Östtyska Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder östtyska, varianter, uttal och böjningar av östtyska

Östtyska synonym, annat ord för östtyska, vad betyder östtyska, förklaring, uttal och böjningar av östtyska.

Vad betyder och hur uttalas östtyska

Östtyska uttalas öst|tyska och är ett substantiv -n östtyskor.

Östtyska betyder:

Ordformer av östtyska

Singular

östtyska
obestämd grundform
östtyskas
obestämd genitiv
östtyskan
bestämd grundform
östtyskans
bestämd genitiv

Plural

östtyskor
obestämd grundform
östtyskors
obestämd genitiv
östtyskorna
bestämd grundform
östtyskornas
bestämd genitiv

Östtyska är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet östtyska

  1. Vid Checkpoint Charlie, den amerikanska sektorns station vid gränsövergången till Östberlin, ökade den amerikanska sidan i oktober sina påtryckningar, i protest mot ytterligare inskränkningar av gränspassager. Man började köra fram stridsvagnar som förstärkt hot när den östtyska gränspersonalen stoppade all passage eller enstaka passager i strid med tidigare avtal. Efter några sådana incidenter, påbörjade den amerikanska generalen Lucius Clay planerade tester av gränspassagen, med start den 25 oktober 1961. När en sådan passage hindrades, rullade man fram tio stridsvagnar, vilka lämnade platsen när situationen lösts. Detta upprepades följande två dagar. (källa)
  2. Volkspolizei stod under det östtyska inrikesministeriets kontroll, det var också dit som man rapporterade i de flesta fall. Men i allvarligare fall rapporterades det också till den östtyska säkerhetstjänsten Stasi. (källa)
  3. Väl hemkommen efter sin Berlinresa till Lund bjöd Persson och en vän till honom in ett antal vänner till ett möte där de berättade om försöken att hjälpa personer att lämna Östtyskland, och de fick på kort tid ihop 30 svenska pass som sändes ner till Berlin. Vissa pass visade sig särskilt användbara, och i ett fall kunde ett pass med en normallång, ljusblond och blåögd kvinna med nordeuropeiskt utseende hjälpa inte mindre än nio östtyskor att fly över gränsen under loppet av bara två dagar. (källa)
  4. År 1987 besökte Erich Honecker som första östtyska statschef Västtyskland. Han mötte då förbundskansler Helmut Kohl i Bonn. (källa)
  5. Under tiden fram till 1990 fick leden en dramatiskt minskad betydelse jämfört med innan andra världskriget. Sassnitz låg i Östtyskland (DDR), som blev en sovjetisk satellitstat och anslöts till det sovjetledda handelspakten Comecon. Handelsutbytet mellan Sverige och DDR var avsevärt mycket lägre än Sveriges handel mot Västtyskland, och reseströmmarna ändrades därefter. DDR låg bakom järnridån och starka reserestriktioner för den östtyska befolkningen gjorde att endast svenskar i någon större omfattning reste med denna färjelinje. Eftersom det gällde inreserestriktioner i form av visumkrav och omfattande pass- och tullkontroller för inresa till Östtyskland utvecklades aldrig turismen från svenskt håll i någon större omfattning. Dessutom hade slutmålet för järnvägsförbindelsen, Berlin, degraderats från att ha varit en viktig huvudstad till en kluven stad med liten kommersiell betydelse. I stället vann västligare rutter till dåvarande Västtyskland såsom Trelleborg–Travemünde och resrutter via Danmark i betydelse. (källa)
  6. Honecker uttalade 1980, vid ett tal i Gera, krav på ett västtyskt erkännande av det östtyska medborgarskapet, för att närmanden mellan länderna skulle kunna gå vidare. Västtyskland erkände inte medborgarskapet, utan östtyskar fick per automatik ett västtyskt pass. (källa)
  7. I Östtyskland skapades Dynamo-klubbar efter sovjetiskt mönster. Klubbarna ingick i den landsomfattande idrottsorganisationen SV Dynamo, som grundades den 27 mars 1953 och var en idrottsorganisation för de östtyska säkerhetsorganen (Volkspolizei, Stasi och tullförvaltningen). Ordförande i SV Dynamo var Erich Mielke, som var chef för Stasi mellan 1957 och 1989. (källa)
  8. Förbundet Sverige-DDR bildades, liksom liknande organisationer i andra länder, enligt direktiv från det östtyska regeringspartiet SED. Enligt ordföranden Arnold Ljungdahl var syftet ungefär detsamma som för svensk-amerikanska föreningen och andra liknande föreningar. Det främsta syftet anses dock ha varit att bidra till Östtysklands diplomatiska erkännande av länder utanför Sovjetunionens intressesfär. När Sverige och ett stort antal andra länder under 1972 erkände Östtyskland diplomatiskt (en följd av avspänningspolitiken initierad av Västtysklands regering under Willy Brandt), meddelade SED:s politbyrå att det "historiska uppdraget" hade uppfyllts. Vänskapsförbunden i olika länder fick nu instruktioner från politbyrån att stegvis utvecklas till "aktiva propagandaorganisationer". Förbunden skulle även övervaka kulturutbytet, eftersom politbyrån oroade sig för att västländerna skulle försöka penetrera Östtyskland ideologiskt. (källa)
  9. Duroplasten togs fram i Östtyskland för användning inom den östtyska bilindustrin. Duroplasten lämpar sig väl för biltillverkning då den är både stark och flexibel. Tillkomsten berodde på att man saknade tillräckligt med vanlig stålplåt att tillverka bilar av. Duroplasten tillverkades av återvunnen överskottsbomull från Sovjetunionen och fenolharts som var en restprodukt från den östtyska industrin. Det var ett praktiskt sätt att återanvända avfall från industrin som annars skulle kastats bort. (källa)
  10. Hauptverwaltung Aufklärung (HV A) var Östtysklands civila utrikesspionage, ett antal avdelningar som ingick i den östtyska säkerhets- och underrättelsetjänsten Stasi. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.