Aln Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder aln, varianter, uttal och böjningar av aln

Aln synonym, annat ord för aln, vad betyder aln, förklaring, uttal och böjningar av aln.

Vad betyder och hur uttalas aln

Aln uttalas aln och är ett substantiv -en -ar.

Aln betyder:

Ordformer av aln

Singular

aln
obestämd grundform
alns
obestämd genitiv
alnen
bestämd grundform
alnens
bestämd genitiv

Plural

alnar
obestämd grundform
alnars
obestämd genitiv
alnarna
bestämd grundform
alnarnas
bestämd genitiv

Aln är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet aln

  1. Fjärdingsväg 1 fjärdingsväg = 4500 alnar = 2672 meter. (källa)
  2. Existensen av så kallade rikslikare, det vill säga fastställda normmåttsatser för ett helt land, måste tidigt ha varit ett önskemål från både kung och kyrkans sida. Det var ju av intresse att både den världsliga som den andliga makten inte blev lurad på skatteintäkter. Under medeltiden kunde skatt betalas dels i varor, dels i mynt. I den svenska konungsbalken från medeltiden heter det att "en pundare, ett bisman och en spann skall ganga om allt riket". Det skall dock noteras att i denna bestämmelse begreppet "allt riket" endast avsåg städerna. Ärkebiskop Andreas Sunesen i Lund fastställde i början av 1200-talet för Skåne hur stora tiondeskäpporna skulle vara. I Danmark omtalas 1283 den järnmåttstock som kung Christoffer införde, troligtvis en metallikare för den själländska alnen vilken kungen hoppats skulle kunna gälla i hela riket. (källa)
  3. Härveln kan vara utrustad med ett primitivt räkneverk och kallas då knäpphärvel. En kugghjulanordning lyfter successivt en liten trähammare, när härveln vevas. Efter ett antal varv, bestämt av kugghjulens utväxling, lösgörs hammaren, som faller ned mot en tunn träskiva med en liten smäll, en knäpp. Traditionellt är utväxlingen 1:12, varför det blir en knäpp vid vart tolfte varv. 6 knäpp är signalen att det är dags att knyta om en pasma, alltså efter 72 varv. Ett vanligt mått på härvelns omkrets är 4 alnar, men eftersom varje socken i äldsta tider hade sin egen uppfattning om hur stor en aln akulle vara, så blev det lite si och så med mängden garn i en pasma. Denna oreda avhjälptes genom att man fastställde den s.k. Rydaholmsalnen, med dagens mått 0,594 m (avrundat). Om man utgår från Rydaholmsalnen, består alltså en pasma av 72∙4∙0,594 = 171 m. 6 pasmor bildar 1 härva, 1 026 m. I modern tid har detta avrundats till en metrisk härva om 1 000 m med 10 st pasmor à 100 m. (källa)
  4. En vanlig uppgift är att kung Henrik I (1100-1135) bestämde att en yard skulle motsvara avståndet från hans nästipp till tummen på hans utsträckta hand. Grunden för detta är att historikern William av Malmesbury 1125 skrev i sin "De engelska kungarnas historia" att Henrik hade beslutat att längden på hans arm skulle användas i hela riket i stället för "handlarnas falska aln". Det har till detta anmärkts att William talar om alnen och inte nämner ordet yard, att en aln vanligen betecknar avståndet från armbågen till långfingerspetsen (cirka 45 cm), att nästippen och tumspetsen nämns först flera århundraden senare samt att även med den preciseringen blir längden knappast 90 cm. (källa)
  5. I Sverige med Finland fastställdes tunnlandets storlek genom lantmäteriinstruktioner på 1630-talet till 14 000 kvadratalnar (56 000 kvadratfot), vilket motsvarar 4 936,6 m². Därmed sattes exakt mått på en då knappt sekelgammal princip att använda tunnland. Ett danskt tunnland (tønde land) fastställdes år 1688 till 14 000 danska kvadratalnar, vilket är 5 516 m². Ett norskt tunnland (tønneland) motsvarade 40 000 norska kvadratfot eller 3 939 m². (källa)
  6. Även arvord i bruk kan ändras under folketymologiskt inflytande. Ett exempel är det svenska "armbåge", som inte kommer från ordet "arm". I fornsvenskan hette det "alboghi" eller "alnboghi", en sammansättning av orden för aln (längden av en underarm) och båge. Andra germanska språk har behållit al/aln, som engelska elbow, tyska "ellenbogen" och isländska olnbogi. (källa)
  7. Volymen på en parm har varierat kraftigt genom historien. Enligt en förordning från år 1728 skulle en parm motsvara 3/4 alnar i höjd och 4 3/4 alnar i bredd på vardera sidan. Inalles motsvarar detta i dagens mått 17,7 kubikmeter. (källa)
  8. Altaret är en imitation av det nygotiska Malaxaltaret. Missionssyföreningen i Bergö donerade i februari 1957 två korfönster med katedralglas. Fönstren är komponerade av konstnär Gunnar Forsström. Altartavlan är målad 1919 av konstnär Theodor Schalin. Dold av den nya altartavlan finns en äldre altartavla, 4 alnar hög och 2,5 alnar bred, som är av kolorerat papper med ram och föreställer Nattvarden. (källa)
  9. Den första alnen definierades som längden på underarmen från armbågen till toppen av det utsträckta långfingret hos den härskande Farao, plus bredden av hans hand. Den ursprungliga mätningen överfördes och skulpterades i svart granit. Arbetarna på byggarbetsplatser fick sedan kopior i granit eller trä och det var arkitekternas ansvar att hålla kontroll av dem och kassera slitna mätstockar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.