Ödebygd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ödebygd, varianter, uttal och böjningar av ödebygd

Ödebygd synonym, annat ord för ödebygd, vad betyder ödebygd, förklaring, uttal och böjningar av ödebygd.

Vad betyder och hur uttalas ödebygd

Ödebygd uttalas öde|bygd och är ett substantiv.

Ordformer av ödebygd

Singular

ödebygd
obestämd grundform
ödebygds
obestämd genitiv
ödebygden
bestämd grundform
ödebygdens
bestämd genitiv

Plural

ödebygder
obestämd grundform
ödebygders
obestämd genitiv
ödebygderna
bestämd grundform
ödebygdernas
bestämd genitiv

Ödebygd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ödebygd

  1. Förr i tiden hade denna ormkult varit vida spridd i hela Norden och i länderna kring Östersjön, skriver Olaus på ett annat ställe. Särskilt litauerna dyrkade ormar, som de ansåg vara "boningarnas bevarare och skyddsgudomligheter", men fortfarande levde rester av sådan vidskepelse kvar "i undangömda boningar i nordiska ödebygder". (källa)
  2. År 1580 började den finska invandring, som befolkade en stor del av Värmlands ödebygder. Vid denna tid fick Värmlands järngruvor, som var kända från medeltiden, ett starkt uppsving och räknades redan på 1600-talet som synnerligen värdefulla. Av städerna tillkom Kristinehamn 1582 men förlorade dessa 1584 och fick åter stadsrättigheter 1642, Karlstad 1584 och Filipstad 1611 men förlorade dessa år 1694 och fick åter dessa 1835. Det värmländska bergsbruket kulminerade i betydelse mot slutet av 1700-talet. (källa)
  3. Namnet Kälarne gavs till den järnvägsstation som invigdes 16 oktober 1883 och som förlades mitt emellan de två äldre byarna Ansjö och Västanede. Namnet var välfunnet med tanke på att socknarna Håsjö och Hällesjö av hävd kallats Kiälarne/Käla-socknan. Abraham Hülphers den yngre skrev i sin jämtlandbeskrivning år 1775 att Hällesjö och Håsjö socknar "af ålder blifwit kallade Kälarne". Pehr Rissler skrev 1866 att "I äldre skrifter...kallas Håsjö och Hällesjö socknar Rota-kiäl, förmodligen af ortens stora skogar, i allmänhet kallade kälar. Härav synes att dessa socknar äro sent uppodlade och bebyggda.". Ortnamnsforskaren Carl Lindberg har i Jämten 1934 skrivit en lång artikel om namnet Kälarne där han konstaterar att "Kälarne (eller Kälen) är det namn som befolkningen i kringliggande socknar begagnat om Håsjö och Hällesjö socknar tillsammantagna". "Käl" betyder glest befolkad skogsbygd/ödebygd och är ett uttryck för hur man i de folkrikare och bördigare bygderna kring Indalsälven såg på trakten ett stycke söderut. (källa)
  4. Hon debuterade som författare 1884 med Bland ödebygder och skär som följdes upp året efter med romanen Sämre folk. Den senare var dedicerad till Anne Charlotte Leffler. Hon skrev till en början under pseudonymen Daniel Sten, men kom senare att skriva under eget namn. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.