Kod Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kod, varianter, uttal och böjningar av kod

Kod synonym, annat ord för kod, vad betyder kod, förklaring, uttal och böjningar av kod.

Synonym till kod

Vad betyder och hur uttalas kod

Kod uttalas kod [kå´d] och är ett substantiv -en -er.

Kod betyder:

Ordformer av kod

Singular

kod
obestämd grundform
kods
obestämd genitiv
koden
bestämd grundform
kodens
bestämd genitiv

Plural

koder
obestämd grundform
koders
obestämd genitiv
koderna
bestämd grundform
kodernas
bestämd genitiv

Kod är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Kod på Engelska

  • code - numerical code, code number

Hur används ordet kod

  1. Svensk kod för bolagsstyrning, bolagskoden, koden, är regelsamlingar för bolagsstyrning som från och med 2008 gäller för alla svenska bolag, vars aktier är upptagna till handel på svensk reglerad marknad. Koden bygger i grunden på den svenska aktiebolagslagen och svenska traditioner för bolagsstyrning, men ansluter till den europeiska tradition som har växt fram från den brittiska utvecklingen och med bidrag från OECD, EU och ett flertal andra länders koder. Bolagskodens främsta syfte är framför allt att säkerställa att bolagen sköts med ägarnas intresse för ögonen, men även att bidra till förbättrad styrning av svenska bolag, höja förtroendet för svensk bolagsstyrning på den internationella kapitalmarknaden och därmed främja det svenska näringslivets tillgång till utländskt riskkapital. (källa)
  2. I en variant öppnar kombinationslåset bara en lucka över ett nyckelhål. För tillträde till säkerhetsutrymmet krävs alltså såväl kännedom om den rätta koden för kombinationslåset som tillgång till den rätta nyckeln. Vid kvalificerade säkerhetsfall krävs två personer för att få upp dörren: Den ene känner till koden, men har inte nyckel. Den andre har nyckel, men ska inte känna till den hemliga kombinationslåskoden. Nyckeln är utförd med många "taggar" med många avsatslägen för taggarna för att försvåra uppdyrkning av låset. De två personerna vaktar varandra så att allt går tillbörligt till. (källa)
  3. Inom datatekniken är ett programbibliotek (klassbibliotek) (engelska: library) en samling subrutiner som används för att utveckla mjukvara. De bibliotek som ingår i plattformens grundläggande infrastruktur kallas systembibliotek. Programbibliotek innehåller stöd i form av programkod och datastrukturer som tillsammans tillhandahåller tjänster för separat användarprogram (ofta kallade "klientprogram" eller "klienter"). Detta möjliggör distribution och modifikation av biblioteket på ett modulärt sätt. Några exekverbara filer är både självständiga program men även programbibliotek, men de flesta programbibliotek kan inte exekveras för sig själva. I stället binds klientprogram till programbibliotek genom en process som kallas länkning. (källa)
  4. Datorvirus eller datavirus är skadliga datorprogram som sprider sig genom att lägga en kopia av sig själva inuti andra program, värdprogram, på sådant sätt att koden körs då värdprogrammet körs. Då ett infekterat värdprogram körs kan dess virus spridas ytterligare och även utföra annat som viruset har konstruerats för att göra. I dagligt tal kallar man ofta alla typer av skadlig programkod för virus. Majoriteten av datorvirus riktar sig mot system som kör Microsoft Windows. (källa)
  5. Den mest spridda copyleft-licensen torde vara GNU GPL (med stark copyleft). FSF har också publicerat GNU LGPL (med svag copyleft), och den ändå mer restriktiva GNU AGPL (som hindrar bidragsgivare från att ta sig runt kravet på att dela med sig av källkoden genom att inte distribuera den kompilerade koden men köra den som Software as a service på en ASP-server i ett datornätverk). (källa)
  6. Javascript-koden i detta exempel är inbäddad i HTML-koden med hjälp av en script-tagg och skriver ut texten "Hello, World!". (källa)
  7. Tidigt insåg man att koderna i nycklarna måste skyddas mot intrång. Numera kan man ha kryptering/dekryptering i nyckeln resp. i bilen. Vidare kan man ha "rullande" nycklar som ständigt byts så att avlyssnande utrustning inte kan ta meningsfulla kopior. Ett annat fenomen som bör hanteras är skydd mot "relä"-utrustningar (se vidstående figur). De innebär att en person med en bärbar dator är nära föraren som befinner sig långt från bilen. Datorn simulerar bilen och aktiverar den passiva fjärrnyckeln. Nyckelns svar tas emot av datorn och reläas vidare med en kraftig radiosignal till en annan person med en dator utanför bilen. Denna dator simulerar då fjärrnyckeln och låsen öppnas. Många passiva system mäter dock fördröjningar och har andra knep för att upptäcka att signalerna reläas. (källa)
  8. Det finns inga bindestreck i en äkta IP-kod. IPX-8 (till exempel) är således en falsk IP-kod. (källa)
  9. Bank-id på kort lanserades 2005. En hemlig privat kryptonyckel lagras i smartkortets chip, som fungerar som hårt certifikat, vilket anses säkrare eftersom det i allmänhet kräver fysisk tillgång till kortet för att fungera. Kortet kan vara ett kreditkort eller ett renodlat bank-id-kort. Kortet kan levereras med eller utan fotografi, och kan fungera som legitimationshandling. Detta kort fungerar ihop med en speciell dosa, kallad bankdosa, som har nummertangentbord för att mata in koder. Vissa banker har chippet integrerat i dosan så att det inte är något kort. Bank-id på kort fungerar utan någon speciell programvara i datorn eller mobilen, men långa koder måste matas in på dosan. Det kan finnas speciell programvara för att överföra koderna via USB-kabel. (källa)
  10. U+002D (-) är koden för bindestreck-minus (engelska: hyphen‐minus), som är det tecken som finns på tangentbordet, vilket övriga Unicodetecken här inte gör. Nyare versioner av en del ordbehandlare kan omvandla bindestreck-minus till tankstreck, dock inte till vanliga bindestreck. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.