Återköpa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder återköpa, varianter, uttal och böjningar av återköpa

Återköpa synonym, annat ord för återköpa, vad betyder återköpa, förklaring, uttal och böjningar av återköpa.

Vad betyder och hur uttalas återköpa

Återköpa uttalas åter|köpa och är ett verb återköpte.

Ordformer av återköpa

Aktiv

återköpa
infinitiv
återköper
presens
återköpte
preteritum
återköpt
supinum
återköpande
presens particip
återköp
imperativ

Passiv

återköpas
infinitiv
återköps
presens
återköptes
preteritum
återköpts
supinum

Perfekt particip

återköpt en
~ + subst.
återköpt ett
~ + subst.
återköpta den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

återköpes
presens

Återköpa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet återköpa

  1. Wasa, officiellt HM Skepp Wasa, var ett linjeskepp i svenska Kungliga flottan, byggt i Karlskrona 1778 efter Fredrik Henrik af Chapmans ritning. Deltog i 1788–1790 års sjötåg under Gustav III:s ryska krig. Försålt 1803 men återköpt 1808 och ombyggt till 50-kanonskepp. Slopat 1827. Svenska Ostindiska Companiet utnyttjade Wasa för resan till Kanton 1803-1805. Besättningen minskades då från 556 man till 167 man. Skeppet återköptes av flottan 1808 efter sin enda resa med Ostindiska kompaniet. (källa)
  2. Det enklaste sättet för Riksbanken att styra penningmängden är att låna ut pengar till bankerna. Detta görs genom s.k. repor – repurchase agreements. Riksbanken lånar ut pengar på en bestämd tid, en vecka, för att sedan återköpa lånet. Skillnaden mellan kostnaden för utlåning och återköp utgör den s.k. prisspreaden. Tanken är att dagslåneräntan ska ligga i närheten av reporäntan. (källa)
  3. I en repotransaktion kallas den part som får pengar för säljare, och det är säljaren som överlåter värdepapper till motparten, som benämns köpare. Säljaren åtar sig samtidigt att återköpa dessa värdepapper från köparen vid ett bestämt datum för en något större belopp. Skillnaden mellan köpeskilling och lösenpris kallas reporänta. Repotransaktionen består således av två delar, dels en avistaförsäljning och dels ett avtal om återköp vid en viss framtida tidpunkt. Den som vill skaffa sig likviditet via repor måste i motsats till när depositkontrakt utnyttjas ha en egen värdepappersstock som kan belånas. (källa)
  4. Normalt har låntagaren en förväntan om fallande aktiekurser under lånetiden, och kan sälja aktien vid lånetidens början och återköpa den vid dess slut. Vid fallande kurs uppstår då en kursvinst som tillfaller blankaren. Skulle kursen istället stiga tvingas blankaren återköpa aktien till ett högre pris och gör en kursförlust. (källa)
  5. "Radhuset" byggdes 1908-1909 på initiativ av G.W. Olivecrona och Erik Sandberg, direktörer på Råsunda Förstadsaktiebolag, med stöd av dåtida utomplansbestämmelser, stadsplan av hävd, "egen byggnadsnämnd", "eget fastighetsregister" och "egen beslutskraft", i syftet att skapa ett reklamobjekt föråsunda Förstadsaktiebolag vid försäljning av byggnadstomter i Råsunda, varefter det var tänkt att "radhuset" skulle rivas för att ge plats åt ett slutet storgårdskvarter i jugend/nationalromantisk stil på fem till åtta våningar. Eftersom försäljningen av byggnadstomter inte gick helt enligt förhoppningarna såg.W. Olivecrona till att komponera ihop en egen plankarta med egentillverkad byggnadsordning varefter försäljningen var till Råsunda Förstads-aktiebolags förnöjsamhet, men inte till de 35 byggherrarnas varför G.W. Olivecrona avgick som vd föråsunda Förstadsaktiebolag och flyttade utomlands, vilket enligt dennes egen utsago inte var frivilligt utan ett resultat av felslagna förhoppningar, vilka hamnat på dennes last och gjort dennes liv odrägligt på hemmaplan samt satt dennes ekonomiska bärkraft på hårda prov. Råsundabolaget kommenterade situationen i sin årsredovisning för 1910 med att bolaget sett det nödvändigt att frångå tidigare principer. Råsundabolagets styrelseordförande gjorde ett flertal försök att återköpa de fyra gårdsdelarna men lyckades inte återköpa fler än två delar. (källa)
