Övergångsbestämmelse Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder övergångsbestämmelse, varianter, uttal och böjningar av övergångsbestämmelse

Övergångsbestämmelse synonym, annat ord för övergångsbestämmelse, vad betyder övergångsbestämmelse, förklaring, uttal och böjningar av övergångsbestämmelse.

Vad betyder och hur uttalas övergångsbestämmelse

Övergångsbestämmelse uttalas över|gångs|be|stämm|else och är ett substantiv.

Ordformer av övergångsbestämmelse

Singular

övergångsbestämmelse
obestämd grundform
övergångsbestämmelses
obestämd genitiv
övergångsbestämmelsen
bestämd grundform
övergångsbestämmelsens
bestämd genitiv

Plural

övergångsbestämmelser
obestämd grundform
övergångsbestämmelsers
obestämd genitiv
övergångsbestämmelserna
bestämd grundform
övergångsbestämmelsernas
bestämd genitiv

Övergångsbestämmelse är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet övergångsbestämmelse

  1. I alla lärokurserna behandlas förutom den egna religionen även mänskliga rättigheter och världsreligionerna. Dialog mellan religionsgrupperna och gemensamma projekt hör också till. Läroböcker finns på svenska tillsvidare i ortodox religion och i islam, samt i evangelisk luthersk religion och livsåskådning. Utbildningsanordnaren är skyldig att anordna religionsundervisning enligt det i Finland registrerade religionssamfund till vilket majoriteten av eleverna hör. Även elever som hör till andra religionssamfund eller elever som inte hör till något religionssamfund kan på vårdnadshavarens begäran delta i undervisningen. Religionssamfund är den evangelisk- lutherska kyrkan, det ortodoxa kyrkosamfundet samt de religionssamfund som är registrerade i Finland samt vissa religionsföreningar som har jämställts med religionssamfund (övergångsbestämmelsen i lagen om ändring av 13 § i lagen om grundläggande utbildning (454/2003) och kulturutskottets utlåtande 14/2002 rd). (källa)
  2. Promulgationslag kallas ibland den särskilda lag eller författning, som utfärdas i samband med antagandet av en ny, mera omfattande lag och som avser att meddela nödvändiga övergångsbestämmelser för att därigenom möjliggöra en lämplig anpassning efter förut gällande rätt i de stycken och för den tid, där en omedelbar och fullständig tillämpning av den nya lagen skulle medföra svårigheter. Den rätt, som sålunda under övergångstiden blir gällande, betecknades förr ibland som intertemporal rätt. (källa)
  3. Föreskrifter som kommit till före 1993 finns i Trafiksäkerhetsverkets författningssamling, TSVFS. En upphävd föreskrift kan fortfarande vara tillämplig i vissa delar på grund av övergångsbestämmelser. (källa)
  4. Bettleriföreskrifter fanns i 1871 års fattigvårdförordning och återfanns senare i övergångsbestämmelserna till 1918 års fattigvårdslag. Det förväntades att polismyndigheten och de kommunala myndigheterna arbetade för att hindra och hämma tiggeri. För tillsynen över bettlare anställde fattigvårdsstyrelserna (jfr socialnämnd) särskilda tillsyningsmän. (källa)
  5. Enligt den nya jordabalken kan man ej längre skapa "ny" urminnes hävd. Dock gäller enligt 6 § övergångsbestämmelserna att: "Genom nya balken inskränkes ej den rätt som före balkens ikraftträdande tillkommit någon på grund av urminnes hävd.". (källa)
  6. Skillnaden mellan dessa båda former regleras delvis av övergångsbestämmelserna till bostadsrättslagen. Under första hälften av 1900-talet löd bostadsföreningar som hade (åtminstone en) lägenheter med begränsad upplåtelsetid under hyreslagen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.