Ödeläggelse Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ödeläggelse, varianter, uttal och böjningar av ödeläggelse

Ödeläggelse synonym, annat ord för ödeläggelse, vad betyder ödeläggelse, förklaring, uttal och böjningar av ödeläggelse.

Synonymer till ödeläggelse

Andra språk

Ödeläggelse på Engelska

  • mayhem

Hur används ordet ödeläggelse

  1. Vätgas är utomordentligt lättantändligt och är brännbart vid koncentrationer mellan 4 och 77 vol% i luft vid rumstemperatur. Vid koncentrationer upp till 10 vol% sker förbränningen normalt som en deflagration med en relativt långsam flamfront och en tryckökning på 2 till 4 gånger det ursprungliga trycket. För alla normala byggnader innebär detta en fullständig ödeläggelse, men det är hanterbart i till exempel reaktorinneslutningen på ett kärnkraftverk då den är konstruerad för sådana tryck. Vid Harrisburg-olyckan 1979 skedde en vätgasbrand efter cirka 10 timmar inne i reaktorinneslutningen. Vätgaskoncentrationen var cirka 6 vol% och det resulterande trycket blev cirka 2 bar (ö), vilket inte gav några skador då inneslutningen var konstruerad för att tåla åtminstone 4 bar (ö). (källa)
  2. Mordbrand har således samma straffsats som allmänfarlig ödeläggelse. Mordbrand behöver inte inbegripa något mord. På grund av förekomsten av orddelen "mord-" i mordbrand uppstår det dock ibland förvirring om vad begreppet betyder. (källa)
  3. Medvetandet om människans dödlighet uppstod för omkring 150 000 år sedan. Under den förhållandevis korta tiden sedan dess har människan utvecklat flera försvarsmekanismer mot dödsångesten som medvetenheten skapat - förnekelse i flera former. Förnekelse ligger med andra ord bakom flera sinsemellan olikartade handlingar som regelbrott och gränsöverskridande, maniska fester och högtidlighållanden, våld mot andra, strävanden efter att uppnå extremt välstånd eller makt - och mycket mer. Sådana beteenden börjar ofta i anslutning till ett dödsrelaterat trauma, och medan det å ena sidan kan ge gynnsamt resultat får de å andra sidan oftast inte det utan leder vanligen till egen eller andras skada eller ödeläggelse. (källa)
  4. Fallvindarna uppstår under mognadsfasen för ett enstaka cumulonimbusmoln (en bymolncell). Mognadsfasen karaktäriseras av nederbörd, vilken drar med sig luften och bildar en relativt kall nedåtriktad luftström. Luftströmmen sprids radiellt utåt i alla riktningar från molnet. Vinden kan nå orkanstyrka och skapa ödeläggelse. Den nedåtriktade luftströmmen skapar en vertikal vindskjuvning som är farlig för flygtrafik. (källa)
  5. Förräderi kan ske med eller utan våld, vare sig det är personligt våld eller ödeläggelse av egendom. För att räknas som högförräderi i lagens mening krävs att det är ett högmålsbrott och att förrädaren använder eller avser använda lagstridiga medel, vilket förutsätter ett uppsåt. Till skillnad från uppror har högförräderi en utländsk anknytning. Under krig talas i stället om landsförräderi (tidigare, i strafflagen, krigsförräderi), dock utan att det därmed är ett militärt brott. Landsförräderi avser uppsåtligt eller oaktsamt förräderi till fienden, oavsett om dessa är en främmande makt eller inhemska fiender. Tryckfriheten och yttrandefriheten är begränsad avseende hög- och landsförräderi. (källa)
  6. Efter ödeläggelse av danskarna 1566 erhöll domkyrkan de tre stora stjärnvalv, som intill restaureringen täckte långhuset. Bland de följande århundradenas mångfaldiga reparationer och ändringar är ombyggnaden av södra gaveln under 1760-talet den märkligaste. Den ingick som en del i ett stort förslag till hela exteriörens omdaning, vilket 1759 uppgjordes av överintendenten greve Carl Johan Cronstedt. Stilen i denna vid restaureringen nedbrutna gavel med sina kolonnställningar i två våningar anslöt sig till det romerska barockschemat för en kyrkofasad. Egentligen skulle mer ha förändrats, men bristande ekonomi begränsade ombyggnationen denna gång. Ännu ett ombyggnadsförslag, denna gång nyantikt och av Louis Jean Desprez, såg dagens ljus under slutet av 1700-talet, enligt vilket tornen byggdes om 1809. Därav utfördes korgaveln och västfasaden med sina rakt avstubbade torn. 1839 undergick domkyrkans inre en omgestaltning i huvudsak bestående i korets förvandling till ett treskeppigt rum. Samtidigt togs en del gravmonument och dylikt bort. (källa)
  7. Hinze hävdade att han aldrig haft för avsikt att detonera bomben utan endast avsåg att göra polisen till åtlöje. Hinze misstänktes för att ha förstört och skadat vissa andra objekt (bl.a. bränt ned Lidingö tennishall) som hängde ihop med Stockholms ansökan om att få ha de Olympiska spelen 2004, men kunde endast bindas till branden i tennishallen på Lidingö. 1998 dömde Svea hovrätt Hinze till sju års fängelse för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och mordbrand. Han frisläpptes 2002 och lever idag under ett annat namn. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.