Öppenvård Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder öppenvård, varianter, uttal och böjningar av öppenvård

Öppenvård synonym, annat ord för öppenvård, vad betyder öppenvård, förklaring, uttal och böjningar av öppenvård.

Vad betyder och hur uttalas öppenvård

Öppenvård uttalas öppen|vård och är ett substantiv -en.

Ordformer av öppenvård

Singular

öppenvård
obestämd grundform
öppenvårds
obestämd genitiv
öppenvården
bestämd grundform
öppenvårdens
bestämd genitiv

Öppenvård är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet öppenvård

  1. Öppenvård (ÖV) eller poliklinisk vård är ett samlingsnamn för sådan behandling, terapi, hälso- och sjukvård, som utförs på icke inneliggande patienter. Motsatsen är heldygnsvård eller slutenvård. (källa)
  2. Innan reformen infördes var styrningen av sjukvården mer uppdelad mellan läkare och landstinget. Landstingen var då främst ansvariga för slutenvården på sjukhusen. Kostnaderna för öppenvården baserades på vilken typ av vård patienten fick, och var uppdelad i fyra olika kategorier samt med ett totalt avgiftstak. Patientavgifterna var subventionerade genom den allmänna sjukförsäkringen som införts 1955. Vid ett läkarbesök debiterades patienten ett läkararvode baserat på vilken typ av vård som gavs. Patienten betalade då hela arvodet till den behandlande läkaren och fick sedan ta kvittot till Försäkringskassan, sedan fick man 75 % av kostnaden återbetald. Labprover och bildundersökning var en separat kostnad som återbetalades på ett liknande sätt. Privata läkare hade inget avgiftstak som de behövde förhålla sig till, men försäkringskassan skulle bara återbetala 75 % av det officiella avgiftstaket till patienten. (källa)
  3. Slutenvård (SV eller SLV) är vård där patienten är boende på en sjukvårdsinrättning. Motsatsen är öppenvård. (källa)
  4. Inom Hasselarörelsen bedrivs öppenvård i olika former. (källa)
  5. Benämningen används för en huvudsakligen landstingsdriven verksamhet med öppenvård som bas och med slutenvårdsmöjligheter för barn och ungdomar med de största utrednings- och vårdbehoven. I Stockholms läns landsting finns även mellanvård, en vårdform som arbetar på öppenvårdens uppdrag med utåtriktat arbete, till exempel hembesök. (källa)
  6. Den psykiatriska vården kan vara öppen eller sluten. Öppenvård förekommer när en patient kan ta eget ansvar för sin förbättring. Det kan gälla samtal med kurator eller psykolog på mottagningen och i vissa fall medicinering. Det går att vända sig till den psykiatriska öppenvården för att själv få hjälp eller att hjälpa någon annan att skaffa hjälp. Slutenvård innebär att vara inlagd på ett sjukhus, oavsett om det är inom psykiatrin eller inom kroppssjukvården. Inom psykiatrin kan sådan vård ske såväl frivilligt som med tvång. (källa)
  7. Ett sjukhus (storsjukhus) är en inrättning för i första hand sluten vård, det vill säga vård av inneliggande patienter, samt specialiserad öppenvård. Sjukhusen ansvarar således för patienter med sjukdomar eller skador som inte kan utredas eller behandlas inom primärvården. I regel förekommer öppenvård på de kliniker eller på specialistmottagningar som finns representerade vid sjukhuset. (källa)
  8. Sjukvård bedrivs som öppenvård eller slutenvård. (källa)
  9. Skott blev legitimerad läkare 1970, medicine doktor vid Göteborgs universitet 1978 på avhandlingen Delusions of Infestation: Dermatozoenwahn – Ekbom's Syndrome (se Karl-Axel Ekbom) och docent i psykiatri 1983. Hon var underläkare och klinisk amanuens vid universitetskliniken vid Sankt Jörgens sjukhus i Göteborg 1970–79, överläkare inom den psykiatriska öppenvården i Mölndal 1980–86, poliklinisk läkare och konsultläkare vid Östra sjukhusets psykiatriska mottagning och konsultläkare vid länsstyrelsens i Göteborgs och Bohus län allmänna enhet från 1986. (källa)
  10. Tanken var att psykiskt sjuka personer i högre grad skulle integreras med resten av samhället. Reformen har i efterhand fått mycket kritik, bland annat att psykiskt funktionshindrade personer som bor i lägenhet ofta blir isolerade. Många är fortfarande kvar på institutioner för sluten psykiatrisk vård av andra skäl än att de behöver vård. Endast 10 % av de patienter som är i öppenvården får psykoterapi. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.