  6. Utöver tomthandel, byggnationer av byggnader och industrier samt inkassering av hyra från sina medspelare, vilket förekommer i Monopol, har spelarna möjlighet att satsa på aktiehandel och då bygga upp sitt kapital genom aktieutdelningar som sker på särskilda rutor eller med vissa kort. Börsen svänger dock både upp och ner och spelare kan råka ut för kraftiga kursfall på sitt aktiekapital och bli betalningsskyldiga till banken. Dessutom kan spelare bli tvingade till att ge sina medspelare utdelning på deras aktier ifall de har aktier i företagsgrupper spelaren själv har investerat i. Tomter kan belånas eller återköpas av banken för summor som regleras av tomtens lagfart och huruvida dem är bebyggda eller ej. Det finns även tolv obligationer till försäljning. Dessa utfaller med vinst och återlöses av banken i stora eller lilla obligationsdragningen som sker genom att bankiren slår två tärningar vars totala summan ger högsta vinsten och de två termerna ger de lägre vinsterna om någon spelare innehar motsvarande obligationer. (källa)
  7. Ramsay blev student 1851, övertog efter sin fars död 1855 Björkboda och Sunnanå järnbruk jämte till dem hörande 34 lantgods i Dragsfjärd, men tvingades 1863 på grund av ekonomiska svårigheter att överlämna dem till sina borgenärer. Ett par år senare återupptog han skötseln av ovannämnda, av hans mor återköpta fabriker och lägenheter, vilka emellertid efter moderns död 1868 åter måste säljas. (källa)
  8. Byggnaden uppfördes 1894 som bostad för förste gruvingenjör Axel Dellwik, som var chef i Malmberget 1893–1912. Huset byggdes därefter till. Därefter bodde LKAB:s olika disponenter för gruvan i Malmberget i villan fram till början av 1980-talet, bland andra Ragnar Alin 1955–1965. Under 1980-talet ansågs huset vara för dyrt att värma upp och stängdes därför. Det såldes i slutet av 1980-talet av LKAB men återköptes i början av 2000-talet. Det stod därefter kallställt i flera år och förföll. Bolaget kom 2012 överens med Gällivare kommun att bevara byggnaden. Senare bestämdes att en replik skulle uppföras. (källa)
  9. Under åren 1979–86 tillhörde Häringe Securitas ägare Sven Philip-Sörensen, men återköptes 1986 av paret Margit och Olle Hartwig. Genom att studera gamla bilder från Wenner-Grens tid lyckades familjen Hartwig köpa tillbaka en hel del möbler, konst och gobelänger. Hartwig övertog den hotell- och konferensrörelse som Sven Philip-Sörensen byggt upp. År 1999 köptes Häringe av Åke Ljungberg, son till Tage Ljungberg, grundare av fastighetsimperiet Atrium Ljungberg, som överlät anläggningen till sin dotter Jenny Ljungberg. År 2014 bestämde sig Jenny Ljungberg att flytta till New York och sälja Häringe. Enligt Jenny Ljungberg ligger Häringes nuvarande värde på mellan 75 och 100 miljoner kronor. (källa)
  10. Därefter återköpte Jo målningen från Schuffenecker, innan hon 1906 på nytt sålde den – denna gång till Oldezeel-galleriet i Rotterdam. Tavlan var i Rotterdambon Georgette P. van Stolks ägo från 1906 och fram till att hon 1938 sålde den till den internationella konsthandlaren Paul Rosenberg. Via Rosenberg förvärvade Museum of Modern Art Stjärnenatt, och sedan 1941 tillhör målningen museets permanenta utställning. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.