Flika Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder flika, varianter, uttal och böjningar av flika

Flika synonym, annat ord för flika, vad betyder flika, förklaring, uttal och böjningar av flika.

Vad betyder och hur uttalas flika

Flika uttalas flika och är ett verb -de.

Flika betyder:

Ordformer av flika

Aktiv

flika
infinitiv
flikar
presens
flikade
preteritum
flikat
supinum
flikande
presens particip
flika
imperativ

Passiv

flikas
infinitiv
flikas
presens
flikades
preteritum
flikats
supinum

Flika är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet flika

  1. När Stänk och flikar publicerades hösten 1896 väckte dikten En morgondröm stor uppmärksamhet. När Karl Warburg recenserade samlingen skrev han: "Här sparas inga ord, ej ens de grövsta Även den som är en svuren fiende till allt pryderi, all tillgjord sedlighet, måste känna sig frånstött både moraliskt och estetiskt, när som här enstaka ställen erinra mera om vissa populärmedicinska böcker än om poesi." Den 9 oktober beordrade justitieministern kvarstad av upplagan och Fröding åtalades för osedlighet i skrift. Vid rättegången den 27 november blev Fröding frikänd efter endast två timmars överläggning av juryn men all den negativa uppmärksamhet boken hade skapat, och skandaliseringen av hans rykte, gav Frödings redan bräckliga psyke en påfrestning som han aldrig skulle hämta sig ifrån. Beskyllningen att han skulle ha beskrivit kvinnor på ett ofint och "liderligt" sätt var känslig för honom själv, även om de upprörda recensionerna och skvallret ofta bottnade i den tidens strikta syn på sexualmoral och litterär korrekthet. Han ansattes själv av samvetsförebråelser och ännu på sin dödsbädd hänvisade han till sina goda motiv. (källa)
  2. Strövtåg i hembygden är en diktcykel i fyra delar av Gustaf Fröding. Den utgavs 1896 i diktsamlingen Stänk och flikar. (källa)
  3. De fyra extrinsiska tungmusklerna är till att börja med genioglossus, som går från käken och hyoidbenet (tungbenet) till tungans främre och bakre delar. Den sträcker fram tungan och drar ner främre delen av tungan. Styloglossus går från bakom öronen och flikas in i den övre longitudinala muskeln. Den går längs med tungan och sköter uppåt-bakåt-rörelser och lyfter sidan av tungan. Vidare finns hyoglossus, som går från tungbenen till bakre delen av tungan och sköter bakåt-neråt-rörelser. Palatoglossus går slutligen från gomseglet (velum) längs med sidorna av munhålan in i tungan, där den lyfter tungan och/eller sänker gomseglet. (källa)
  4. Gardenia är en städsegrön buske som blir ca 1 m. Bladen sitter motsatta eller i kransar om tre, de är enkla, helbräddade, motsatta, elliptiska till lansettlika, glänsande mörkgröna, 5–15 cm långa och spetsiga. Blommorna är toppställda på små kortskott från bladvecken. De är först vita, senare blir de gulvita, 4–7,5 cm i diameter. De är mycket väldoftande. Fodret har 6 smalt lansettlika flikar. Kronan ärörformig vid basen, utbredd upptill med 6 flikar(eller flera hos fylldblommiga sorter). I odling förekommer oftast fylldblommiga sorter. Frukten är ett orangerött bär med kvarsittande grönt foder i toppen. (källa)
  5. Stjälkbladen är motsatta hos alla nejlikväxter, och blomställningen, som är knippartat förgrenad, blir därigenom ett reguljärt tvåsidigt knippe. Släktena inom familjen är mycket nära släkt och skiljs huvudsakligen åt på märkenas antal och antalet flikar hos det öppnade fröhuset. Arterna av släktet glimmar har 3 märken och fröhus som öppnar sig med 6 flikar. (källa)
  6. Växten är en flerårig ört, upp till 30–175 cm hög. De upprätta stjälkarna ärödbruna och fint håriga. Bladen är kortskaftade och motsatta, de flesta bladen är djupt handflikiga med 3–5 flikar, mer sällan helt oflikiga. Kanterna är grovt sågade. Blomkorgarna sitter i täta kvastlika blomställningar. Själva korgarna är smala och fåblommiga. De egentliga blommorna är smutsrosa, men vitblommande plantor förekommer ibland. Pistillen är långt utskjutande. Frukterna är svartbruna med körtlar, samt en hårpensel. Arten blommar från juli till september. (källa)
  7. Växten blir mellan 25 och 60 centimeter hög och blommar från maj till juli, med flockar bestående av 5 till 16 strålar, med eller utan svepeblad. Stjälken är kal, ihålig, strimmig och grenig. Bladen är avlånga och är två- eller trefalt flikiga med linjära ljusgröna flikar. Bladen är kummindoftande då de mosas. Övre stjälkblad har en bred hinnlik slida och flikar vid basen. (källa)
  8. Den klotrunda, luftiga bollen av flygfrukter är ömtålig för en svag beröring eller en vindpust. Bladen smakar beskt, och har bakåtriktade flikar. Roten är kraftig och vertikal (pålrot). (källa)
  9. Den nutida svenska prästkragen med tillhörande elva var från början en vanlig vit halsduk som virades om halsen så att dess ändar stack fram från kaftanens ståndkrage, som ett par flikar eller snibbar under hakan. Under 1600-talet började dessa stärkas, blev rektangulära och mycket breda, men blev med tiden mindre i storlek. Under 1800-talets första hälft bestod kragen av en mjuk halsduk och en därtill fogade lösa parallella flikar, en så kallad elva, hela prästkragen kan då även benämnas elva. Från 1800-talets slut började man stärka kragen och även använda en vanlig frack-krage knäppt fram, mot vilken den lösa elvan knöts. Från 1930-talet började frack-kragen anses profan och en krage av engelsk modell, knäppt i nacken började då också användas. Denna krage, "rundkragen" kunde utan elva och till svart skjorta och kavaj användes som prästens vardagsdräkt. (källa)
  10. En morgondröm är en erotisk kärleksdikt av Gustaf Fröding, från avdelningen "Två glädjedikter" i samlingen Stänk och flikar från 1896. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.