinen sedermera delades upp i fyra grupper så att flera olika kaffesorter kunde bryggas samtidigt. Designen används fortfarande idag bland maskiner med lägre priser. (källa)
  3. Kraftstationerna var ofta små och försörjde en by eller bara några gårdar. Många levererade likström. Exempelvis Östersunds första kraftstation, som var ångdriven, vedeldad och låg vid hamnen. (källa)
  4. År 1880 förvärvades Flemingsbergsegendomen av storgodsägaren och riksdagsmannen Lars Magnus Carlsson. Förutom Flemmingsberg ägde han nu Glömsta gård, Norsborgs herrgård, Hallunda gård och Fittja gård. Kring sekelskiftet 1900 var Carlsson en av Stockholmstraktens största jordägare. Vid ingången av 1900-talet låg fem torp under gården och söder om herrgården stod en ångdriven kvarn. Bland torpen märks Björnkulla, Visättra och Vistaberg som gav sina namn till några av Huddinges bostadsområden. (källa)
  5. Benz bilpatent är daterat den 29 januari 1886, vilket innebär att Benz kan betraktas som bilens uppfinnare, några månader före Gottlieb Daimler. Det första självgående fordonet var emellertid franskt: Joseph Cugnot byggde en ångdriven bil som var färdig 1769. 1878 byggde Benz en tvåtaktsmotor och konstruerade en självgående trehjuling 1886 (se bild). Hans fru Bertha Benz var den första person som tog en längre biltur, 12 augusti 1888. (källa)
  6. Som innovatör och ingenjör nådde John Ericsson världsomfattande framgångar. Några av hans mest kända uppfinningar var bland annat solmaskinen, en ångmaskin som eldades med solstrålar, ångsprutan, som var en hästdragen och ångdriven brandspruta, och varmluftsmaskinen, som var en värmemaskin som använder uppvärmd luft som värmemedium. (källa)
  7. Gustaf Dahl gav byggnaden en nygotisk stil med spetsbågefönster, tinnar och torn. Bottenvåningens arkadbågar bärs av järnkolonner med dekorativt utformade kapitäl. Stommen uppfördes av murtegel, gjutjärnspelare, järnbalkar och träbjälklag. Hissmaskineriet tillverkades av Bolinders mekaniska verkstad och drevs till en början av en ångmaskin. Det fanns två hisskorgar som rymde 15 personer vardera. Hastigheten var 0,5 meter/sekund. Därutöver fanns två varuhissar med en lyftkapacitet på 1275 respektive 640 kilo. De senare gick dock inte genom hela byggnaden. Till andra moderniteter hörde elektrisk belysning med över 200 glödlampor som matades av en egen ångdriven dynamomaskin. Byggnadens uppvärmning skedde genom centralvärme. (källa)
  8. S/S Blidösund är ett av få ångfartyg i Sverige och det enda i Stockholms skärgård där ångpannan fortfarande eldas med stenkol och som går i kommersiell drift. Maskinen är en 413 hk kompoundångmaskin. Vid marschfart (cirka 10 knop) drar fartyget 250 kg stenkol i timmen. Genom ångdriften är ljudnivån från maskinrummet nästan obefintlig. Även fartygets el-generator är ångdriven. (källa)
  9. En av de tidigaste formerna av brandfordon var brandsprutan. Dessa förekom redan innan Ktesebios uppfann den första brandpumpen ca 100 f. Kr. och ett annat exempel på pump som möjligen använts för brandsläckning omnämns av Heron från Alexandria. En bok om uppfinningar från 1655 redogör för en ångdriven pump (kallad eldmaskin) som användes för att "spruta vatten till en höjd av 12 m", men det saknas information om huruvuda den var bärbar eller ej. (källa)
  10. USA började bygga och använda ångdriven järnväg runt 1830, och Baltimore and Ohio Railroad var det första järnvägsbolag som bedrev reguljär trafik. Järnvägen var viktig i industrialiseringen av östra USA, och expansionen västerut. Under amerikanska inbördeskriget förstördes stora delar av sydstaternas järnväg, men den återuppbyggdes under rekonstruktionstiden. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.