Åtgärdsprogram Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder åtgärdsprogram, varianter, uttal och böjningar av åtgärdsprogram

Åtgärdsprogram synonym, annat ord för åtgärdsprogram, vad betyder åtgärdsprogram, förklaring, uttal och böjningar av åtgärdsprogram.

Vad betyder och hur uttalas åtgärdsprogram

Åtgärdsprogram uttalas åt|gärds|pro|gram och är ett substantiv.

Ordformer av åtgärdsprogram

Singular

åtgärdsprogram
obestämd grundform
åtgärdsprograms
obestämd genitiv
åtgärdsprogrammet
bestämd grundform
åtgärdsprogrammets
bestämd genitiv

Plural

åtgärdsprogram
obestämd grundform
åtgärdsprograms
obestämd genitiv
åtgärdsprogrammen
bestämd grundform
åtgärdsprogrammens
bestämd genitiv

Åtgärdsprogram är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet åtgärdsprogram

  1. En specialpedagog kan arbeta med övergripande ansvar för det specialpedagogiska arbetet i verksamheten, och arbetar då nära ledningen. I arbetsuppgifterna ingår ansvar för utvecklingsarbete, uppföljning, utvärdering och åtgärdsprogram. Dessutom kan specialpedagogen fungera som kvalificerad samtalspartner, handledare eller rådgivare under såvälängre som kortare perioder. (källa)
  2. I Sverige kallades utvecklingssamtal för kvartssamtal fram till 1995, eftersom de oftast var en kvart långa. Med lpfö 98 infördes utvecklingssamtal på gymnasie- och förskola. Samtalets syfte i skolan är att gå igenom en utvecklingsplan, ofta IUP (Individuell utvecklingsplan), för att se vilken framstegsutveckling och mål eleven uppnått. När utvecklingskraven uppfyllts går man vidare mot nya mål. Om eleven inte gjort tillräckliga framsteg för att uppnå målen gör man ett åtgärdsprogram, oftast med samma mål. (källa)
  3. Sandkrypare är sedan 2005 en fredad fisk. Arten var tidigare upptagen på röda listan. Det åtgärdsprogram som infördes tycks ha haft god effekt, då sandkryparen sedan 2005 inte finns med på denna lista. (källa)
  4. Speciallärare kallas i Sverige en lärare som arbetar med elever i förskoleklass, grundskolan, gymnasieskolor eller vuxenutbildning som är i behov av särskilt stöd. Skolan tar hjälp av specialläraren när en elev är i särskilda svårigheter gällande inlärningen i framförallt språk-, skriv-, läs- eller matematikutveckling. Till skillnad från specialpedagogen riktar speciallärare in sig på det direkta arbetet med eleverna. Specialläraren gör åtgärdsprogram tillsammans med eleven, föräldrar och lärare. Specialläraren kan också göra en kartläggning på barnen och göra undervisningsprogram för elever eller grupper. Specialläraren undervisar själv elever i behov av särskilt stöd enskilt eller i grupp. Speciallärarutbildningen togs bort från högskolorna i början av 1990-talet, men startades igen under våren 2008. Speciallärarutbildningen som är en påbyggnadsutbildning på den vanliga lärarutbildningen omfattar 90 högskolepoäng. Som speciallärare har man inriktning på antingen språkutveckling, utvecklingsstörning eller matematik. På vissa lärosäten ges även inriktningarna synskada och hörselskada eller dövhet. (källa)
  5. I Sverige är den rödlistad som sårbar (VU) och helt fridlyst sedan 1969. För att försöka rädda arten i Sverige har ett åtgärdsprogram tagits fram av Naturvårdsverket. (källa)
  6. Obligatoriskt arbete, där den förvärvsarbetande inte ges vare sig anställningskontrakt eller (kollektiv-)avtalade villkor återinfördes sedan genom stegvis förskjutning av verksamheten inom de mångtaliga åtgärdsprogram som avlöste varann under 1990-talet och lagfästes år 2000, när att Sveriges riksdag antog propositionerna om Socialtjänstlagen och Aktivitetsgarantin. Socialtjänstlagens skrivning är typiskt för de nya regelverken på området: "Den som deltar i praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet enligt 4 § ska i det sammanhanget inte anses som arbetstagare.". ILO reagerade på detta i rapporten "Workfare Tendencies in Scandinavian Welfare Policies". (källa)
  7. Fiskeriverket och Naturvårdsverket har tagit fram ett åtgärdsprogram för flodkräfta för att rädda arten i Sverige. Den viktigaste åtgärden är att stoppa illegala utsättningar av signalkräfta. (källa)
  8. Arten är tillsammans med sex andra dynglevande skalbaggar föremål för ett åtgärdsprogram, som kan beställas från Naturvårdsverkets webbplats. (källa)
  9. I Sverige tas nationella rödlistor fram av Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Listorna slås slutligen fast av Naturvårdsverket och revideras normalt vart femte år. Utifrån bedömningar av listorna utarbetar Naturvårdsverket åtgärdsprogram och förvaltningsplaner. Sådana planer kan också utarbetas för hotade miljöer och biotoper. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.