Östgräns Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder östgräns, varianter, uttal och böjningar av östgräns

Östgräns synonym, annat ord för östgräns, vad betyder östgräns, förklaring, uttal och böjningar av östgräns.

Vad betyder och hur uttalas östgräns

Östgräns uttalas öst|gräns och är ett substantiv.

Ordformer av östgräns

Singular

östgräns
obestämd grundform
östgräns
obestämd genitiv
östgränsen
bestämd grundform
östgränsens
bestämd genitiv

Plural

östgränser
obestämd grundform
östgränsers
obestämd genitiv
östgränserna
bestämd grundform
östgränsernas
bestämd genitiv

Östgräns är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet östgräns

  1. Den finns i större delen av södra och centrala Europa med nordgräns i höjd med södra Jylland, södra Skåne och sydligaste Litauen. Den saknas i större delen av Ryssland. Östgränsen går från västra Vitryssland, större delen av Ukraina, Turkiet, Georgien och Azerbajdzjan. Den är enda företrädaren för familjen i Nordeuropa. I Sverige finns den endast i södra Skåne, och där endast sällsynt. Den dog ut i östra Skåne på 1940-talet. I Sydskåne har den gått framåt på senare år, och togs 2005 bort från svenska rödlistan. Under den senaste inverteringen år 2000–2004 iakttogs arten på 793 lokaler, och antalet spelande hanar bedömdes till mellan 16 000 och 31 000. (källa)
  2. Bland dem som "skjutsades" till östgränsen fanns fem riksdagsmän liksom ordföranden för Landsorganisationen/Finlands Fackföreningars Centralförbund (FFC). Flera av kidnappningarna var spektakulära, som när två vänstersocialistiska riksdagsmän, Eino Pekkala och Jalmari Rötkö, bortfördes från utrikesutskottets sammanträde i Ständerhuset och skjutsades i väg till Österbotten i juli 1930, liksom då riksdagens förste vice talman, socialdemokraten Väinö Hakkila, enleverades på sitt sommarställe i Teisko norr om Tammerfors och fördes via Lappo till Kuortane. (källa)
  3. Gränsen mellan Föllinge och Laxsjö socken går från Storflyn mot sydost ungefär mitt på landtungan mellan sjön Hotagen och Häggsjön-Lilla Skärvången. Från Stor-Avolåns mynning i sjön Hotagen viker sockengränsen Föllinge-Laxsjörakt mot söder cirka 5 km fram till Lill-Abborrtjärnen där den svänger 90 grader mot öster, varefter den går rakt genom byn Mörtsjön, cirka 12 km norr om Föllinge. Gränsen korsar Hårkan öster om Mörtsjön och går sedan fram till sjön Laxsjön (335 m ö.h.), belägen strax söder om Laxsjö kyrka. Från Laxsjön följer sockengränsen sjöns avflöde till Storån, där "tresockenmötet" Föllinge-Laxsjö-Gåxsjö ligger. Härifrån viker gränsen mot söder och utgör östgränsen mot Gåxsjö socken. (källa)
  4. Nissögat finns i Europa med västgräns i Storbritannien (East Anglia), nordgräns i södra Norge, mellersta Sverige och södra Finland, östgräns i Ryssland och Kazakstan, samt sydgräns i Spanien (endast längst i norr, i Pyreneerna) och Ukraina. (källa)
  5. Långbensgrodan finns främst i Central- och Östeuropa med västgräns i Frankrike, östgräns i Rumänien och Bulgarien och sydgräns i Italien och Grekland. I Europa finns den sällsynt också i nordligaste Spanien och sydligaste Skandinavien. Den finns också i norra Turkiet. (källa)
  6. Fjällämmeln förekommer vanligen i öppna fjällområden, men kan även påträffas i björk- och videskog i Norge, på Kolahalvön samt nordligare delar av både Finland och Sverige. Utbredningsområdets östgräns är Vita havet. Dess sydgräns fluktuerar beroende på populationsförändringar. Under så kallade lämmelår är utbredningsområdet betydligt större. I Sverige förekommer den vanligtvis ner till norra Dalarna, främst i fjälltrakterna, och under vintern eller vid markanta populationsökningar även i lägre regioner. (källa)
  7. Vid Potsdamkonferensen i augusti antogs Oder–Neisse-linjen som preliminär östgräns för Tyskland, som därmed förlorade östra Brandenburg, Schlesien, Pommern och södra Ostpreussen under polsk förvaltning medan norra Ostpreussen kom under sovjetisk förvaltning. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.